Πηγές μυστικών υπηρεσιών: Η Ρωσία έχει δημιουργήσει μυστικό πρόγραμμα παραγωγής drone στην Κίνα

by admin
1 views

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα στην Κίνα ανάπτυξης και παραγωγής επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς για να τα χρησιμοποιήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με δύο πηγές από ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών και έγγραφα που εξέτασε το Reuters.

H εταιρεία IEMZ Kupol, μία θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας οπλικών συστημάτων Almaz-Antey, έχει αναπτύξει και δοκιμάσει σε πτήση ένα νέο μοντέλο μη επανδρωμένου αεροσκάφους με την ονομασία Garpiya-3 (G3) στην Κίνα με την βοήθεια τοπικών εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα, μια έκθεση που η Kupol έστειλε νωρίτερα εφέτος στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην οποία περιγράφει το έργο της.

Στην έκθεση της η Kupol ενημερώνει το υπουργείο Άμυνας ότι είναι σε θέση να παράγει μη επανδρωμένα αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του G3 σε κλίμακα σε εργοστάσιο στην Κίνα, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Kupol, η Almaz-Antey και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησαν σε αιτήματα να σχολιάσουν το εν λόγω δημοσίευμα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχει γνώσει ενός τέτοιου σχεδίου προσθέτοντας ότι η χώρα έχει αυστηρά μέτρα ελέγχου για την εξαγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ανησυχεί βαθύτατα για την αναφορά του Reuters σχετικά με το πρόγραμμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το οποίο, όπως είπε, φαίνεται να αποτελεί μια περίπτωση παροχής στρατιωτικής βοήθειας από μια κινεζική εταιρεία σε μια ρωσική εταιρεία που τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει δει κάτι που να υποδηλώνει ότι η κινεζική κυβέρνηση γνώριζε τις σχετικές συναλλαγές, αλλά η Κίνα έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες δεν παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία για χρήση από τον στρατό της, πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος.

Το G3 μπορεί να διανύσει μια απόσταση 2.000 χιλιομέτρων με ωφέλιμο φορτίο 50 κιλών, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας Kupol προς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στην οποία οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις τον Δεκέμβριο του 2023. Δείγματα του G3 και ορισμένων άλλων μοντέλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κατασκευάζονται από την Κίνα, εστάλησαν από την Kupol στην Ρωσία για περαιτέρω δοκιμές και πάλι με την συμμετοχή κινέζων εμπειρογνωμόνων, λένε οι αναφορές.

Οι δύο πηγές της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών ανέφεραν ότι η αποστολή δειγμάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Kupol ήταν το πρώτο αποδεικτικό στοιχείο που η υπηρεσία τους βρήκε για όλα τα μη επανδρωμένα εναέρια οχημάτα UAV που κατασκευάζονται στην Κίνα και εστάλησαν στην Ρωσία από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι πηγές έδειξαν στο Reuters πέντε συνολικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων δύο εκθέσεων της Kupol προς το υπουργείο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και των δύο τιμολογίων, για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους για την ύπαρξη ρωσικού σχεδίου στην Κίνα για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών για χρήση στην Ουκρανία. Το πρόγραμμα αυτό δεν είχε αναφερθεί στο παρελθόν.

Η ουκρανική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να σχολιάσει το εν λόγω άρθρο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο στρατός του είχε παραλάβει περίπου 140.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη το 2023 και ότι η Μόσχα σχεδιάζει να δεκαπλασιάσει τον αριθμό αυτό φέτος.

«Όποιος αντιδρά ταχύτερα στις απαιτήσεις στο πεδίο της μάχης κερδίζει», δήλωσε σε συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη σχετικά με την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ