Η μεξικανική Γερουσία ετοιμάζεται να εγκρίνει γρήγορα τη μεταρρύθμιση του δικαστικού κλάδου

by admin
1 views

Η Βουλή των Γερουσιαστών στο Μεξικό ενέκρινε αυτήν την Τρίτη συμφωνίες για να συζητηθούν σε «γρήγορο δρόμο» οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του Προέδρου Andrés Manuel López Obrador, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για την εκλογή δικαστών με ψηφοφορία, ακόμη και σε εναλλακτικούς χώρους.

Η απόφαση που προωθεί η πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος στην Άνω Βουλή του Μεξικανικού Κογκρέσου θα επιτρέψει στους γερουσιαστές να ξεκινήσουν αμέσως τη συζήτηση της γνωμοδότησης που απέστειλε η Βουλή για την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση και άλλες, όπως αυτή που αναφέρεται στην εξαφάνιση αυτόνομων φορέων, και που έχει προκαλέσει διαμάχες εντός και εκτός της χώρας.

Επιπλέον, οι συμφωνίες που επετεύχθησαν θα επιτρέψουν στους γερουσιαστές να πραγματοποιήσουν τη συζήτηση και την επικείμενη έγκρισή τους σε χώρους διαφορετικούς από τη νομοθετική περιφέρεια της Άνω Βουλής, που βρίσκεται στις κύριες λεωφόρους Paseo de la Reforma και Insurgentes, στην Πόλη του Μεξικού.

«Σε περίπτωση που προκύψουν περιστάσεις ανωτέρας βίας ή τυχαίου γεγονότος που καθιστούν αδύνατη το έργο της Γερουσίας της Δημοκρατίας στην Αίθουσα Συνεδριάσεων, η Ολομέλεια της Γερουσίας της Δημοκρατίας εξουσιοδοτεί τη διεξαγωγή των συνόδων της ολομέλειας κατά την περίοδο οι Τακτικές Συνεδριάσεις Α’ Περιόδου του Α’ Έτους Άσκησης της LXVI Νομοθετικού Σώματος, πραγματοποιούνται σε διαφορετικό χώρο από την Αίθουσα Συνεδριάσεων, εντός των χώρων της Γερουσίας της Δημοκρατίας», αναφέρεται στη συμφωνία.

Αυτή η αποφασιστικότητα προκύπτει όταν εργαζόμενοι του δικαστικού κλάδου της Ομοσπονδίας (PJF) απέκλεισαν την πρόσβαση στους βουλευτές της Κάτω Βουλής για να αποφύγουν τη συζήτηση της μεταρρύθμισης που προωθεί την εκλογή δικαστών, δικαστών και υπουργών με λαϊκή ψηφοφορία και ένα όργανο αναθεώρησης των αποφάσεων που εκδόθηκαν από τους Μεξικανούς δικαστές.

Υπό αυτή την έννοια, η Επιτροπή Συνταγματικών Θεμάτων, υπό την προεδρία της σημερινής γερουσιαστού Ernestina Godoy και επόμενης νομικής συμβούλου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, θα είναι επιφορτισμένη με την έναρξη της ανάλυσης της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Στο μεταξύ, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στην Βουλή των Αντιπροσώπων, που αντιπροσωπεύουν την ειδική πλειοψηφία, τα δύο τρίτα των συνολικών εδρών, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συζήτηση και την επικείμενη έγκριση της δικαστικής μεταρρύθμισης που παρουσίασε ο Πρόεδρος Andrés Manuel López Obrador στο Κογκρέσο από τον περασμένο Φεβρουάριο 5, χωρίς συναίνεση με την αντιπολίτευση και τα μέλη του PJF.

Η συζήτηση για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση θα πραγματοποιηθεί σε μια εναλλακτική τοποθεσία στη νομοθετική περιοχή του San Lázaro, αφού οι εργαζόμενοι της PJF απέκλεισαν την πρόσβαση από τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας.

Η δικαστική μεταρρύθμιση στο Μεξικό έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις από πολυμερείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, επιχειρηματικές οργανώσεις, όπως το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, οίκοι αξιολόγησης, όπως ο Fitch· και οντότητες όπως η Citibanamex, η Stanley Morgan και η UBS, μεταξύ άλλων, όπως οι Πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, για αντιπροσώπευση κινδύνων για ιδιωτικές επενδύσεις, εμπορικές συμφωνίες και πιθανές οικονομικές κυρώσεις.

Επιπλέον, αυτή την Τρίτη η Αμερικανική Εταιρεία του Μεξικού (Amsoc) ανακοίνωσε ότι αμερικανικές εταιρείες στο Μεξικό σταμάτησαν τις επενδυτικές ανακοινώσεις για τη χώρα λόγω των πιθανών επιπτώσεων αυτών των μεταρρυθμίσεων στο μεξικανικό κοινοβούλιο.

Πηγή: Agencia EFE
Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ