To ΕΡΤΝews στη γραμμή του πυρός: Το Ισραήλ έπληξε 220 στόχους της Χεζμπολάχ σε 24 ώρες – Ξεπέρασαν οι εκτοπισμένοι τις 100.000

by admin
2 views

Πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για να μην υλοποιηθεί η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο και να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός. Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τα χτυπήματα στη Χεζμπολάχ, την ώρα που κορυφώνονται οι φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή.

Το τηλεοπτικό συνεργείο του ΕΡΤΝews κατέγραψε την πρωινή επίθεση κατά του λιμανιού της Χάιφα. Όπως μετέδωσε ο Γιώργος Σιδέρης δέκα ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς το λιμάνι με τον «Σιδερένιο Θόλο» να ενεργοποιείται άμεσα. Ήταν ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι εκτοξεύσεις γίνονταν μέσα από τον αστικό ιστό για να προστατευτούν αυτές οι εγκαταστάσεις.

Τη νύχτα ο βαλλιστικός πύραυλος ο οποίος εκτοξεύτηκε από την Υεμένη προς το κεντρικό Ισραήλ προκάλεσε πανικό στο Τελ Αβίβ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα 17χρονο κορίτσι χτυπήθηκε από οδηγό οχήματος και βρίσκεται στο νοσοκομείο καθώς πάνω στον πανικό πέρασε τον δρόμο, ενώ ο οδηγός δεν πρόλαβε να πατήσει φρένο. Βεβαίως, ο πύραυλος αναχαιτίστηκε από το σύστημα Arrow, το οποίο είναι μέρος και αυτό του «Σιδερένιου Θόλου».

Χθες το απόγευμα υπήρξε η εξουδετέρωση του διοικητή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Βηρυτό μετά από πλήγμα χειρουργικό πλήγμα, όπως λένε οι Ισραηλινοί στα νότια της πόλης, σε διαμέρισμα το οποίο διέμενε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος της σιιτικής οργάνωσης.

Από την Πέμπτη έχουν γίνει 220 επιθετικές ενέργειες κατά θέσεων της Χεζμπολάχ, αλλά και κατά θέσεων όπου το Ιράν φροντίζει να προμηθεύει με όπλα την σιιτική οργάνωση. 200 οι ρουκέτες από την Χεζμπολάχ κυρίως στα βορειοανατολικά σύνορα.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε ότι έχουν εγκριθεί όλα τα σχέδια τα οποία αφορούν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εξασφάλιση της συνοριακής γραμμής, ενώ από την πλευρά του ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ είπε ότι περιμέναμε χρόνια αυτή την ευκαιρία και εκείνο που έχουμε βάλει ως πρώτο στόχο είναι να υπάρχει η απόλυτη εξασφάλιση της βόρειας περιοχής για να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι στον βόρειο τομέα.

Η Αλεξία Καλαϊτζή από τη Βηρυτό τόνισε ότι πριν από λίγη ώρα ακούστηκαν δύο κρότοι σε μια γειτονιά πολύ ασφαλή, στο κέντρο περίπου της πόλης. «Είναι κάτι που έχει ξεκινήσει να γίνεται από τη Δευτέρα. Είναι ισραηλινά αεροσκάφη τα οποία σπάνε το φράγμα του ήχου για να δημιουργήσουν ένα ψυχολογικό πόλεμο στους κατοίκους της πρωτεύουσας. Εμείς μιλήσαμε με αρκετούς από αυτούς, οι οποίοι πραγματικά φοβούνται ότι θα υπάρξει σύντομα μια κλιμάκωση και τα χειρότερα είναι μπροστά τους. Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε βρεθεί σε μια κοινωνική κουζίνα όπου έχουν έρθει κυρίως νέοι άνθρωποι από όλη τη Βηρυτό, να βοηθήσουν να παρασκευαστούν γεύματα τα οποία θα μοιραστούν έπειτα στους εκτοπισμένους».

Η απεσταλμένη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ανέφερε ότι οι εκτοπισμένοι έχουν ξεπεράσει τις 100.000 και μόνο στους οργανωμένους ξενώνες είναι πλέον 70.000. «Υπάρχουν 500 οργανωμένοι ξενώνες. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι σχολικά κτίρια. Έχει σταματήσει πλήρως η εκπαιδευτική διαδικασία στη χώρα και τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε μαζικούς χώρους φιλοξενίας και γίνεται μια μάχη για να μπορέσουν να βρουν φαγητό γι’ αυτούς τους ανθρώπους, νερό κι όλα τα απαραίτητα» τόνισε.

«Έχει ενδιαφέρον ότι κάποιοι από τους ανθρώπους με τους οποίους μιλήσαμε είχαν φύγει στο εξωτερικό και επέστρεψαν εξαιτίας της κατάστασης για να συμπαρασταθούν και να είναι δίπλα στις οικογένειές τους. Μας είπαν ότι ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που η κυβέρνηση είναι προσωρινή νιώθουν ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη που υπάρχει και θέλουν οι ίδιοι μαζί με τις τοπικές οργανώσεις να προσπαθήσουν να καλύψουν αυτό το κενό, να συμπαρασταθούν στους συμπατριώτες τους» σημείωσε ακόμα η Αλεξία Καλαϊτζή.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι πέρασαν στη Συρία από τον Λίβανο τις τελευταίες ημέρες

Στο μεταξύ περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, κυρίως Σύροι, πέρασαν από τον Λίβανο στη Συρία τις τελευταίες 72 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα (27/9) η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, εν μέσω της κλιμακούμενης σύγκρουσης ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και στην Χεζμπολάχ που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στον Λίβανο.

Περίπου 80% των ανθρώπων αυτών είναι Σύροι και σχεδόν 20% Λιβανέζοι, ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στη Συρία Γκονζάλο Βάργκας Λιόσα, ο οποίος πρόσθεσε ότι σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά και έφηβοι και ότι οι άνδρες που περνούν στον Λίβανο είναι αριθμητικά λιγότεροι από τις γυναίκες.

«Περνούν από μια χώρα σε πόλεμο σε μια άλλη, η οποία βρίσκεται σε ένοπλη σύγκρουση επί 13 χρόνια», μια υπερβολικά δύσκολη επιλογή, είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου. «Θα πρέπει να παρατηρήσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες πόσοι θα πράξουν το ίδιο», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

EΡΤΝews: Αποστολή στη Χάιφα: Γιώργος Σιδέρης, Γιάννης Παρίσης (κάμερα), Γιάννης Παπαχρήστος (ήχος) – Αποστολή: Βηρυτός: Αλεξία Καλαιτζή, Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος (κάμερα), Αντώνης Κυπραίος (ήχος) ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ