Μέση Ανατολή: Αντιμέτωπες με πολλαπλά πιθανά μέτωπα οι ισραηλινές δυνάμεις – «Αναπόφευκτη» η εκδίκηση, λέει Ιράνος αξιωματούχος

by admin
1 views

Άκρως επικίνδυνο και τεταμένο είναι το κλίμα στη Μέση Ανατολή. Μετά την δυναμική αναμέτρηση στο βόρειο μέτωπο, Ισραήλ και Χεζμπολάχ εκτοξεύουν απειλές εκατέρωθεν, με τον Νετανιάχου να δηλώνει με νόημα ότι αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας και τον Νασράλα να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός νέου, μεγαλύτερου χτυπήματος. Για εκεχειρία στη Γάζα ούτε λόγος, καθώς οι αντιπροσωπείες Ισραήλ και Χαμάς αποχώρησαν από την Αίγυπτο, απορρίπτοντας τη νέα πρόταση των μεσολαβητών.

Το βράδυ της Δευτέρας (26/8) αξιωματούχος του καθεστώτος της Τεχεράνης επανέλαβε ότι η επίθεση στο Ισραήλ είναι «αναπόφευκτη» και ότι το κάθε μέλος του αυτοαποκαλούμενου Άξονα της Αντίστασης θα αποφασίσει ξεχωριστά πώς θα εκδικηθεί το θάνατο του Ισμαήλ Χανίγιε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΕΡΤNews στο Τελ Αβίβ, Κωστής Κωνσταντίνου.

Το Κανάλι 12 της Ισραηλινής τηλεόρασης μετέδωσε ότι οι διαμεσολαβητές στις συνομιλίες αποφάσισαν να αφήσουν για το τέλος το «ακανθώδες» ζήτημα των δύο διαδρόμων Νετζαρίμ και Φιλαδέλφεια και να εστιάσουν αλλού.

Το Κανάλι 12 προσδιόρισε τις δυνατότητες του Ισραήλ να ασκήσει βέτο στην απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων στο πλαίσιο συμφωνίας και το πόσους ζώντες ομήρους θα πάρει πίσω το Ισραήλ στην πρώτη φάση των έξι εβδομάδων. Το Κανάλι 12 ανέφερε ότι πράγματι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος σε αυτά τα θέματα.

Παράλληλα, ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι και το ότι οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σήμερα, λόγω της κλιμάκωσης της έντασης ενώ τα χρηματιστήρια διεθνώς κλονίζονται και πάλι.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα σταμάτησαν, μετά την έκδοση νέων εντολών εκκένωσης από το Ισραήλ για το Ντέιρ αλ Μπαλάχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή (25/8). «Δεν είμαστε σε θέση να παραδώσουμε σήμερα υπό αυτές τις συνθήκες», είπε αξιωματούχος των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Είπε επίσης ότι το προσωπικό του ΟΗΕ εκεί έχει λάβει οδηγίες να προσπαθήσει να βρει τρόπο για να συνεχίσει η παροχή βοήθειας.

Ανταπόκριση – Τελ Αβίβ: Κωστής Κωνσταντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ