«Βέλη του βορρά»: Το Ισραήλ επληξε με 1600 επιθέσεις το νότιο Λίβανο – Αντίποινα «σε βάθος 60 χλμ» από την Χεζμπολάχ – Εκτοπισμός αμάχων

by admin
1 views

Η εικόνα στον αυτοκινητόδρομο προς τη Βηρυτό, θυμίζουν τον πόλεμο του 2006 μεταξύ Ισραήλ – Χεζμπολάχ καθώς χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν το νότιο Λίβανο, ενώ ταυτόχρονα « σείεται», η αλλη πλευρά της μεθορίου, το βόρειο Ισραήλ, όπου ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει νέο «βαρύ βομβαρδισμό από πυραύλους.

Με ισραηλινές πηγές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων στον Λίβανο, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε από τους Λιβανέζους πολίτες να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες. «Το Ισραήλ δεν είναι σε πόλεμο με το λαό του Λιβάνου, αλλά με τη Χεζμπολάχ. Για πολύ καιρό η Χεζμπολάχ σας χρησιμοποιούσε ως ανθρώπινες ασπίδες. Τοποθέτησε ρουκέτες στα σαλόνια σας και πυραύλους στο γκαράζ σας», είπε.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ απαγόρευσε σε Αμερικανούς κυβερνητικούς υπαλλήλους να ταξιδεύουν στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ χωρίς θωρακισμένο όχημα και προηγούμενη έγκριση ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτρέπει τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα,

Η φονικότερη ημέρα 20 ετών με 500 νεκρούς

Η δεύτερη ημέρα ομοβροντίας εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ξεκινά με τον απολογισμό θυμάτων να φτάνει τους 500 νεκρούς από τα ισραηλινά πλήγματα. Με τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών να αυξάνεται συνεχώς, οι Αρχές του Λιβάνουν μιλούν για γυναίκες και παιδιά μεταξύ των θυμάτων και πλήγματα σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ασθενοφόρα.

Οικογένειες του Νοτίου Λιβάνου οδηγούνται μαζικά σε καταφύγια στην παραλιακή πόλη της Σιδώνας, όπου ξενοδοχεία και σχολεία έχουν ήδη κατακλυστεί.

Στην ανατολική πόλη Μπάαλμπεκ, το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι σχηματίστηκαν ουρές σε αρτοποιεία και βενζινάδικα.

Ηαπάντηση της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι απάντησε με μπαράζ ρουκετών, ακόμη και σε βάθος 60 χιλιομέτρων στο έδαφος του Ισραήλ. Με τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών να αυξάνεται συνεχώς, οι Αρχές του Λιβάνουν μιλούν για γυναίκες και παιδιά μεταξύ των θυμάτων και πλήγματα σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ασθενοφόρα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η επιχείρηση «βέλη του βορρά» είχε στόχο το νούμερο τρία της Χεζμπολάχ Αλί Καράκι, ο οποίος σύμφωνα με τη φιλοιρανική οργάνωση είναι ασφαλής. Οι Ισραηλινοί κάνουν λόγο για νεκρούς μαχητές και χτυπήματα σε αποθήκες όπλων και σπίτια, όπου έκρυβαν τον οπλισμό τους τα μέλη της οργάνωσης, παρουσιάζοντας μάλιστα σχετικές φωτογραφίες.

Η Χεζμπολάχ κρύβει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων στη σοφίτα σπιτιού στο χωριό Χουμίνε Ελ Τάχτα στον Νότιο Λίβανο. Μπορείτε να δείτε εδώ τον πύραυλο να είναι κρυμμένος στο υδραυλικό σύστημα, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

ΕΕ : Στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου

Με τον κίνδυνο γενικής ανάφλεξης στην περιοχή να γίνεται όλο και πιο ορατός, η διεθνής κοινότητας απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Γαλλία κι Αίγυπτος ζήτησαν την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Ιράκ έκτακτη σύνοδο των αραβικών κρατών.

Η κλιμάκωση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ανησυχητική. Μπορώ να πω ότι είμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου, τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Αισθηση προκαλεί ωστόσο η συγκρατημένη στάση της Τεχεράνης. Ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζασκιάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι στόχος του είναι να σύρει τη Μέση Ανατολή σε γενικευμένο πόλεμο, προκαλώντας την εμπλοκή της Τεχεράνης ενώ από το βήμα της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ