Βηρυτός: Πύραυλοι με διατρητικές κεφαλές στο «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ – «’Αγνωστη η τύχη» του Νασράλα

by admin
1 views

Δευτερόλεπτα μετά τις εκρήξεις που περιγράφονται ως χωρίς προηγούμενο από το 2006, τα ισραηλινά δίκτυα μετέδωσαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις, είχαν στόχο τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Το τηλεοπτικό κανάλι al-Manar της Χεζμπολάχ μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν και άλλοι 76 τραυματίστηκαν, ενώ στα βίντεο «μεγάλες διαδοχικές εκρήξεις κατά μήκος πολλών κτιρίων, υποδηλώνουν πολλαπλούς στόχους».

Ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, έξι κτίρια χτυπήθηκαν και διατρήθηκαν, καθώς το αρχηγείο της Χεζμπολάχ βρισκόταν κάτω από κατοικημένη περιοχή, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΕΡΤΝews, Κωστή Κωνσταντίνου. Στο Τελ Αβίβ, δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι το πλήγμα έγινε αμέσως μετά την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με βασικό μήνυμα «ως εδώ με τη Χεζμπολάχ» ενώ προειδοποίησε το Ιράν ότι σε περίπτωση επίθεσης θα δεχτεί ανάλογα αντίποινα.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ανακοίνωσε ότι ο Νετανιάχου θα επιστρέψει εσπευσμένα εντός των επόμενων ωρών στο Ισραήλ, από τη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, δόθηκε στη δημοσιότητα φωτογραφία «από τη στιγμή που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δίνει «εντολή» για την πυραυλική επίθεση στη Βηρυτό.

Βηρυτός: Πύραυλοι με διατρητικές κεφαλές στο «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ – «’Αγνωστη η τύχη» του Νασράλα
Israeli Prime Minister’s Office photo

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι οι επιδρομές είχαν στόχο το κύριο αρχηγείο της Χεζμπολάχ, που βρίσκεται κάτω από κτίρια κατοικιών στη συνοικία Haret Hreik της Dahiyeh.

Στην ίδια περιοχή, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι εξουδετέρωσε το νούμερο 2 της Χεζμπολάχ Ιμπραχίμ Ακίλ πριν από μία εβδομάδα.

Η Αλεξία Καλαϊτζή, με το συνεργείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης βρισκόταν στην ανατολική Βηρυτό και μεταδίδει πως οι εκρήξεις ήταν εκκωφαντικές ενώ ο καπνός κάλυψε τη νότια Βηρυτό. Η έκρηξη έτριξε παράθυρα και ταρακούνησε σπίτια σε ακτίνα ως και 30 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού.

Από το Τελ Αβίβ ο Γιώργος Σιδέρης επικαλείται πληροφορίες από τον IDF και μεταδίδει ότι στις πυραυλικές επιθέσεις συμμετείχαν αεροσκάφη 5ης γενιάς ενώ όλες οι κεφαλές ήταν διατρητικές με στόχο να χτυπήσουν κάτω από το έδαφος.

‘Αγνωστη η τύχη του Χασάν Νασράλα – Αντιφάσεις για τον «διάδοχο» Σαφιεντίν

Πηγές της Χεζμπολάχ επιβεβαίωσαν ότι επλήγησαν έξι ως εννέα κτίρια. Τρία μεγάλα ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια ανέφεραν ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ήταν ο στόχος των επιδρομών.

Η Χεζμπολάχ έσπευσε επίσης να διαψεύσει ότι είναι νεκρός ο αποκαλούμενος διάδοχος του Χασάν Νασράλα, ο Χασέμ Σαφιεντίν.

Ισραηλινή πηγή στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός ερευνά την τύχη του Νασράλα.

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι ο Νασράλα είναι ασφαλής. Ωστόσο ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Τεχεράνη ερευνά την τύχη του Νασράλα.

Eπίσης ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, μίλησε στα πρακτορεία Reuters και AFP δηλώνοντας ότι ο Νασράλα επιβίωσε.

Για γενοκτονία κατηγορεί το Ισραήλ ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Πηγές προσκείμενες στη Χεζμπολάχ λένε ότι ο ηγέτης της «είναι καλά» μετά το σφοδρό πλήγμα στο αρχηγείο της οργάνωσης.

Πρόκειται για τη σφοδρότερη επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού, από την έναρξη της σύγκρουσης το 2006, προειδοποιεί πηγή ασφαλείας στον Λίβανο. Το φερόμενο αρχηγείο της Χεζμπολάχ βρισκόταν «σε κτίρια όπου κατοικούσαν πολίτες» στο προάστιο Νταχίγιε, προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Ανταποκριτής του Sky News Arabia είπε ότι 10 ισραηλινές επιδρομές είχαν στόχο το νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Λίγο πριν από τις εκρήξεις το βράδυ της Παρασκευής, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν σε άλλο μέρος των προαστίων της Βηρυτού για την κηδεία τριών μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν σε προηγούμενα χτυπήματα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της μονάδας drone της ομάδας, Μοχάμεντ Σουρούρ..

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ