Παγκόσμια διάσκεψη στη Νότια Κορέα για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικές επιχειρήσεις

by admin
1 views

Στη Σεούλ διεξάγεται σήμερα μια διεθνής διάσκεψη με την επιδίωξη να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον στρατό, αν και οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα είναι δεσμευτική για την εφαρμογή της.

Περισσότερες από 90 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, έχουν στείλει κυβερνητικούς εκπροσώπους στη διήμερη σύνοδο κορυφής που θα λάβει χώρα στη νοτιοκορεάτικη πρωτεύουσα.  

Πρόκειται για τη δεύτερη παγκόσμια σύνοδο αυτού του είδους, με την πρώτη να πραγματοποιείται πέρυσι, όπου οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλα έθνη ενέκριναν ένα μάλλον χλιαρό κάλεσμα για δράση.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Κιμ Γιονγκ-χιούν επεσήμανε ότι «καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται όλο και περισσότερο στον στρατιωτικό τομέα, οι επιχειρησιακές δυνατότητες του στρατού βελτιώνονται δραματικά. Ωστόσο, είναι σαν ένα δίκοπο μαχαίρι, καθώς μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά από την κατάχρηση”, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τσο Τάε-γιούλ γνωστοποίησε ότι οι συζητήσεις θα καλύψουν τομείς όπως η απαραίτητη νομική αναθεώρηση ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τους μηχανισμούς για την αποτροπή λήψης αποφάσεων ζωής και θανάτου από αυτόνομα όπλα χωρίς την κατάλληλη ανθρώπινη επίβλεψη.

Παγκόσμια διάσκεψη στη Νότια Κορέα για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικές επιχειρήσεις
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Jon Gambrell)

Η διεθνής διάσκεψη πραγματοποιείται με την ελπίδα να συμφωνηθεί ένα σχέδιο δράσης, καθιερώνοντας ένα ελάχιστο πλαίσιο προστασίας από την τεχνητή νοημοσύνη στον στρατό και προτείνοντας αρχές για υπεύθυνη χρήση.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πέρυσι εξέδωσε επίσης μια δήλωση σχετικά με την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατό, η οποία καλύπτει ευρύτερη στρατιωτική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, πέρα ​​από τα όπλα. Από τον Αύγουστο, 55 χώρες έχουν εγκρίνει τη δήλωση.

Η σύνοδος της Σεούλ στοχεύει επίσης να εξασφαλιστεί η διαρκής συζήτηση μεταξύ πολλών φορέων για έναν τομέα όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις κατευθύνονται κατά κύριο λόγο από τον ιδιωτικό τομέα, όμως οι κυβερνήσεις είναι οι κύριοι φορείς λήψης των αποφάσεων.

Περίπου 2.000 άνθρωποι από όλον τον κόσμο έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν στην παγκόσμια διάσκεψη, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από διεθνείς οργανισμούς, τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ