Ερώτηση Μεϊκόπουλου για τη μη καταβολή ενίσχυσης σε κτηνοτρόφους της Μαγνησίας ένα χρόνο μετά τις καταστροφές

by admin
1 views

Στη Βουλή έφερε με ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, “τις τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων του Υπομέτρου 5.2. για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από φυσικά φαινόμενα, αλλά και τους δυσανάλογους όρους για ένταξη στις ενισχύσεις που οδήγησαν σε αποκλεισμό πολλών πληγέντων κτηνοτρόφων της Μαγνησίας από τη χρηματοδότηση”.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το Υπομέτρο 5.2 για αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα τέθηκε σε εφαρμογή με σχετική προκήρυξη τον περασμένο Απρίλιο για τους πληγέντες κτηνοτρόφους της Μαγνησίας. Ο κακός σχεδιασμός όμως του Προγράμματος, οι ασάφειες, αλλά και η απαίτηση οι κτηνοτρόφοι να προκαταβάλουν το ποσό για την αγορά των ζώων που έχασαν, κάνουν το μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο. Όσοι κτηνοτρόφοι κατάφεραν να υποβάλουν αίτηση, δεν έχουν δει ένα και πλέον χρόνο μετά τις καταστροφές ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις».

Στην ερώτησή του, κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει για ποιο λόγο παρατηρείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των ενισχύσεων του υπομέτρου αλλά και να παρέμβει προκειμένου οι όροι καταβολής και η όλη διαδικασία να καταστεί φιλικότερη στους δικαιούχους και να διευκολύνει την υποβολή αιτήσεων.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο,οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες του περσινού έτους κατέστρεψαν το 70% – 80% του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων του νομού. Περιοχές με σταθερή κτηνοτροφική δραστηριότητα απώλεσαν πάνω από 2.500 ζώα και την ακόλουθη παραγωγή. Οι ζημίες στις κτηνοτροφικές υποδομές έφτασαν τα εκατομμύρια ευρώ. Το αρμόδιο υπουργείο «άνοιξε» την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο υπομέτρο τον Απρίλιο και έδωσε παράταση της προθεσμίας υποβολής ως 31/07/2024. Ωστόσο, ελάχιστες νέες αιτήσεις κατατέθηκαν, κυρίως εξαιτίας της απαίτησης να προκαταβάλουν οι κτηνοτρόφοι το ποσό για την αγορά των ζώων που έχασαν. Να προσκομίσουν, δηλαδή, προεξοφλημένα τιμολόγια αγοράς.

«Το ισχυρό πλήγμα στην κτηνοτροφική δραστηριότητα της Μαγνησίας έχει μείνει δυστυχώς αναπάντητο από τα αρμόδια πολιτειακά όργανα. Η αναποτελεσματικότητα στην εκπόνηση των μέτρων ενίσχυσης, οι δυσανάλογοι όροι που αποθαρρύνουν τη συμμετοχή και οι τεράστιες καθυστερήσεις στις καταβολές είναι ενδεικτικά της ολιγωρίας της Κυβέρνησης και της ανικανότητάς της να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων», ανέφερε ο Βουλευτής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ