Αυστραλία: Mία νεκρή εξαιτίας ισχυρών θυελλών στην νοτιοανατολική Αυστραλία – Πλημμύρες και εκτεταμένες ζημιές

by admin
1 views

Μία γυναίκα είναι νεκρή και χιλιάδες κατοικίες, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες είναι δίχως ρεύμα, καθώς ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τρεις πολιτείες στην Αυστραλία, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που σαρώνουν τα νοτιοανατολικά παράλια.

Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

Έχουν εκδοθεί πολλές εντολές εκκένωσης σε περιοχές της Τασμανίας η οποία πλήττεται από πλημμύρες λόγω των εκτεταμένων και έντονων βροχοπτώσεων καθώς και από καταστροφικής ισχύος ανεμοθύελλες ενώ οι κάτοικοι στην Βικτώρια, -της Μελβούρνης συμπεριλαμβανομένης-, έχουν παροτρυνθεί να εργάζονται από το σπίτι.
Σε αρκετές περιπτώσεις εκδόθηκαν από την Πολιτική Προστασία (SES) προειδοποιήσεις της κατηγορίας “watch and act” (“προσέξτε και ενεργήστε”), λόγω των ανέμων που ισοδυναμούν με κυκλώνα κατηγορίας τρία, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν σε ταχύτητες τα 140 χλμ/ώρα.

Οι άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δεκάδων δένδρων σε πολλές περιοχές και κυρίως γί αυτό το λόγο δόθηκε εντολή για το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων σε όλη τη Βικτώρια,.
Πτώση δένδρου ήταν άλλωστε και η αιτία θανάτου της άτυχης γυναίκας που έχασε τη ζωή της κοντά στα σύνορα της Βικτώρια με τη Νέα Νότιο Ουαλία. Την 62χρονη εντόπισαν τα σωστικά συνεργεία τα ξημερώματα της Δευτέρας κάτω από τα συντρίμμια της ιδιωτικής της καμπίνας.

Στην Τασμανία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας Μαικ Λόουε οι απομακρυσμένες κατοικίες αναμένεται να απομονωθούν πλήρως λόγω των πλημμυρών τις επόμενες 24 με 48 ώρες.
«Αν δεν έρχεται ήδη εκκενώσει, καλύτερα να μετακινηθείτε και να διανυκτερεύσετε σε συγγενείς ή φίλους. Και να το αποφασίσετε το δυνατόν συντομότερα», προειδοποίησε όσους κατοίκους δεν έχουν ήδη αυτοβούλως απομακρυνθεί.
Τόσο στην Τασμανία όσο και τη Βικτώρια οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος που προκάλεσε η πτώση καλωδίων και οι ζημιές στα δίκτυα μεταφοράς είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες επηρεάζοντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους αλλά και την κυκλοφορία των τρένων όσο και τη λειτουργία των σηματοδοτών σε οδικές αρτηρίες προκαλώντας σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα, επιπρόσθετα σε όσα είχαν ήδη προκληθεί από πτώσεις δένδρων και κλαδιών.

Δεκάδες σπίτια και εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές όπως καταστροφές οροφών και πτώσεις τοίχων αλλά οι Αρχές ενημερώνουν πως η απογραφή θα καθυστερήσει καθώς ακόμη σε πολλές περιοχές τα συνεργεία δεν μπορούν να εργαστούν λόγω των επικίνδυνων συνθηκών.

Το μέτωπο της ψυχρής επίθεσης που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής από την Τασμανία κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα βόρεια, εισβάλλοντας στην Βικτώρια στη διάρκεια της νύχτας ενώ τις πρωινές ώρες τις Δευτέρας κατευθύνθηκε προς τη Νέα Νότιο Ουαλία.

Σε αναμονή της επίθεσης των ισχυρών ανέμων η Πολιτεία απαγόρευσε πλήρως τη χρήση φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο καθώς ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά πύρινα μέτωπα με τις Αρχές να εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για το ενδεχόμενο ραγδαίας επιδείνωσης με την άφιξη της ισχυρής καιρικής αστάθειας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το ψυχρό μέτωπο με κύριο χαρακτηριστικό τους ιδιαίτερα ισχυρούς θυελλώδεις ανέμους που πλήττει τη Βικτώρια είναι το δεύτερο συνεχόμενο στη σειρά, μετά από ένα σύντομο διάλειμμα το Σάββατο, ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΒΟΜ) προειδοποιεί πως ακολουθεί αμέσως μετά και τρίτο κύμα με ανάλογα χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ