Θετικές επενδυτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

by admin
1 views

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν ξανά σήμερα (12/9) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές έδειξαν ικανοποίηση από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία προχώρησε σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25%, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 3,5%.

Το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που βασίζεται στα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία και δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη αξιολόγηση, η ΕΚΤ επιβεβαιώνει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό ενώ αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026, όπως είχε εκτιμηθεί και στις προβολές του Ιουνίου.

Παράλληλα, οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές και η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι υποτονική, σημειώνει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα.

Οι εμπειρογνώμονες της προβλέπουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% το 2024, ο οποίος θα επιταχυνθεί σε 1,3% το 2025 και 1,5% το 2026.

Σε ανάλογη κίνηση μείωσης των επιτοκίων από τη FED προσβλέπουν οι επενδυτές στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, στις 17-18 Σεπτεμβρίου.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,56%, στο Παρίσι, ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,23%, στη Μαδρίτη, ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,84%, το Μιλάνο ενισχύεται σε ποσοστό 0,42% και στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη κατά 0,59%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 118 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1406,91 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,47%.

Ομόλογα

Μικρές μεταβολές εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,14%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,84%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινείται υψηλότερα κατά 1 bps στο 3,54%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου ενισχύεται κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,94% και της Πορτογαλίας κυμαίνεται στο 2,73%, με αύξηση κατά 1 μονάδα βάσης ενώ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού είναι αμετάβλητη, στο 3,13%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Σε ανοδική πορεία βρίσκονται, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 1,35%, στα 68,22 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη άνοδο 1,22%, βρίσκεται στα $ 71,47.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρές απώλειες έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,1038 δολ./ευρώ ενώ με το ιαπωνικό βρίσκεται στα 141,98 γιεν/δολ.

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζει ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου να διαπραγματεύονται, στα 2570,30 δολ./ουγκιά. Επίσης, κέρδη καταγράφει και το ασήμι, που πλησιάζει τα 30 δολάρια ανά ουγκιά.

Ρεπορτάζ: Παντελής Μάνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ