Η κυβέρνηση της Κολομβίας διευκρινίζει ότι ο διάλογος με τους αντάρτες του ELN «αναστέλλεται» μετά την επίθεση

by admin
1 views

Η κυβέρνηση της Κολομβίας επιβεβαίωσε ότι ο ειρηνευτικός διάλογος με το αντάρτικο του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) «αναστέλλεται» μετά την επίθεση της ένοπλης ομάδας εναντίον στρατιωτικής βάσης του στρατού στο διαμέρισμα της Arauca, στα ανατολικά της χώρας, που άφησε δύο νεκρούς και 27 τραυματίες.
Η κυβερνητική αντιπροσωπεία διευκρίνισε έτσι τα όσα είπε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο, ότι η επίθεση «κλείνει με αίμα μια ειρηνευτική διαδικασία».

«Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών η κυβέρνηση έχει στείλει πολλαπλές προτάσεις στον ELN. Σήμερα η διαδικασία του διαλόγου έχει ανασταλεί. Η βιωσιμότητά του έχει υποστεί σοβαρή ζημιά και η συνέχειά του μπορεί να ανακτηθεί μόνο με μια ξεκάθαρη εκδήλωση της βούλησης του ELN για ειρήνη, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Στην επιστολή εξέφρασαν επίσης την «απόλυτη απόρριψή τους για την επίθεση που διέπραξε ο ELN στη στρατιωτική βάση του Puerto Jordán, Arauca» και εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων «εν όψει αυτής της νέας πράξης βίας».
Η κολομβιανή κυβέρνηση και ο ELN ξεκίνησαν εκ νέου ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το «τελευταίο μεγάλο λατινοαμερικανό αντάρτικο» στο Καράκας τον Νοέμβριο του 2022, οι οποίες ωστόσο σταμάτησαν στις αρχές του τρέχοντος έτους λόγω των απαιτήσεων του ELN να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων και εγκαταλείψει τον περιφερειακό διάλογο που διατηρεί στο διαμέρισμα του Nariño (νοτιοδυτικά) με το Comuneros del Sur, που υποτίθεται ότι έχει αποσπαστεί από τον ELN.
Κατά τη διάρκεια των διαφόρων κύκλων διαπραγματεύσεων στο Καράκας, την Αβάνα και την Πόλη του Μεξικού, τα μέρη κατέληξαν σε αρκετές μερικές συμφωνίες και συμφώνησαν σε διμερή εκεχειρία ενός έτους, η οποία έληξε στις 3 Αυγούστου.

Ο ELN επανέλαβε στη συνέχεια τις επιθέσεις του ενάντια στις δημόσιες δυνάμεις και τις υποδομές σε διάφορες περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στην Arauca, όπου είναι ιδιαίτερα ισχυρή.
Ο Πέτρο συνέκρινε την επίθεση της Τρίτης με την επίθεση κατά της Σχολής Δοκίμων της Κολομβίας στη Μπογκοτά, η οποία άφησε πίσω της 20 νεκρούς και 68 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου ενός μαθητή του Ισημερινού, και η οποία έβαλε τέλος στον διάλογο που διεξαγόταν εκείνη την περίοδο με εκείνον τον αντάρτη.

Η επίθεση της Τρίτης έγινε στη στρατιωτική βάση Puerto Jordán, στην Arauca (ανατολικά), η οποία «δέχτηκε επίθεση με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που εκτοξεύτηκαν από ανατρεπόμενο φορτηγό».
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Άμυνας, τραυματίστηκαν 27 στρατιώτες, «εκ των οποίων οι 20 έχουν σκάγια» και οι επτά είναι «βαριά τραυματισμένοι». Δύο από τους τραυματίες πέθαναν το βράδυ της Τρίτης.
Η βίαιη κλιμάκωση την περασμένη Κυριακή άφησε δύο στρατιώτες νεκρούς σε μια αγροτική περιοχή του Tame (Arauca) και περιλάμβανε επίσης επιθέσεις στους πετρελαιαγωγούς Caño Limón-Coveñas και Bicentenario, δύο από τους σημαντικότερους στη χώρα.
Ο αγωγός Caño Limón-Coveñas, μήκους 770 χιλιομέτρων, μεταφέρει πετρέλαιο από τα πηγάδια Arauca στο Coveñas, λιμάνι της Κολομβίας στην Καραϊβική Θάλασσα.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή: EFE

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ