Αυστρία: Στις κάλπες οι πολίτες – Αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε, λέει ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος «Ελευθερία»

by admin
1 views

Οι Αυστριακοί ψηφίζουν σήμερα (29/9) για ένα νέο κοινοβούλιο με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας να είναι έτοιμο να εξασφαλίσει την πρώτη του νίκη σε βουλευτικές εκλογές, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιπαράθεση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, ακόμα κι αν η ακροδεξιά πάρει την πρωτιά, θα χρειαστεί να βρει τις κατάλληλες συμμαχίες για να κάνει κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς δεν φαίνεται να εξασφαλίζει αρκετές έδρες για απόλυτη πλειοψηφία.

Ιστορική νίκη της Ακροδεξιάς για τη μεταπολεμική Αυστρία αναμένεται στις σημερινές βουλευτικές εκλογές.

«Το νιώθω και πιστεύω και εσείς. Αυτή τη φορά θα υπερισχύσουμε στις εκλογές. Αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο πρόεδρος κόμματος της Ελευθερίας, Χέρμπερτ Κικλ.

Είναι γεγονός ότι το κόμμα της Ελευθερίας, το οποίο προηγούταν στις δημοσκοπήσεις από το τέλος του 2022, κέρδισε πρόσφατα και τις ευρωεκλογές. Στην ατζέντα του, οι περιοριστικές προτάσεις για το μεταναστευτικό και οι στενοί δεσμοί με τη Ρωσία.

Ο Χέρμπερτ Κικλ έχει στήσει ένα προφίλ που τον ευνοεί στις δημοσκοπήσεις, καθως θεωρείται λαϊκιστής, περιγράφει τον εαυτό του ως αντισυστημικό, και φιλοδοξεί, όπως λέει, να γίνει «ο καγκελάριος του λαού», όρο που χρησιμοποιούσε και ο Χίτλερ.

Τα κριτήρια επιλογής των ψηφοφόρων πολλές φορές ξαφνιάζουν.

«Είναι ασκητικός, δεν παίρνει ναρκωτικά, δεν πίνει αλκοόλ, κάνει αθλητισμό. Αποτελεί μεγάλη εξαίρεση, όταν μιλούμε για πολιτικούς» λέει ένας ιδιοκτήτης καφέ.

Ωστόσο, τα μαθηματικά είναι δύσκολο να βγουν για την αυστριακή κάτω Βουλή των 183 βουλευτών. Τα υπόλοιπα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν με την Ακροδεξιά για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Κατέστησα σαφές, με ποιον είναι αδύνατο να σχηματίσω μία υπεύθυνη και αποτελεσματική κυβέρνηση. Ο σημερινός ηγέτης του FPO δεν πληροί αυτά τα κριτήρια, οπότε τον απέκλεισα», σημέιωσε ο Καρλ Νέχαμερ, υποψήφιος καγκελάριος της Αυστρίας.

Επομένως, θα χρειαστεί ο συνασπισμός όχι δύο αλλά τριών κομμάτων για να καταφέρει η Αυστρία να αποφύγει για άλλη μια φορα την Ακροδεξιά στην εξουσία.

Επιμέλεια: Χριστίνα Σιγανίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ