Έφυγε από τη ζωή ο Ελληνοαμερικανός μπλουζίστας Nick Gravenites

by admin
1 views

Σε ηλικία 85 ετών πέθανε ο Ελληνοαμερικανός συνθέτης και τραγουδιστής της μπλουζ, ροκ και φολκ σκηνής, Nick Gravenites (Νικ Γκραβενίτης). Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε η οικογένειά του, η οποία γνωστοποίησε ότι απεβίωσε την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, μετά από μακρόχρονη ασθένεια.

Ο Νικ Γκραβενίτης γεννήθηκε στο Σικάγο το 1938 από οικογένεια, που είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ από το Παλαιοχώρι Αρκαδίας. Στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο γνώρισε τους Πολ Μπάτερφιλντ και Μάικλ Μπλούμφιλντ, μυήθηκε στη μπλουζ μουσική και έμαθε κιθάρα.

Έγραψε το τραγούδι «Born in Chicago» το οποίο έγινε το εναρκτήριο κομμάτι στο ντεμπούτο άλμπουμ της μπάντας του Πολ Μπάτερφιλντ. Με τον κιθαρίστα Μάικλ Μπλούμφιλντ έγραψε μαζί το ομώνυμο κομμάτι του δεύτερου άλμπουμ τους, East-West. Το συγκρότημα μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2015. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 εγκαταστάθηκε στο Σαν Φρανσίσκο και το 1967 με τον Μπλούμφιλντ σχημάτισε τους Electric Flag.

Έφυγε από τη ζωή ο Ελληνοαμερικανός μπλουζίστας Nick Gravenites

Ο Γκραβενίτης βοήθησε αρκετούς νέους καλλιτέχνες της εποχής για να βγουν στη σκηνή. Μεταξύ αυτών και το πρώτο συγκρότημα της Τζάνις Τζόπλιν τους Kozmic Blues Band. Αρκετά τραγούδια της θρυλικής μορφής της ροκ και μπλουζ μουσικής, φέρουν την υπογραφή του Γκραβενίτη, όπως το Work me Lord και το Buried Alive in Blues.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 συνεργάστηκε με τον Τζον Τσιπολίνα και περιόδευσαν σε όλη την Ευρώπη. Τα επόμενα χρόνια ήταν παραγωγός σε επιτυχίες της blues και της soul.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ