Σκληρό διπλωματικό πόκερ μεταξύ Δύσης και Μόσχας – Η στάση των ΗΠΑ μπροστά στις απειλές του Μεντβέντεφ

by admin
1 views

Με τις πολεμικές επιχειρήσεις να μαίνονται επί ουκρανικού και ρωσικού πλέον εδάφους, συνεχίζεται το σκληρό διπλωματικό πόκερ της Δύσης με τη Μόσχα. Συνολικά 72 από τα 76 drones με τα οποία η Ρωσία έπληξε 12 περιοχές στην κεντρική, νότια και ανατολική Ουκρανία αναχαιτίστηκαν τις τελευταίες ώρες από την ουκρανική πολεμική αεροπορία, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις ανακαταλάμβαναν, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χωριό στην ανατολική Ουκρανία. Κλιμακώνοντας τις επιχειρήσεις και τη ρητορική της η Μόσχα χαράσσει την κόκκινη γραμμή της.

Η Μόσχα έχει ήδη τυπικά τους λόγους για να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μετά την εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ, αλλά μπορεί αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσει κάποιες από τις νέες τεχνολογίες όπλων της για να μετατρέψει το Κίεβο σε μια τεράστια, διαλυμένη περιοχή όταν εξαντληθεί η υπομονή της” τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Διά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Σεργκέι Ριμπακόφ η Μόσχα διαμηνύει ότι γνωρίζει πως η απόφαση έγκρισης των ουκρανικών χτυπημάτων έχει ήδη ληφθεί από τη Δύση. “Αν πραγματικά ληφθεί η απόφαση άρσης των περιορισμών, αυτό θα σημαίνει ότι από εκείνη τη στιγμή οι χώρες του ΝΑΤΟ διεξάγουν άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία” σημείωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια.

Την ίδια ώρα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ μέσα στον μήνα, συνεχίζει τις πιέσεις προς τη Δύση, καταλογίζοντάς της παράλληλα ότι φοβάται ακόμη και να συζητήσει την προοπτική κατάρριψης των ρωσικών πυραύλων και drones που πλήττουν την Ουκρανία, παρόλο που το κάνει ήδη στο Ισραήλ. “Φοβούνται ακόμη και να πουν ότι το εξετάζουν. Απλώς φοβούνται αυτές τις λέξεις” τόνισε.

Η συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο πάντως έληξε χωρίς ουσιαστική πρόοδο. “Από άποψη αποφάσεων στρατηγικής και τακτικής, η συνάντηση δεν αφορούσε κάποια συγκεκριμένη απόφαση” σημείωσε ο Κιρ Στάρμερ.

Ο Τζο Μπάιντεν υποβάθμισε τις απειλές που εξαπέλυσε ο Ρώσος Πρόεδρος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στον Βλαντιμίρ Πούτιν“. “Είμαι ξεκάθαρος, ο Πούτιν δεν θα επικρατήσει σε αυτό τον πόλεμο” πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο πόλεμος συνεχίζεται και σε επίπεδο κυρώσεων. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά του ειδησεογραφικού οργανισμού RT, χαρακτηρίζοντάς τον ντε φάκτο όργανο του ρωσικού μηχανισμού πληροφοριών, που χρησιμοποιείται για τη διασπορά της ρωσικής προπαγάνδας, τη συγκέντρωση, μέσω εκστρατειών, χρημάτων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και για την υπονόμευση της δημοκρατίας σε πολλές χώρες του κόσμου.

Σκέψεις στον Λευκό Οίκο για αλλαγή στρατηγικής

Στον Λευκό Οίκο θεωρούν επικίνδυνες τις απειλές και την φραστική κλιμάκωση της Μόσχας, επειδή όμως οι Ρώσοι τα έχουν ξαναπεί όλα αυτά, δεν θεωρούν ότι είναι διατεθειμένοι να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις και να διακινδυνεύσουν μια κρίση τεράστιων διαστάσεων.

Όπως λένε χαρακτηριστικά “τα έχουμε ξανακούσει αυτά” και προσθέτουν ότι στην πραγματικότητα ο Πούτιν κάνει τα πάντα για να αποφύγει και να αποτρέψει μια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την Μόσχα, βέβαια όχι μόνο για την Μόσχα, εξηγεί η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη.

Επομένως στον Λευκό Οίκο προσανατολίζονται -σύμφωνα με πληροφορίες- να αλλάξουν την στρατηγική τους και να επιτρέψουν στο Κιέβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός ρωσικού εδάφους, αν και δεν είναι σίγουροι ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αλλάξει την ροή του πολέμου αυτή την στιγμή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ