Γ. Σακαρίδης: Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους είναι στο τοπ τεν της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής

by admin
3 views

Η συνάντηση των “μικρομηκάδων”, το 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα στην πόλη της Δράμας και θα διαρκέσει έως και τις 8 Σεπτεμβρίου.

Το επίσημο πρόγραμμα περιλαμβάνει 211 ταινίες από 39 χώρες, ενώ θα προβληθούν συνολικά 62 ελληνικές ταινίες σε όλα τα διαγωνιστικά του τμήματα, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε εθνική και παγκόσμια πρεμιέρα. Από πέρυσι, οι ταινίες που αποσπούν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό, αλλά και το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα εξασφαλίζουν αυτόματα το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ®. Την ίδια στιγμή, σπουδαστικές ταινίες, short film hub, networking, pitching, green films, animation, ταινίες για παιδιά, ταινίες από παιδιά και Cinematherapy για όλους, υπόσχονται μία αξέχαστη, συμπεριληπτική γιορτή.

Το Φεστιβάλ προχωρά κατά γενική ομολογία με σταθερά βήματα μπροστά και η πόλη, το κοινό και οι νέοι δημιουργοί έχουν αγκαλιάσει τη διοργάνωση. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης, για πέμπτη χρονιά καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ μίλησε στο ertnews.gr για τη φετινή διοργάνωση, τις καινοτομίες και όσα πρόκειται να δούμε σε αυτή τη γιορτή του σινεμά. Παράλληλα, είχαμε τη χαρά να μάθουμε για τη νέα ταινία που ετοιμάζει και η οποία θίγει για ακόμα μία φορά ένα σύγχρονο θέμα.

«Το Φεστιβάλ στηρίζεται όλα αυτά τα χρόνια από τους δημότες και τον Δήμο Δράμας. Σε όλες τις εποχές, τις καλές και τις δύσκολες και τα τελευταία πέντε χρόνια που έχω αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση. Μας στηρίζουν φυσικά και το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια. Οι νέοι, ο νέος κόσμος αγαπά το Φεστιβάλ και το έχει αποδείξει και μέσα από τα ψηφιακά μας στην πανδημία, αλλά και στη συνέχεια. Πέρυσι είδαμε ότι πανελλαδικά έχουμε γύρω στους 130.000 μοναδικούς θεατές, όσον αφορά την πλατφόρμα μας. Και σίγουρα φέτος στη Δράμα θα προσθέσουμε ένα ακόμα θερινό σινεμά. Το κοινό αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο και δεν ξέρουμε αν και αυτό θα είναι αρκετό για να έχουμε πλήρη κάλυψη όλων των προσκεκλημένων μας, γιατί φέτος θα είναι η τρίτη χρονιά του Σπουδαστικού», λέει.

Το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ γιορτάζει τα 20 χρόνια του στη Δράμα 

Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του Εθνικού Σπουδαστικού Τμήματος, το κοινό του φεστιβάλ  Δράμας βράβευσε τις πρόσφατες ταινίες των αποφοίτων του τμήματος Κινηματογράφου του Αριστoτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ρετροσπεκτίβα αυτή, που θα παρουσιαστεί την Τρίτη 3/9 και την Πέμπτη 5/9 στον Πολιτιστικό χώρο «ΚΥΚΛΩΨ», εστιάζει σε παλιότερες ταινίες, πτυχιακές της πρώτης δεκαετίας αποφοίτων, από το 2009 ως το 2019. Πρόκειται για ταινίες που προβλήθηκαν σε φεστιβάλ της εποχής τους και προβάλλονται ξανά με νέα διάθεση και σε νέο κοινό.

«Έρχεται όλη η Κινηματογραφική Σχολή του ΑΠΘ γιατί κάνουμε ένα αφιέρωμα στα 20 χρόνια του και επίσης έχουμε τις ταινίες και από το ΕΑΠ. Έχουμε τις ταινίες από τα πρώτα δύο χρόνια, οπότε περιμένουμε πάρα πολύ κόσμο, ειδικά νέους. Και εδώ να πω ότι το κοινό μας και στη Δράμα αλλά και πανελλαδικά είναι κυρίως από 18 έως 30 ετών. Είναι κάτι το οποίο πραγματικά ενδιαφέρει τη νεολαία. Και δεν μιλάω μόνο για αυτούς που κάνουν ταινίες. Ενδιαφέρει τους νέους και αυτό είναι πραγματικά κάτι το οποίο το βλέπουμε σαν αποτέλεσμα εδώ και 15 χρόνια», συνεχίζει.

«Οι ελληνικές μικρού μήκους ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, σε μεγάλα φεστιβάλ. Εγώ θεωρώ την Ελλάδα στις τοπ 10 χώρες. Όσον αφορά την παρουσία των μικρού μήκους στα μεγάλα βραβεία, αλλά και στην ποιότητα των ταινιών. Οπότε ναι, αναλογικά ασχολείται πάρα πολύς κόσμος και ασχολείται όλο και περισσότερο! Εμείς θέλουμε να το ενισχύουμε αυτό. Είμαστε πολύ περήφανοι για το Εθνικό Σπουδαστικό για την τρίτη χρονιά, το οποίο πραγματικά έχει δώσει μια νέα πνοή στο Φεστιβάλ και από άποψη θεατών, αλλά και περιεχομένου. Ήταν ταινίες, οι οποίες δεν θα τις βλέπαμε πουθενά και τώρα βρήκαν το σπίτι τους, βραβεύονται. Υπάρχουν παραδείγματα από φοιτητές, οι οποίοι έχουν κάνει ταινίες και πρόσφατα βραβεύτηκαν και στις Κάννες. Οπότε είναι μεγάλη βοήθεια για τους νέους και κάτι το οποίο πραγματικά μας κάνει υπερήφανους», σημειώνει ο ίδιος.

Γ. Σακαρίδης: Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους είναι στο τοπ τεν της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής
Κυρία Νίτσα

Από το Εθνικό Διαγωνιστικό όλα αυτά τα χρόνια γνωρίσαμε σκηνοθέτες που διέπρεψαν στη συνέχεια, όπως είναι ο Γιώργος Ζώης, ο κινηματογραφιστής που για τέταρτη χρονιά επιμελείται ως Head Programmer το Διεθνές Διαγωνιστικό στη Δράμα ή ο Νίκος Κολιούκος πέρυσι με Το χάος που άφησε πίσω της. Η ταινία του Νίκου Κολιούκου προβλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Δράμα, βραβεύτηκε και βρέθηκε στη συνέχεια στις Κάννες, όπου απέσπασε το δεύτερο μεγάλο βραβείο του Επίσημου Διαγωνιστικού Σπουδαστικού Τμήματος του Φεστιβάλ, LΑ CINEF.

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος θα είναι ο Αχιλλέας Κυριακίδης και του Διεθνούς Διαγωνιστικού o Γιώργος Μαυροψαρίδης. Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αφιερώματα στη Φρίντα Λιάππα και τον Κωνσταντίνο Γιάνναρη και μάστερκλας του Γιώργου Μαυροψαρίδη.

Γ. Σακαρίδης: Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους είναι στο τοπ τεν της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγήςΓ. Σακαρίδης: Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους είναι στο τοπ τεν της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής
Ο πρώτος μου γάμος

Ο νέος επικεφαλής του Short Film Hub από τις Κάννες στη Δράμα

Φέτος, ο Γάλλος συντονιστής του Short Film Market του Φεστιβάλ Καννών Φλοριάν Φερνάντες θα είναι ο επικεφαλής του νεοσύστατου Short Film Hub, φέρνοντας έναν νέο αέρα στη διοργάνωση.

«Ήταν κάτι το οποίο θέλαμε να κάνουμε εδώ και πολύ καιρό. Οι περισσότεροι είμαστε δημιουργοί. Για παράδειγμα ο Θανάσης Νεοφώτιστος, ένας πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, είναι από την πρώτη χρονιά μαζί μας και είναι στο Διεθνές Σπουδαστικό και ο Φλοριάν Φερνάντες, ο οποίος παράλληλα δουλεύει στο Φεστιβάλ Καννών στην αντίστοιχη Αγορά μικρού μήκους σίγουρα θα κάνει τη διαφορά. Πέρυσι ξεκινήσαμε το Short Film Hub με την Γιάννα Σαρρή, η οποία είχε μεγάλη εμπειρία από το Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η Γιάννα πήγε στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, οπότε έπρεπε να αναζητήσουμε κάποιον με αντίστοιχη εμπειρία και αυτό θα μπορούσαμε να το βρούμε μόνο στο εξωτερικό. Έτσι, ο Φλoριάν, ο οποίος είναι φίλος εδώ και τρία χρόνια, δέχτηκε να φέρει και την εμπειρία του και το portfolio του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει, σε μία πλευρά την οποία θέλουμε να ενισχύσουμε και είναι πάρα πολύ σημαντικό», τονίζει.

Γ. Σακαρίδης: Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους είναι στο τοπ τεν της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγήςΓ. Σακαρίδης: Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους είναι στο τοπ τεν της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής
Φλοριάν Φερνάντες

«Οι μικρού μήκους ταινίες βρίσκονται πολύ ψηλά παγκόσμια και είναι πιο δύσκολο να μείνεις ψηλά από το να προσπαθήσεις ως αουτσάιντερ. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό για τις ελληνικές ταινίες. Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους μας ανέδειξαν. Ένα φεστιβάλ αναδεικνύεται από τις ταινίες που έχει κάθε χρόνο και οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους συμβάλουν σε αυτό. Στη Δράμα κάνουν πρεμιέρα, που σημαίνει πως έχουμε ένα πολύ καλύτερο φεστιβάλ χάρη σε αυτές τις ταινίες. Επίσης, οι ελληνικές ταινίες μας ανέδειξαν και πήραμε τη διαπίστευση από την Ακαδημία Κινηματογράφου, με την οποία οι ταινίες που βραβεύονται στο Εθνικό και το Διεθνές Διαγωνιστικό μπαίνουν στη λίστα των υποψηφίων για Όσκαρ®. Oπότε υπάρχει πολύ μεγάλη σχέση με το εξωτερικό και ο Φλοριάν Φερνάντες θα φέρει όλη αυτή την αύρα από έξω. Θα οργανώσει πάνελ, εργαστήρια, συναντήσεις και ήδη ξεκινήσαμε ένα residency και σιγά σιγά θα αναπτύξει όλες τις ιδέες του. Οπότε ναι, μπορώ να πω, είναι η μεγάλη αλλαγή που έγινε φέτος στο φεστιβάλ», απαντά.

Με κεντρικό σύνθημα τη φράση: «Όλα είναι Δράμα/All is Drama», που είναι δανεισμένη από τον τίτλο της αγαπημένης ελληνικής ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, «Όλα είναι Δρόμος», το φετινό spot παρουσιάζεται σε 10 διαφορετικές εκδοχές, με αναφορές σε όλα τα διαγωνιστικά τμήματα, που αποτελούν την ολότητα και την ταυτότητα του Φεστιβάλ. Τη σκηνοθεσία και το μοντάζ υπογράφει ο Γ. Σακαρίδης, την κεντρική ιδέα και τα κείμενα έγραψε ο Βασίλης Τερζόπουλος, ενώ την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε και παραχώρησε στο Φεστιβάλ ο Κωστής Μαραβέγιας.

To Φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στο Cinematherapy, ένα καινοτόμο πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάδειξη και τη δύναμη του κινηματογράφου ως μέσο θεραπείας με επικεφαλής του προγράμματος, τη ψυχοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου.

«Η Ντενίς Νικολάκου, με την οποία συνεργαζόμαστε εδώ και πέντε χρόνια με το πρωτοπόρο πρόγραμμα του Cinematherapy, αναπτύσσει για πρώτη φορά το “ΨΤalk”, που είναι ουσιαστικά μια συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Γιάνναρη, στο έργο του οποίου κάνουμε αφιέρωμα φέτος, για την ταινία του “Μια Θέση στον Ήλιο” και τον Άρη Δημοκίδη.  (Πέμπτη 5/9, 20.30, Θερινός Κινηματογράφος «Αλέξανδρος», είσοδος ελεύθερη.Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θέσει ερωτήματα). Επίσης θα παρουσιάσει δύο μικρού μήκους ταινίες, στις οποίες θα συζητήσει με τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς, όπως τον Αλέξανδρο Λογοθέτη» (Περισσότερες πληροφορίες για το φετινό Cinematherapy στο https://www.dramafilmfestival.gr/cinema–therapy/)

Γ. Σακαρίδης: Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους είναι στο τοπ τεν της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγήςΓ. Σακαρίδης: Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους είναι στο τοπ τεν της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής
Ντενίς Νικολάκου – Cinematherapy

Θερινό σινεμά στο Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας

Το Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας, στο εμβληματικό κτήριο του 1928, στο τέρμα της οδού Μητρ. Χρυσοστόμου, θα φιλοξενήσει φέτος για πρώτη φορά προβολές.

«Το Γυμνάσιο Αρρένων είναι το πιο γνωστό Γυμνάσιο στη Δράμα. Πλέον λέγεται 1ο Γυμνάσιο, αυτό στο οποίο έχουν πάει σχολείο οι περισσότεροι που ξέρω. Φανταστείτε έχει μια τεράστια αυλή, τρία γήπεδα ποδοσφαίρου και έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σαν ένας από τους πιο κατάλληλους χώρους για ψυχαγωγία. Έτσι φέτος θα έχουμε το καινούργιο θερινό σινεμά σε αυτόν τον χώρο και ευελπιστούμε να επικοινωνήσουμε με ένα κομμάτι της πόλης, που ουσιαστικά έχει για πρώτη φορά επαφή το φεστιβάλ. Εκεί θα γίνουν προβολές του εργαστηρίου που κάνω τον τελευταίο χρόνο για Δραμινούς επίδοξους κινηματογραφιστές», σχολιάζει ο ίδιος.

Γ. Σακαρίδης: Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους είναι στο τοπ τεν της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγήςΓ. Σακαρίδης: Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους είναι στο τοπ τεν της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής
Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας

«Θα παρουσιάσουμε στο Γυμνάσιο τις 12 μικρού μήκους ταινίες, ένα πρόγραμμα που πέρυσι ίσως μάζεψε τον περισσότερο κόσμο. Από τη Δράμα είχαμε γύρω στους 600 θεατές στις προβολές του εργαστηρίου πέρυσι. Φέτος ευελπιστούμε να είναι περισσότεροι. Σε αυτόν τον χώρο θα παίξει το Kiddo το πρόγραμμα που κάνει η Έλενα Μαυρίδου, η ηθοποιός που έχει καταγωγή από τη Δράμα. Είναι ταινίες από παιδιά και για παιδιά. Και φυσικά το πρόγραμμα του Animation, το οποίο έχουμε ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια».

Γ. Σακαρίδης: Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους είναι στο τοπ τεν της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγήςΓ. Σακαρίδης: Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους είναι στο τοπ τεν της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής
Γιάννης Σακαρίδης

Η νέα ταινία του Γιάννη Σακαρίδη και η ολοκλήρωση μιας τριλογίας

Ο ίδιος εκτός από διευθυντής του Φεστιβάλ, παραμένει πάντα δημιουργικός. Έτσι η κουβέντα μας έκλεισε με τα σχέδια για τη νέα του ταινία, που ετοιμάζει με την ίδια ομάδα, που είχε δουλέψει και στη βραβευμένη “Πλατεία Αμερικής” (2016).

«Ναι, είμαι πάντα σκηνοθέτης. Ακόμα αισθάνομαι δημιουργός και το Φεστιβάλ της Δράμας είναι ένα φεστιβάλ δημιουργών! Ετοιμάζω με την ίδια ομάδα τη νέα μου ταινία, η οποία θα λέγεται “Μια χρονιά χωρίς καλοκαίρι”, η οποία είναι και σαν τίτλος πολύ κοντά σε όλα αυτά που ζούμε. Άλλωστε έτσι είναι οι ταινίες μου… Πάντα θέλω να κάνω ταινίες οι οποίες βασίζονται σε σκέψεις και σε αυτά που ζω την εποχή που κάνω την ταινία, οπότε είναι κάτι πολύ επίκαιρο. Έχει να κάνει με την γυναικεία κακοποίηση και την αντιμετώπιση που έχει η κοινωνία, αλλά και η οικογένεια πάνω σε αυτό. Οπότε ναι, θα συμπληρώσει την τριλογία μιας πορείας, που έχω ξεκινήσει πριν 10 χρόνια και ελπίζουμε του χρόνου να μπούμε σε παραγωγή» καταλήγει.

Οι διαδικτυακές προβολές

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί, ταυτόχρονα, και σε φυσικούς χώρους και online. Μέσα από την πλατφόρμα https://www.dramafilmfestival.gr/online-festival/ ή μέσω τουhttps://www.dramafilmfestival.grαπό τον σύνδεσμο online festival, οι ταινίες θα είναι προσβάσιμες, με ελεύθερη είσοδο, σε όλη την Ελλάδα .

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από τις 2 Σεπτεμβρίου (από τις 10 μμ) έως και τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024.

Το online περιεχόμενο του Φεστιβάλ περιλαμβάνει τα 7 διαγωνιστικά τμήματα καθώς και το αφιέρωμα στις φοιτητικές ταινίες της Σχολής Κινηματογράφου του ΕΑΠ.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

 Διαβάστε επίσης:

To 47ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας στις 2-8 Σεπτεμβρίου 2024

Η νέα οπτική ταυτότητα του 47ου Φεστιβάλ Δράμας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ