Β. Κικίλιας: Στις πιο δύσκολες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 χρόνων, αντεπεξήλθαμε σε 4.500 πυρκαγιές και κάηκαν 24% λιγότερα στρέμματα από το μ.ο. 20ετίας

by admin
1 views

Για τη δύσκολη αντιπυρική περίοδο που δεν έχει ακόμα τελειώσει, τη στιγμή που οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν και πλημμύρες ταυτόχρονα με τις φωτιές μίλησε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τ/σ Mega και στη δημοσιογράφο Ανθή Βούλγαρη.

“Είναι μία δύσκολη περίοδος, γιατί όπως βλέπετε η μισή Ελλάδα- το δυτικό και βόρειο κομμάτι κατά κύριο λόγο- είχε τις τελευταίες εβδομάδες τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου που είναι πάντα επικίνδυνα και μπορούν να προκαλέσουν, όπως είδατε με την κακοκαιρία Boris στην Ευρώπη, πολύ ακραίες καταστάσεις.. πάνω από 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Και στο άλλο κομμάτι της χώρας, στα νησιά του Αιγαίου- κυρίως στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη, αλλά και στην Αττική και πιο νότια, εξακολουθούμε να έχουμε καθημερινά 25-30 πυρκαγιές. Οπότε το μισό Πυροσβεστικό Σώμα, η Πολιτική Προστασία και οι λοιπές δυνάμεις απασχολούνται με τα καιρικά φαινόμενα και οι άλλες μισές με τις φωτιές” ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Σχετικά με τη φετινή αντιπυρική περίοδο, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι επικράτησαν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δυσκολότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών και εκδηλώθηκαν 4.500 πυρκαγιές, τελικά κάηκαν 24% λιγότερα στρέμματα συγκριτικά με το μ.ο. 20ετίας.

“Είδατε τι έγινε σε άλλες χώρες, είδατε τις extreme καταστάσεις στην Πορτογαλία. Η Πορτογαλία από το 2017 έχει επενδύσει τεράστια κεφάλαια, δισεκατομμύρια ευρώ, μετά από μία τραυματική χρονιά που είχαν, εγκαθιδρύοντας ένα νέο σύστημα πρόληψης και δασοπροστασίας. Δυστυχώς, όμως, οι φετινές ανυπέρβλητες συνθήκες από τον Ατλαντικό, δηλαδή οι ισχυροί άνεμοι και η ξηρασία στα μέσα του Σεπτέμβρη, προκάλεσαν μία πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε πολύ μεγάλο της χώρας, με πολλαπλά μέτωπα και έκαψε 1.200.000 στρέμματα” είπε ο Υπουργός.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη με στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, επισήμανε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα θα συνεχίσει η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, τα έργα αντιπυρικής προστασίας από ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ και θα ενισχυθεί η προσπάθεια που έγινε φέτος με τους καθαρισμούς των οικοπέδων. Επιπλέον, όπως σημείωσε, θα προχωρήσει και το σχέδιο της κυκλικής οικονομίας, σύμφωνα με το οποίο οι δήμοι θα διοχετεύουν στη βαριά βιομηχανία τα κλαδέματα και τα υπολείμματα καθαρισμών ως καύσιμη ύλη, έναντι ανταποδοτικού τέλους.

Σχετικά θέματα

Β. Κικίλιας: 14.300 στρέμματα δάσους κάηκαν φέτος, έναντι 116.000 που καίγονταν κατά μέσο όρο την τελευταία 20ετία

Β. Κικίλιας: «Φέτος είχαμε πολλές περισσότερες πυρκαγιές, αλλά πολύ λιγότερες καμένες εκτάσεις»

Β. Κικίλιας: Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο έχουμε τη χαμηλότερη καμένη έκταση ανά πυρκαγιά από το Μ.Ο. 20ετίας

Β. Κικίλιας: Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες δημιουργούν «εκρηκτικό κοκτέιλ» για επικίνδυνες φωτιές την Παρασκευή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ