Μελέτη: Τα οιστρογόνα διευκολύνουν την ανάπτυξη πολλαπλών τύπων καρκίνου

by admin
2 views

Τα οιστρογόνα είναι γνωστό ότι προωθούν την ανάπτυξη όγκων στα καρκινικά κύτταρα του μαστού που φέρουν τους υποδοχείς τους, αλλά μια νέα μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου Duke διαπίστωσε ότι οι συγκεκριμένες ορμόνες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, καθώς και πολλών άλλων καρκίνων.

Στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances», οι ερευνητές περιγράφουν πώς τα οιστρογόνα μειώνουν όχι μόνο την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτίθεται στους όγκους, αλλά και την αποτελεσματικότητα των ανοσοθεραπειών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών καρκίνων, ιδίως των τριπλά αρνητικών καρκίνων του μαστού, μιας επιθετικής μορφής της νόσου.

Μετά από αναδρομική ανάλυση δεδομένων ασθενών και πειράματα σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντιοιστρογονική ορμονοθεραπεία αντιστρέφει τις επιπτώσεις των συγκεκριμένων ορμονών, αποκαθιστώντας την ισχύ των ανοσοθεραπειών.

«Η θεραπεία για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού έχει βελτιωθεί σημαντικά με την έλευση της ανοσοθεραπείας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Ντόναλντ ΜακΚόνελ, καθηγητής στα τμήματα Ιατρικής, Φαρμακολογίας και Βιολογίας του Καρκίνου και Κυτταρικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke.

«Η ανάπτυξη τρόπων αύξησης της αντικαρκινικής δράσης των ανοσοθεραπειών αποτελεί πρωταρχικό στόχο της έρευνάς μας», δήλωσε. «Εδώ βρήκαμε έναν απλό τρόπο να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας για αυτόν τον τύπο καρκίνου του μαστού και το όφελος παρατηρήθηκε ακόμη και σε άλλους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος και του καρκίνου του παχέος εντέρου» είπε χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται ηωσινόφιλα, τα οποία συνήθως ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια αλλεργικών αντιδράσεων και φλεγμονωδών ασθενειών. Στη μελέτη της η ομάδα του Duke περιγράφει πώς τα οιστρογόνα μειώνουν τον αριθμό των ηωσινοφίλων σε ποντίκια. Η ορμόνη συμβάλλει στην ανάπτυξη του όγκου στους αρνητικούς σε οιστρογονικούς υποδοχείς όγκους καρκίνου του μαστού και στους όγκους μελανώματος, οι οποίοι δεν βασίζονται στους υποδοχείς οιστρογόνων για την ανάπτυξή τους.

Αντίθετα, οι θεραπείες με αντιοιστρογονική δράση ανέστειλαν τη σηματοδότηση των υποδοχέων οιστρογόνων και ενίσχυσαν την αποτελεσματικότητα των ανοσοθεραπειών, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των όγκων. Οι ερευνητές σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές για να δοκιμάσουν ένα πειραματικό αντιοιστρογονικό φάρμακο που ονομάζεται λαζοφοξιφαίνη. Στις μελλοντικές μελέτες θα συμμετάσχουν ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ