Ισραήλ: Συνεχίζει να «σφυροκοπά» κτίρια στη Βηρυτό – «Νεκρός» ο Νασράλα, λένε ισραηλινές πηγές

by admin
1 views

Ο Ισραηλινός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπά τη Βυρητό με αεροπορικές επιδρομές στοχεύοντας τρία κτίρια όπου, όπως θεωρεί, η Χεζμπολάχ αποθηκεύει όπλα. Νωρίτερα είχε καλέσει τους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν από τις συγκεκριμένες περιοχές.

«Οι IDF (στρατιωτικές δυνάμεις) διεξάγουν επί του παρόντος στοχευμένα πλήγματα σε όπλα που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ και τα οποία ήταν αποθηκευμένα κάτω από κτίρια πολιτών», ανέφερε ο Ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε για πρώτη φορά την άμεση εκκένωση συγκεκριμένων κτιρίων στα νότια προάστια της Βηρυτού με τον Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπο των IDF, να ανακοινώνει λίγο αργότερα ότι «μέσα στις επόμενες ώρες» θα πλήξουν και άλλες υπόγειες εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι ισραηλινά μαχητικά έχουν «αποκλείσει» το αεροδρόμιο της Βηρυτού για να αποτρέψουν τον ανεφοδιασμό της Χεζμπολάχ με νέα όπλα, ενώ επόμενο βήμα θα είναι ο αποκλεισμός από τη θάλασσα.

Ο εκπρόσωπος του IDF, Αβισάι Αντράε δημοσίευσε χάρτες μαζί με την ανακοίνωση, οι οποίοι καλούν τους πολίτες να απομακρυνθούν τουλάχιστον 500 μέτρα από τρεις τοποθεσίες στην Dahiyeh. Οι τοποθεσίες χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τις IDF.

«Βρίσκεστε κοντά σε ιδιοκτησίες της Χεζμπολάχ και για την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των αγαπημένων σας, είστε υποχρεωμένοι να εκκενώσετε αμέσως τα κτίρια και να απομακρυνθείτε από αυτά σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων», λέει ο Αντράε.

Η επικοινωνία με την ηγεσία της Χεζμπολάχ είναι αδύνατη μετά το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανέφερε πηγή από το λιβανέζικο κίνημα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα

Αρκετές ώρες μετά την επίθεση, η Χεζμπολάχ δεν είχε εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την τύχη του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.

Το ισραηλινό Channel 12 αναφέρει ότι η εκτίμηση στη χώρα είναι ότι ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε στο χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων στο υπόγειο αρχηγείο της οργάνωσης στη Βηρυτό. Ένας δεύτερος μεγάλος ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός, το Channel 13, είναι ελαφρώς πιο επιφυλακτικός, δηλώνοντας: «Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Ισραήλ: Το χτύπημα κατά του Νασράλα πέτυχε».

Το Channel 12 μετέδωσε επίσης ότι η Ζεϊνάμπ Νασράλα, κόρη του ηγέτη της Χεζμπολάχ, φέρεται να σκοτώθηκε στην επιδρομή, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από τη Χεζμπολάχ ή τις λιβανικές αρχές.

Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στους Times of Israel ότι το χτύπημα στη Βηρυτό είχε στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ. «Είναι πολύ δύσκολο να τον φανταστείς να βγαίνει ζωντανός από μια τέτοια επίθεση».

Ο Άμος Γιαντλίν, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραηλινού στρατού, είπε ότι η επίθεση στη Βηρυτό δεν θα είχε εγκριθεί αν δεν υπήρχε η βεβαιότητα ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα βρισκόταν στη στοχευμένη περιοχή. Δήλωσε επίσης στις ειδήσεις του Channel 12 ότι οι πηγές του, τις οποίες δεν κατονομάζει, είναι ανένδοτες ότι ο Νασράλα «δεν είναι πλέον μαζί μας».

Από το Τελ Αβίβ ο απεσταλμένος του ΕΡΤNews Κωστής Κωνσταντίνου ενημέρωσε ότι «η ίδια πηγή που έδωσε την πληροφορία ότι ο Νασράλα ήταν στο κτίριο πριν αυτό επιβεβαιωθεί επιμένει ότι τα περί διαφυγής του ηγέτη της Χεζμπολάχ δεν επιβεβαιώνονται». Παρόμοιο σενάριο υπήρξε με και με την περίπτωση του Μοχάμεντ Ντέιφ καθώς η Χαμάς επί ημέρες διέψευδε τον θάνατό του ακριβώς λόγω της φοβερής ισχύος των διατρητικών βομβών από τις οποίες δεν είχε απομείνει τίποτα.

Ηaaretz: Πάνω από 350 οι νεκροί

Η ισραηλινή εφημερίδα Ηaaretz αναφέρει ότι ήδη οι νεκροί είναι 350, το Ιράν καταγγέλλει «έγκλημα πολέμου» και η αμερικανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση, για την οποία το Πεντάγωνο δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του απεσταλμένου του ΕΡΤΝews, Γιώργου Σιδέρη, τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη φορτωμένα με διατρητικές βόμβες χιλιάδων λιβρών διαπέρασαν το καταφύγιο στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί ανώτατα στελέχη της Σιιτικής οργάνωσης. 

Για επικίνδυνη κλιμάκωση που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, προειδοποίησε η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, που δέχτηκε το χειρότερο ισραηλινό πλήγμα ίσως και από την έναρξη της σύρραξης το 2006.

Η Χαμάς καταδίκασε το ισραηλινό χτύπημα στα νότια προάστια της Βηρυτού. «Καταδικάζουμε έντονα τη βάναυση και συνεχιζόμενη σιωνιστική επιθετικότητα και κλιμάκωση εναντίον του αδελφού λιβανικού λαού μέσω άγριων αεροπορικών επιδρομών», συμπεριλαμβανομένης της σημερινής επίθεσης που είχε στόχο «κατοικίες», τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ στη Γάζα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν στο σπίτι του, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι δύο Ιρανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τη συνάντηση. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η συνάντηση συγκλήθηκε μετά το ισραηλινό χτύπημα σε κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό με στόχο τον ηγέτη της λιβανέζικης ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, Χασάν Νασράλα.

Το Ισραήλ ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές της Τεχεράνης και η κατάσταση γίνεται σοβαρή, τόνισε ο Σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αλί Λαριτζάνι. «Οι δολοφονίες δεν θα λύσουν το πρόβλημα του Ισραήλ. Με τη δολοφονία των ηγετών της αντίστασης θα πάρουν άλλοι τη θέση τους», είπε ο Λαριτζάνι στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Ισραήλ: Συνεχίζει να «σφυροκοπά» κτίρια στη Βηρυτό – «Νεκρός» ο Νασράλα, λένε ισραηλινές πηγές

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναχώρησε εσπευσμένα από τη Νέα Υόρκη καθώς όλα δείχνουν πως αναμένονται κρίσιμες εξελίξεις. Η ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός έδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη στιγμή της εντολής του Νετανιάχου για το χτύπημα ενώ με διαφορά λεπτών είχε εκφωνήσει την  ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με βασικό μήνυμα «ως εδώ με τη Χεζμπολάχ» ενώ προειδοποίησε το Ιράν ότι σε περίπτωση επίθεσης θα δεχτεί ανάλογα αντίποινα.

Ομοβροντία από τη Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με τους IDF περίπου 65 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ την τελευταία ώρα. Λίγο μετά τις 10:00 το βράδυ, ένα μπαράζ 30 ρουκετών εκτοξεύτηκε στο Σαφέντ. Οι IDF λένε ότι ορισμένοι από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλων.

Μια 68χρονη γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά στο Σαφέντ, λένε οι γιατροί. Η υπηρεσία ασθενοφόρου Magen David Adom λέει ότι η γυναίκα υπέστη τραύμα από την έκρηξη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης.

Εν τω μεταξύ, ήχησαν σειρήνες στην Κάτω Γαλιλαία, συμπεριλαμβανομένων των Καρμιέλ, Σαχνίν και Ντέιρ αλ Άσαντ, καθώς και στη Ναχαρίγια στη Δυτική Γαλιλαία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ