Έκρηξη σε βάση του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ

by admin
1 views

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν ότι ακούστηκε έκρηξη σε στρατιωτική βάση του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης αργά το βράδυ της Τρίτης, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του προέδρου του Ιράν.

«Στις 23:00 ακούστηκε μια έκρηξη μέσα στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης στην περιοχή που καταλαμβάνουν οι σύμβουλοι του διεθνούς συνασπισμού», σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X από τον εκπρόσωπο της Κοινής Διοίκησης Επιχειρήσεων, τον Ιρακινό υποστράτηγο Ταχσίν Αλ Χαφάτζι.

«Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δεν μπόρεσαν … να προσδιορίσουν την προέλευση της έκρηξης, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η εναέρια κυκλοφορία δεν επηρεάστηκε και δεν διακόπηκαν πτήσεις, προστίθεται.

«Δύο ρουκέτες τύπου Κατιούσα προκάλεσαν την έκρηξη»

Ένας Ιρακινός αξιωματούχος ασφαλείας του αεροδρομίου, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο AP επειδή δεν είχε την εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια για το θέμα, δήλωσε ότι αξιωματούχοι που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο και προετοιμάζονταν για την επίσκεψη του Πεζεσκιάν άκουσαν «τον ήχο δύο ισχυρών χτυπημάτων», τα οποία προφανώς είχαν στόχο μια τοποθεσία υλικοτεχνικής υποστήριξης του συνασπισμού.

Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο AFP ότι «δύο ρουκέτες τύπου Κατιούσα» προκάλεσαν την έκρηξη.

«Η μία έπεσε στον τοίχο του συγκροτήματος των ιρακινών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων. Η δεύτερη έπεσε μέσα στη βάση που φιλοξενεί τον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν αναμενόταν στο Ιράκ την Τετάρτη, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούλιο.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ, και οι δύο χώρες με σιιτική πλειοψηφία, έχουν γίνει πιο στενές τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η Τεχεράνη είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους του Ιράκ και ασκεί σημαντική πολιτική επιρροή στη Βαγδάτη, όπου οι Ιρακινοί σύμμαχοί της κυριαρχούν στο κοινοβούλιο και στην παρούσα κυβέρνηση.

Πηγή: AFP-AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ