Συνάντηση Στάρμερ – Σολτς: H «ευρύτερη επαναφορά» με την Ευρώπη δεν θα σημαίνει «αντιστροφή του Brexit»

by admin
2 views

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Με στόχο τη σύναψη μιας νέας διμερούς συνθήκης με την Γερμανία, ο Bρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον  καγκελάριο Όλαφ Σολτς ώστε να ξεκινήσουν οι προσπάθειες επαναπροσδιορισμού των  σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ μετά τοBrexit.

Η συνθήκη στοχεύει στην ενίσχυση του εμπορίου, της επιχειρηματικής συνεργασίας, της αμυντικής και της ασφάλειας, καθώς και στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Η Ντάουνινγκ Στριτ αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη θα διαρκέσουν έξι μήνες, με στόχο την υπογραφή της στις αρχές του 2025. Ο Στάρμερ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να “γυρίσει σελίδα στο Brexit” και να διορθώσει τις ” σχέσεις” που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η συνθήκη αναμένεται να καλύψει θέματα όπως η πρόσβαση στην αγορά, η συνεργασία στην επιστήμη και τεχνολογία, η καθαρή ενέργεια και η ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και το εμπόριο στη Βόρεια Θάλασσα.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα είναι δύσκολες, υπογραμμίζει η εφημερίδα  Telegraph, καθώς οι Βρυξέλλες είναι απρόθυμες να κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις στην εμπορική συμφωνία του Brexit, βλέποντας την αναθεώρηση ως ευκαιρία για μικρές τροποποιήσεις. Ο Στάρμερ έχει απορρίψει την ιδέα επιστροφής στο πρόγραμμα Erasmus ή την ελεύθερη μετακίνηση για τη νεολαία, παρά τις προτάσεις της ΕΕ, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το τι θα μπορέσει να κερδίσει η Βρετανία στις διαπραγματεύσεις χωρίς να κάνει παραχωρήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ