Βενεζουέλα – Ισπανία: Κλιμακώνεται η ένταση, το Καράκας ανακαλεί για διαβουλεύσεις την πρεσβεύτριά του στη Μαδρίτη

by admin
1 views

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποφάσισε την ανάκληση της πρεσβεύτριάς της στην Ισπανία για διαβουλεύσεις, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Χιλ, μερικές ώρες μετά τη συνάντηση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία του κράτους της Λατινικής Αμερικής, Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, στον οποίο παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο από τη Μαδρίτη.

Βενεζουέλα – Ισπανία: Κλιμακώνεται η ένταση, το Καράκας ανακαλεί για διαβουλεύσεις την πρεσβεύτριά του στη Μαδρίτη
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez υποδέχεται στη Μαδρίτη τον ηγέτη της Βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης Edmundo Gonzalez. (Fernando Calvo, Spanish Government via AP)

Αντιδρώντας σε δήλωση της Ισπανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαργαρίτας Ρόμπλες, η οποία χαρακτήρισε «δικτατορία» την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, η Βενεζουέλα «αποφάσισε να ανακαλέσει την πρεσβεύτρια που είναι διαπιστευμένη στο Βασίλειο της Ισπανίας, την Γκλάντις Γκουτιέρες, για διαβουλεύσεις» και «κάλεσε τον Ισπανό πρεσβευτή που είναι διαπιστευμένος στο Καράκας, Ραμόν Σάντος Μαρτίνεθ, να προσέλθει σήμερα στην έδρα του υπουργείου Εξωτερικών», πρόσθεσε ο επικεφαλής της βενεζουελάνικης διπλωματίας μέσω Telegram.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά 16 πολιτών της Βενεζουέλας, που τους θεωρεί συμμάχους του Νικολάς Μαδούρο. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται  η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Καρίσλια Ροντρίγκες, η διευθύντρια του εκλογικού συμβουλίου Ροσάλμπα Χιλ και ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Πέδρο Ινφάντε, καθώς και αξιωματούχοι του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι νέες κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ προβλέπουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ που κατέχουν οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι, αν και γενικότερα η αποτελεσματικότητα τέτοιων μεμονωμένων μέτρων αμφισβητείται, δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον τα έχει ήδη επιβάλλει σε περισσότερους από 140 αξιωματούχους της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Μαδούρο το 2017, χωρίς απτά αποτελέσματα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ