Ισραήλ: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ξανά στο Τελ Αβίβ ζητώντας συμφωνία για να γυρίσουν οι όμηροι από τη Γάζα

by admin
1 views

Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν χθες το βράδυ για ακόμη μια φορά στους δρόμους στο Τελ Αβίβ για να καταγγείλουν πως δεν κλείνεται συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χαμάς που θα επιτρέψει να επιστρέψουν οι δεκάδες όμηροι που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας στον θύλακο από την 7η Οκτωβρίου 2023.

Οι εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις γίνονται ολοένα πιο επικριτικές για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αφού ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα ο εντοπισμός των πτωμάτων έξι ομήρων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διαβεβαίωσε πως μέλη του παλαιστινιακού κινήματος τους εκτέλεσαν με «μια σφαίρα στο σβέρκο». Κατηγόρησε την ηγεσία της Χαμάς πως απορρίπτει τους όρους για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα επέτρεπε την απελευθέρωση ομήρων που παραμένουν στη ζωή, καθώς ο πόλεμος —πλέον στην 352η ημέρα του— οδεύει να κλείσει χρόνο.

Όμως επικριτές του κ. Νετανιάχου στο Ισραήλ αντιτείνουν πως αυτός πρέπει να κάνει παραχωρήσεις για να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ομήρων — 97 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, πλην όμως οι 33 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι επικριτές του κ. Νετανιάχου λένε επίσης πως επιδιώκει πάνω απ’ όλα να διατηρηθεί στην εξουσία, κατευνάζοντας τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του, που εναντιώνονται σε οποιαδήποτε συμφωνία με τη Χαμάς.

«Αν οι πολίτες και οι στρατιώτες εγκαταλειφθούν στους δολοφόνους και τους βιαστές για πολιτικούς υπολογισμούς της (κυβερνητικής) συμμαχίας, δεν θα υπάρξει συγχώρεση», πέταξε ο ηθοποιός Λιόρ Ασκενάζι στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Τελ Αβίβ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ.

Όπως και προηγούμενες εβδομάδες, στους συγκεντρωμένους απευθύνθηκαν συγγενείς ομήρων, όπως ο Ελί Ελμπάγκ, πατέρας της ομήρου Λιρί Ελμπάγκ: «Λιρί (…), πάει ένας χρόνος που έχω να σε φιλήσω, να γελάσω μαζί σου», είπε.

Η χθεσινή κινητοποίηση καταγράφτηκε καθώς οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη λιβανική Χεζμπολά κλιμακώνονται ολοένα περισσότερο.

Ο Σαχάρ Μορ, ανιψιός του ομήρου Αβραάμ Μούντερ —θεωρείται νεκρός—, τόνισε πως φοβάται πως η κλιμάκωση στον βορρά θα αποσπάσει την προσοχή από το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ