Λίβανος: Δεκάδες νεκροί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

by admin
1 views

Εκατοντάδες είναι οι επιθέσεις του Ισραήλ που στοχεύουν πιο βαθιά πλέον στον Λίβανο, με την Χεζμπολάχ να εκτοξεύει κι αυτή με τη σειρά της διαδοχικές ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 300 έχουν τραυματιστεί στις ισραηλινές επιθέσεις σε ολόκληρο τον Λίβανο από το πρωί της Δευτέρας (23/09), σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται παιδιά, γυναίκες και διασώστες, όπως προσθέτει η ανακοίνωση.
Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες σε ισραηλινούς στόχους

Η ένοπλη ομάδα του Λιβάνου ανέφερε ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες σε πολλαπλές ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις, μετά από επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε στόχους που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και στην περιοχή του Μπεκάα

Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι «σε απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού που στόχευσαν τις περιοχές του Νότου και του Μπεκάα», οι μαχητές της βομβάρδισαν δύο στρατιωτικές θέσεις στο βόρειο Ισραήλ και τα «συγκροτήματα της αμυντικής βιομηχανίας Rafael» βόρεια της Χάιφα.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε περίπου 300 στόχους στον Λίβανο σήμερα.

Η επίθεση είχε προειδοποιηθεί από το προηγούμενο βράδυ, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι σχεδίαζε να εντείνει τις επιχειρήσεις του. Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του IDF στην αραβική γλώσσα, προειδοποιήθηκε ο λιβανέζικος λαός να εγκαταλείψει τα σπίτια του ενόψει του κύματος επιθέσεων, ενώ περίπου 60.000 αυτοματοποιημένες τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιήθηκαν στους κατοίκους του Λιβάνου, προτρέποντάς τους να εκκενώσουν τις περιοχές.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια σειρά από μεγάλες εκρήξεις και χαοτικές σκηνές. Αραβικές πηγές ειδήσεων αναφέρουν πως το Ισραήλ «βομβαρδίζει αδιάκοπα» περιοχές του Λιβάνου σε μια «αμείλικτη» σειρά επιθέσεων.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καταγγέλλει το ισραηλινό “σχέδιο καταστροφής” της χώρας

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε ότι το Ισραήλ έχει καταρτίσει ένα «σχέδιο καταστροφής» της χώρας, μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για πλήγματα της Χεζμπολάχ.

«Η συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου είναι ένας πόλεμος εξόντωσης από κάθε άποψη, ένα σχέδιο καταστροφής με στόχο την εξάλειψη του Λιβάνου και των πόλεών του», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Μικάτι.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζήτησε εξάλλου από «τον ΟΗΕ και τη Γενική Συνέλευση καθώς και από τις χώρες με επιρροή (…) να αποτρέψουν την επίθεση».

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ζήτησε από τα νοσοκομεία που βρίσκονται στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας να αναστείλουν όλες τις μη επείγουσες επεμβάσεις προκειμένου να μπορούν να δέχονται τους τραυματίες από τα σφοδρά ισραηλινά πλήγματα.

Το υπουργείο «ζητά από όλα τα νοσοκομεία» στον νότιο και ανατολικό Λίβανο «να αναστείλουν κάθε μη επείγουσα χειρουργική επέμβαση» προκειμένου «να παρέχουν φροντίδα στους τραυματίες από την ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των IDF, Avichay Adraee, δήλωσε ότι οι επιδρομές σε κατοικίες στον Λίβανο όπου η Χεζμπολάχ κρύβει όπλα είναι “επικείμενες”.

“Η Χεζμπολάχ σας λέει ψέματα και σας θυσιάζει. Οι πύραυλοι και τα drones της είναι πιο πολύτιμα και σημαντικά γι’ αυτήν από εσάς”, ανέφερε στο μήνυμά του προς τους αμάχους.
Περίπου 60.000 κλήσεις από το Ισραήλ σε κατοίκους του Λιβάνου

Περίπου 60.000 κλήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο τον Λίβανο, μεταφέροντας ένα προηχογραφημένο μήνυμα που έδινε οδηγίες στους ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια τους, δήλωσε ο Imad Kreidieh, πρόεδρος της Ogero, της εταιρείας που διαχειρίζεται τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές του Λιβάνου.

«Αυτό που κάνουν οι Ισραηλινοί είναι να στέλνουν ένα πλήθος αυτοματοποιημένων ηχογραφημένων μηνυμάτων μέσω διεθνών παρόχων. Το σύστημα δεν τα αναγνωρίζει ως ισραηλινές κλήσεις, οι περισσότερες φαίνονται σαν να προέρχονται από φιλική χώρα», δήλωσε ο Kreidieh στον Guardian. Πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια «παλιά τεχνική» που είχε χρησιμοποιηθεί και κατά τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ τον Ιούλιο του 2006.
www.news247.gr

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ