Κρεμλίνο: Μήνυμα προς τη Δύση η αλλαγή του πυρηνικού δόγματος

by admin
1 views

Την περασμένη Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα εξέταζε τη χρήση πυρηνικών όπλων αν χτυπηθεί με συμβατικούς πυραύλους και ότι θα θεωρούσε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της υποστηριζόμενη από πυρηνική δύναμη ως από κοινού επίθεση.

Κρεμλίνο: Μήνυμα προς τη Δύση η αλλαγή του πυρηνικού δόγματος
Φώτο Αρχείου (Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

Σε συνέχεια αυτών των δηλώσεων, το Κρεμλίνο σχολίασε χθες ότι οι αλλαγές στο δόγμα των ρωσικών πυρηνικών όπλων που περιγράφονται από τον πρόεδρο Πούτιν θα πρέπει να θεωρηθούν ως μήνυμα προς τις δυτικές χώρες ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν συμμετάσχουν σε επιθέσεις στη Ρωσία.

Η απόφαση να αλλάξει το επίσημο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας αποτελεί την απάντηση του Κρεμλίνου στις συζητήσεις που γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία για το αν θα δοθεί ή όχι άδεια στην Ουκρανία να εκτοξεύσει συμβατικούς δυτικούς πυραύλους στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι έχουν διατυπωθεί προσαρμογές σε ένα έγγραφο που ονομάζεται «Τα θεμέλια της κρατικής πολιτικής στη σφαίρα της πυρηνικής αποτροπής».

Κρεμλίνο: Μήνυμα προς τη Δύση η αλλαγή του πυρηνικού δόγματοςΚρεμλίνο: Μήνυμα προς τη Δύση η αλλαγή του πυρηνικού δόγματος
Φώτο Αρχείου (Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

«Πρόκειται για ένα μήνυμα που προειδοποιεί αυτές τις χώρες για τις συνέπειες εάν συμμετάσχουν σε μια επίθεση στη χώρα μας με διάφορα μέσα, και όχι απαραίτητα με πυρηνικά», είπε ο Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Μόσχα επιχειρεί να εκφοβίσει τα μέλη της συμμαχίας. Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι «παρακολουθούμε στενά τι κάνει η Ρωσία» για να σχολιάσει στη συνέχεια ότι «η ρητορική της Ρωσίας για τα πυρηνικά είναι επικίνδυνη και απερίσκεπτη».

Στον ίδιο τόνο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε τα σχόλια του Πούτιν «εντελώς ανεύθυνα».

Το τρέχον πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, όπως ορίζεται σε διάταγμα του Ρώσοι προέδρου από το 2020, αναφέρει ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από εχθρό ή σε περίπτωση συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του κράτους.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ