Debate – ΠΑΣΟΚ: Ενότητα Οικονομία – Ανάπτυξη

by admin
1 views

Τις θέσεις τους σε έξι θεματικές ενότητες καλούνται να αναπτύξουν κατά το αποψινό debate, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης.

Παρακολουθείστε live από το ΕΡΤNews το debate των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Νίκος Ανδρουλάκης

Ερώτηση: Κύριε Ανδρουλάκη, εσείς είστε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ακούτε όπως όλοι μας τη διαπίστωση καθημερινά ότι ο Μητσοτάκης παίζει μόνος του χωρίς αντιπολίτευση. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα κυριαρχεί στην επικαιρότητα η αντιπολίτευση, την οποία κάνουν οι έντεκα ή έντεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τα κόκκινα δάνεια. Πώς αισθάνεστε ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που το δικό σας ρόλο τον έχουν υποκαταστήσει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας;

Απάντηση: «Κατ αρχάς ευχαριστούμε την ΕΡΤ για τη φιλοξενία σε αυτό το πρωτοποριακό ντιμπέιτ, που είναι λίγο πιο ανοιχτό από τις προηγούμενες φορές.

Νομίζω ότι μέχρι σήμερα με πολιτικό πολιτισμό διεξάγεται ο αγώνας μας και αυτό είναι ένα μήνυμα και στα υπόλοιπα. Για τα υπόλοιπα κόμματα. Τώρα είναι είδηση ότι έντεκα βγήκαν απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, οπότε θα το παίξετε ως ζήτημα. Αλλά πρέπει ας πούμε και εμείς την αλήθεια.

Έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου πολλούς μήνες πριν τους έντεκα. Η οποία ο άνθρωπος που τη συνέταξε είναι ο κύριος Σπυράκος, ένας άνθρωπος που είχε ασχοληθεί ο ίδιος ως γενικός γραμματέας του Υπουργείου με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και επειδή λοιπόν θέλω να δω αν είναι υποκριτές ή όχι, καταθέσαμε σήμερα ξανά τροπολογίες.Τους καλώ να πιέσουν την κυβέρνηση για να γίνουν νόμος του κράτους την Πέμπτη.

Και οι τροπολογίες είναι οι εξής: Προστασία της πρώτης κατοικίας, το ακατάσχετο της αγροτικής περιουσίας, οι κανόνες διαφάνειας, διαπραγματεύσεων μεταξύ ΦΑΠ και δανειολήπτη. Για να μην υπάρχουν εκβιασμοί κάτω από το τραπέζι, να μπορεί ο δανειολήπτης να κάνει προσφορά πριν το δάνειό του πουληθεί από την τράπεζα στο ALTER.

Οι 120 δόσεις για χρέη προς εφορία και ΕΦΚΑ που αφορούν χιλιάδες ανθρώπους και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και βέβαια το θέμα του ελβετικού φράγκου, το ελβετικό φράγκο έχει εγκλωβίσει χιλιάδες Έλληνες σε δάνεια. Εμείς έχουμε μία πρόταση ώστε να φύγουν από αυτή την ιδιότυπη ομηρία».

Παρέμβαση Γερουλάνου και ερώτηση στον Ν. Ανδρουλάκη

Ερώτηση: Στην πρόσφατη εκδήλωση που έκανα στη ΔΕΘ πρότεινα το δανειολόγιο, ένα μέτρο το οποίο ουσιαστικά διασφαλίζει τη διαφάνεια των δανείων. Απαιτεί από τις τράπεζες να έχουν πλήρη ιστορικό του τι έχει συμβεί στα δάνεια μέχρι σήμερα, τι είναι κεφάλαιο, τι είναι τόκοι υπερημερίας, τι είναι τόκοι κανονικοί.

Αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα το υιοθετούσε; Και αν ναι, γιατί δεν το πρότεινε νωρίτερα;

Απάντηση Ανδρουλάκη:

«Κατ αρχάς, αγαπητέ μου Παύλο, το μέτρο αυτό είναι ήδη στο πρόγραμμά μας. Το διάβασα το μέτρο αυτό που προτείνεις. Το δανειολόγιο. Το μέτρο αυτό είναι ήδη στο πρόγραμμά μας, όπου γράφουμε το εξής και είναι ήδη αναρτημένο και το έχουμε δώσει και στη δημοσιότητα από τις εθνικές εκλογές. Οι εταιρείες υποχρεούνται να παρέχουν και αναλυτική κίνηση της εξέλιξης της οφειλής, των επιτοκίων και των χρεώσεων, ώστε οι δανειολήπτες να είναι σε θέση να ελέγχουν και να αμφισβητούν το ύψος της πραγματικής οφειλής και με αυτό τον τρόπο να διασφαλίζεται η διαφάνεια στις συζητήσεις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ρύθμισης. Είναι ήδη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ».

Δεύτερη παρέμβαση Γερουλάνου προς Ν. Ανδρουλάκη:

Αυτό το οποίο κάνει το δανειολόγιο είναι ότι δίνει όλο το ιστορικό του δανείου. Υποχρεώνει την τράπεζα, δηλαδή να έχει το ιστορικό έτσι ώστε να μπορεί ο δανειολήπτης να διαπραγματευτεί με τις τράπεζες με σοβαρούς όρους, δηλαδή πότε επικοινώνησε η τράπεζα μαζί τους, πότε το δάνειο άλλαξε χέρια, κάτω από ποιες συνθήκες, πότε ενημερώθηκε ο δανειολήπτης γι αυτό. Μια σειρά από θέματα τα οποία αν δεν μπουν στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, πιστεύω ότι η πρότασή μας θα είναι ελλειμματική.

Απάντηση Ανδρουλάκη:

«Ουσιαστικά η πρόταση αυτή λέει να μπορεί να παρακολουθήσει ο δανειολήπτης το χρέος του. Το δάνειό του με διαφάνεια. Ναι, αυτό είναι ήδη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ο τίτλος ήταν προαγωγή της διαφάνειας και προστασίας δικαιωμάτων των δανειοληπτών στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Ξέρετε, είχαμε την τύχη ο άνθρωπος που συνέταξε το νόμο προστασίας του 2010 για την πρώτη κατοικία να είναι γενικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του ΠΑΣΟΚ, οπότε σε αυτά τα θέματα είχε πάρα πολύ σοβαρή και τεκμηριωμένη δουλειά και στο κόμμα και στη Βουλή».

Κείμενο σε εξέλιξη…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ