Σπ. Λυκούδης στο Πρώτο: Αισθάνομαι άστεγος πολιτικά – Έχω όμως, εντονότατο πολιτικό ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει (audio)

by admin
2 views

Τις τρέχουσες και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό των κομμάτων, κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο Σπύρος Λυκούδης, πρώην βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, πάντα στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς.

Σε ένα χώρο που μοιάζει πελαγωμένος και ελάχιστα ανανεωτικός, ο κ. Λυκούδης, μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Χρήστο Μιχαηλίδη, ανέφερε αρχικά «Έχω πάντα έντονο το πολιτικό μου ενδιαφέρον, αλλά δεν βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή. Ξέρετε, έτσι όπως είναι διαμορφωμένος ο πολιτικός χάρτης, κάπου δεν χωράω. Αισθάνομαι άστεγος πολιτικά και έτσι είμαι λίγο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω εντονότατο πολιτικό ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει (…). Δεν είναι πολύ ευχάριστο αυτό, αλλά έτσι όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα η εικόνα, δεν βρίσκω πολιτικό χώρο στον οποίο θα μπορούσαν να υπάρξουν οι δικές μου αγωνίες, οι δικές μου ευαισθησίες κλπ. Με μία διαδρομή στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς και με προσπάθεια να συγκροτηθεί κάποτε μια μεγάλη ανανεωτική μεταρρυθμιστική δημοκρατική παράταξη, αυτό το στόχο δεν τον βρίσκω σήμερα στις επιδιώξεις των άλλων φορέων και έτσι δεν αισθάνομαι ότι μπορώ να είμαι μαχόμενος. Σας λέω όμως, ότι το ενδιαφέρον μου παραμένει έντονο και λοιπά, αλλά δεν μπορώ να είμαι μάχιμος σε έναν χώρο όταν δεν έχω πειστεί ότι μπορεί να στοχεύουν σε εκείνο που θα ήθελα εγώ».

Και στη συνέχεια συμπλήρωσε «Δεν είναι μόνο ότι στον χώρο που σήμερα υπάρχουν και δραστηριοποιούνται τμήματα της Αριστεράς με κυρίαρχο τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο στίγμα σαν κι αυτό που εμείς υπηρετήσαμε με αγάπη, με πάθος, με έρωτα πολιτικό στο παρελθόν σε σχέση με την ανανεωτική Αριστερά. Το θλιβερό είναι ότι δεν είναι απλώς απουσία τέτοιου στίγματος είναι ότι βιώνουμε τον πλήρη διασυρμό, την πλήρη πολιτική γελοιοποίηση, τον πλήρη εξευτελισμό των πολιτικών πραγμάτων σε αυτό το χώρο, πράγμα το οποίο για ανθρώπους που ζήσαμε την ιστορική διαδρομή της ανανεωτικής Αριστεράς, εμάς μας θλίβει. Δηλαδή εγώ δεν μπορώ να αισθανθώ ότι δικαιώνομαι επειδή εγκατέλειψα αυτό το χώρο βλέποντας την πτώση του να έρχεται. Πέρα από αυτή τη δικαίωση υπάρχει και μία θλίψη, βαθύτατη πολιτική θλίψη για τον διασυρμό τον οποίο υφίσταται». Όσο για το που πιστεύει ότι έχει τη ρίζα του αυτός ο διασυρμός, με αποτέλεσμα να έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να κρατούν μια απόσταση, δήλωσε «Δεν είμαι θυμωμένος. Είμαι εξοργισμένος για το πόσο καταστρέφεται μία διαδρομή η οποία είχε τα αρνητικά και τα λάθη της, αλλά εν πάση περιπτώσει είχε και μερικές βασικές σταθερές αξίες. Αυτές οι αξίες είναι που καταστράφηκαν και ισοπεδώθηκαν. Δηλαδή σε αυτό το χώρο τώρα πια οι μεγάλες ηθικές, πολιτικές αξίες και αρχές της ανανεωτικής αριστεράς δεν υπάρχουν. Υπάρχει, ένας χώρος που αλληλοσπαράσσονται τα πολιτικά της στελέχη για ένα μικρό κομμάτι μιας ανύπαρκτης κομματικής εξουσίας. Είναι θλιβερό στην κυριολεξία. Και δεν είναι μόνο ότι σπαράσσονται για ένα κομμάτι ανύπαρκτης εξουσίας, είναι ότι σπαράσσονται κατά τρόπο απερίγραπτο, δηλαδή βαθύτατα απωθητικό».

Τέλος, εκφέροντας γενικώς την άποψη του για το πολιτικό σκηνικό επισήμανε τα εξής «Είναι και αυτή η ανάπτυξη της εκ δεξιών περιοχής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία υπάρχει και αυτό είναι εξαιρετικά αρνητικό ως γεγονός. Βέβαια για την ώρα είναι ακόμη σε αυτά τα επίπεδα, αλλά ας ευχηθούμε να μην υπάρχει άλλου τύπου εξέλιξη. Δηλαδή είναι ένα ιδιαιτέρως αρνητικό γεγονός αυτό, δηλαδή πολιτικά, η ανάπτυξη της εκ δεξιών πλευράς της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ, δεν πείθει. Διότι, όταν έχει καταρρεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 32% (ο χαμένος ΣΥΡΙΖΑ, εγώ δεν λέω ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ), δηλαδή από το 32%  τώρα πάει στο 10% και στο 9 και στο 8.5 και το ΠΑΣΟΚ παραμένει καθηλωμένο κερδίζοντας μία ή δύο μονάδες σημαίνει ότι υπάρχει ένα υπάρχει ένα πρόβλημα στο αν μπορεί ή όχι να πείσει ότι αποτελεί μία εναλλακτική διέξοδο για ένα μεγάλο κομμάτι του δημοκρατικού κόσμου. Δεν πείθει, λοιπόν. Έχει βέβαια μία πολύ μεγαλύτερη, θα έλεγα ευπρέπεια πολιτική. Αυτή δηλαδή, η αντιπαράθεση που έχουν τώρα μεταξύ τους, διεκδικώντας την αρχηγία, είναι απείρως πιο ευπρεπής από όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ