Η Σουηδία κατηγορεί μια γυναίκα για εγκλήματα πολέμου επειδή φέρεται να βασάνισε γυναίκες και παιδιά Γιαζίντι στη Συρία

by admin
2 views

Οι Σουηδοί εισαγγελείς απήγγειλαν την Πέμπτη κατηγορία σε μια γυναίκα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε σχέση με πράξεις που διαπράχθηκαν στη Συρία κατά γυναικών και παιδιών της θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι το 2014-2016, αναφέρει το Reuters, το οποίο σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται τέτοια κατηγορία στο τη βόρεια χώρα.

Η γυναίκα, μια 52χρονη Σουηδή υπήκοος, που στο κατηγορητήριο του δικαστηρίου αναγνωρίστηκε ως Lina Ishaq, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου μεταξύ 2014 και 2016, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα

Δείχνει ότι η Ishaq ταξίδεψε στη Συρία για να βοηθήσει στην εφαρμογή της εξουσίας του Ισλαμικού Κράτους (IS), μιας μαχητικής ισλαμιστικής ομάδας που κατάφερε να πάρει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών της Συρίας και του Ιράκ το 2014, αλλά ηττήθηκε.

Η εισαγγελέας Reena Devgun δήλωσε ότι η γυναίκα είναι ύποπτη ότι «αγόρασε ή κράτησε παράνομα  αμάχους, γυναίκες και παιδιά, που ανήκουν στη μειονότητα των Γιαζίντι στην κατοικία της στη Ράκα της Συρίας» και ότι τους μεταχειρίστηκε ως σκλάβους.

“Όλοι αυτοί , υπέστησαν σοβαρά δεινά, σκλαβιά ή άλλη απάνθρωπη μεταχείριση. Κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, τους στερήθηκε η ελευθερία και δεν τους επέτρεπαν να φύγουν” από το σπίτι της γυναίκας, πρόσθεσε η Devgun.

Η κατηγορούμενη, η οποία επέστρεψε στη Σουηδία το 2020 και σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης για άλλα εγκλήματα στη Συρία, αρνείται τις νέες κατηγορίες, δήλωσε ο δικηγόρος της, Mikael Westerlund.

Σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία, τα δικαστήρια μπορούν να δικάσουν άτομα για εγκλήματα κατά του διεθνούς δικαίου που διαπράχθηκαν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μπορεί να περιλαμβάνουν δολοφονίες, βιασμούς, βασανιστήρια και καταναγκαστική εργασία, εάν αποτελούν μέρος μιας μεγάλης κλίμακας ή συστηματικής επίθεσης εναντίον μιας ομάδας αμάχων.

Το 2022, ένα σουηδικό δικαστήριο έκρινε την ίδια γυναίκα ένοχη για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου επειδή δεν εμπόδισε τον 12χρονο γιο της να γίνει παιδί-στρατιώτης στη βόρεια συριακή πόλη Ράκα, όταν βρισκόταν  υπό τις οδηγίες του Ισλαμικού Κράτους (SI).

 agerpres.rο – Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ