Reuters: Πώς ινδικά πυρομαχικά φτάνουν στην Ουκρανία – Οργή της Μόσχας

by admin
2 views

Οβίδες πυροβολικού από Ινδούς κατασκευαστές όπλων εκτρέπονται από Ευρωπαίους αγοραστές προς στην Ουκρανία, χωρίς το Νέο Δελχί να παρεμβαίνει για να βάλει φρένο σε αυτές τις διαδρομές παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας, αποκαλύπτει σε εκτενές αποκλειστικό δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τελωνειακά δεδομένα που εξέτασε το Reuters, η μεταφορά πυρομαχικών από την Ινδία για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας γίνεται για περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι ινδικοί κανονισμοί εξαγωγής όπλων περιορίζουν τη χρήση τους στον αγοραστή, ο οποίος διακινδυνεύει να αποκλειστεί από μελλοντικές προμήθειες σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένης μεταβίβασης.

Τρεις Ινδοί αξιωματούχοι, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανέφεραν στο πρακτορείο ότι το Κρεμλίνο έθεσε το θέμα σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις. Η τελευταία ήταν τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ινδό ομόλογό του.

Στις αρχές του χρόνου, το υπουργείο Εξωτερικών της ασιατικής χώρας διαβεβαίωνε ότι η Ινδία δεν είχε στείλει, ούτε είχε πουλήσει βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία. Πηγές της κυβέρνησης και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας είπαν στο Reuters ότι η Ινδία παρήγαγε πολύ λίγα από την ποσότητα πυρομαχικών που χρησιμοποιεί η Ουκρανία, με έναν αξιωματούχο να εκτιμά ότι είναι κάτω από το 1% των συνολικών πυρομαχικών που εισήγαγε το Κίεβο για τις ανάγκες του πολέμου, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί αν  τα πυρομαχικά μεταπωλήθηκαν ή έγιναν δωρεά στο Κίεβο από τους Ευρωπαίους πελάτες.

Reuters: Πώς ινδικά πυρομαχικά φτάνουν στην Ουκρανία – Οργή της Μόσχας
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Rafiq Maqbool)

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που στέλνουν ινδικά πυρομαχικά στην Ουκρανία βρίσκονται η Ιταλία και η Τσεχία, η οποία ηγείται της πρωτοβουλίας προμήθειας του Κιέβου με βλήματα πυροβολικού εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Νέο Δελχί και η Ουάσιγκτον, ο κύριος υποστηρικτής της Ουκρανίας, ενίσχυσαν πρόσφατα την αμυντική και διπλωματική τους συνεργασία απέναντι στην προοπτική της περαιτέρω ενίσχυσης της ανερχόμενης Κίνας, την οποία και οι δύο θεωρούν ως τον κύριο αντίπαλό τους.

Όμως η Ινδία διατηρεί επίσης θερμούς δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία αποτελεί τον κύριο προμηθευτή όπλων της εδώ και δεκαετίες, και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι αρνήθηκε να ενταχθεί στο καθεστώς κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση κατά της Μόσχας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η πολυπληθέστερη πλέον χώρα του κόσμου είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως, η ινδική κυβέρνηση βλέπει τον πόλεμο στην Ευρώπη ως ευκαιρία για να αναπτύξει τον εκκολαπτόμενο τομέα κατασκευής και εξαγωγών όπλων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ουκρανία πάσχει από τρομερή έλλειψη πυρομαχικών πυροβολικού.

Ο Ινδός υπουργός Άμυνας Ραχνάτ Σινγκ, είπε τον Αύγουστο ότι οι εξαγωγές της χώρας στον τομέα της άμυνας ξεπέρασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο οικονομικό έτος και ότι το Νέο Δελχί ήθελε να τις αυξήσει σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2029.

Στο συγκεκριμένο θέμα, το Νέο Δελχί καλείται να κρατήσει κάποιες λεπτές ισορροπίες. Η Μόσχα είναι ένας πολύτιμος εταίρος για την Ινδία, όχι μόνο γιατί το 60% των εισαγωγών οπλικών συστημάτων προέρχεται από τη Ρωσία, αλλά και στο πλαίσιο της συμμαχίας των BRICS . Άλλωστε τον Ιούλιο, ο Μόντι επέλεξε τη Μόσχα για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εκλογή του για τρίτη θητεία.

Σε μια άλλη συνάντηση εκείνον τον μήνα στο Καζακστάν μεταξύ του Ινδού υπουργού Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσάνκαρ και του Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ρώσος υπουργός πίεσε τον ομόλογό του για τη χρήση ινδικών πυρομαχικών από Ουκρανούς και παραπονέθηκε ότι ορισμένα ήταν κατασκευασμένα από κρατικές ινδικές εταιρείες.

Όμως αναλυτές θεωρούν ότι η εκτροπή μιας σχετικά μικρής ποσότητας πυρομαχικών μπορεί να αποδειχτεί ακόμη και γεωπολιτικά χρήσιμη για την Ινδία, αφού επιτρέπει στο Νέο Δελχί να ισχυρίζεται σε δυτικούς εταίρους ότι στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο δεν στέκεται αναφανδόν υπέρ της Μόσχας.  

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ