Συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα – Πιέσεις από τις ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός

by admin
1 views

Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Μετά την προχθεσινή δυναμική αναμέτρηση στο βόρειο μέτωπο, Ισραήλ και Χεζμπολάχ εκτοξεύουν απειλές εκατέρωθεν, με τον Νετανιάχου να δηλώνει με νόημα ότι αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας και τον Νασράλα να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός νέου μεγαλύτερου χτυπήματος. Για εκεχειρία στη Γάζα ούτε λόγος, καθώς οι αντιπροσωπείες Ισραήλ και Χαμάς αποχώρησαν από την Αίγυπτο απορρίπτοντας τη νέα πρόταση των μεσολαβητών.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δίνουν στη δημοσιότητα νέο οπτικό υλικό από την επιχείρηση εναντίον της Χεζμπολάχ ενώ οι δύο πλευρές συνεχίζουν να παρουσιάζουν διαφορετικές εκδοχές των γεγονότων όσον αφορά την επιτυχία των εκατέρωθεν πληγμάτων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαμηνύει ότι η χώρα θα προστατέψει με κάθε τρόπο τους πολίτες της αναγνωρίζοντας ότι αυτή η διαμάχη δεν έχει ακόμη τελειώσει και τονίζει ότι η Χεζμπολά απέτυχε να πλήξει στρατηγικό στόχο κοντά στο Τελ Αβίβ που κατά τον ηγέτη της Χεζμπολάχ ήταν βάση της Μοσάντ και των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών.

Λίβανος: Mahmoud ZAYYAT / AFP

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, δήλωσε: «Ο Ισραηλινός στρατός κατέστρεψε χιλιάδες πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, οι οποίοι είχαν στόχο να πλήξουν τους πολίτες μας και τις δυνάμεις μας στη Γαλιλαία. Επιπλέον, ο στρατός αναχαίτισε όλα τα ντρόουν που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ εναντίον στρατηγικού στόχου στο κεντρικό Ισραήλ./Θα πληγώσουμε όποιον μας πληγώσει».

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες Ισραήλ και Χεζμπολάχ αντάλλαξαν μηνύματα για να ξεκαθαρίσουν ότι δεν επιθυμούν περαιτέρω κλιμάκωση. Πάντως ο Χασάν Νασράλα δηλώνει δημοσίως ότι το οπλοστάσιό της Χεζμπολάχ είναι ακόμη γεμάτο και ότι διατηρεί το δικαίωμα περαιτέρω πληγμάτων ως απάντηση στη δολοφονία του διοικητή Φουάντ Σουκρ.

«Αν το αποτέλεσμα των επιχειρήσεών μας κριθεί ανεπαρκές, τότε διατηρούμε το δικαίωμα να χτυπήσουμε ξανά στο μέλλον», δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Την ώρα που οι χαμηλής έντασης εχθροπραξίες συνεχίζονται στο βόρειο μέτωπο με ανταλλαγές πυρών κι ένα στοχευμένο ισραηλινό πλήγμα εναντίον διοικητή της Χαμάς στο νότιο Λίβανο, η Τεχεράνη συνεχίζει κι εκείνη τις απειλές αν και κάνει λόγο για καλά ζυγισμένη απάντηση για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιράν, Αμπάς Αραγκτσί, δήλωσε: «Η αντίδραση του Ιράν στην ισραηλινή τρομοκρατική επίθεση στην Τεχεράνη θα είναι μετρημένη και καλά υπολογισμένη. Δεν φοβόμαστε την κλιμάκωση, αλλά δεν την επιδιώκουμε – σε αντίθεση με το Ισραήλ».

Εν τω μεταξύ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας με τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός να παραμένουν για την ώρα χωρίς αποτέλεσμα. Η παρουσία του Ισραηλινού στρατού στο διάδρομο Φιλαδέλφεια στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου είναι βασικό σημείο διαφωνίας όχι μόνο με τη Χαμάς αλλά και με την Αίγυπτο. Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να πιέζουν για συμφωνία.

O Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε: «Εργαζόμαστε πυρετωδώς στο Κάιρο, με την ομάδα μας και τις ομάδες των άλλων μεσολαβητών, καθώς και με το Ισραήλ, προκειμένου να καταλήξουμε σε κατάπαυση του πυρός και σε συμφωνία (απελευθέρωσης των) ομήρων.

Οι περισσότεροι έχουν φύγει για πιο ασφαλείς περιοχές, όπως και οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ.

Στη Χαν Γιούνις, οι κάτοικοι επιστρέφουν εκεί απ’ όπου αποσύρθηκε ο ισραηλινός στρατός για να αντικρίσουν ένα πεδίο καταστροφής. Μετρούν νεκρούς και θρηνούν για τους δικούς τους.

Ένας κάτοικος της Χαν Γιουνίς τόνισε: «Είμαι ένας πατέρας όπως κάθε άλλος πατέρας που έχασε τα παιδιά του. Έχασα κάποιον από τη ζωή μου, έχασα την ψυχή μου. Ο γιός μου Αλάα πέθανε και σχεδόν πεθάναμε κι εμείς μαζί του».

Στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στην κεντρική Γάζα, η εντολή εκκένωσης έφτασε και στο ζωτικής σημασίας νοσοκομείο Αλ Άκτσα επιτείνοντας το δράμα των τραυματιών. Και η κατάπαυση του πυρός μοιάζει ακόμη μακριά.

Συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα – Πιέσεις από τις ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός
Ισραήλ: HAZEM BADER / AFP

Σε ύψιστο συναγερμό το Ισραήλ

Τεταμένη και επικίνδυνη είναι η κατάσταση στην περιοχή, με το Ισραήλ να καλείται να διαχειριστεί διάφορα μέτωπα, με πρώτο το λεγόμενο Βόρειο Μέτωπο, τον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ. Αν και είναι φανερό ότι ουδεμία εκ των πλευρών δεν επιθυμεί τη γενίκευση, το Ισραήλ κατόπιν πιέσεων και των Αμερικανών, η κατάσταση βρίσκεται τόσο κοντά σε ολοκληρωτικό πόλεμο όσο δεν βρέθηκε ποτέ. 

Το Ισραήλ αν και υπάρχει και η εκτίμηση ότι η Χεζμπολάχ ίσως να εφαρμόζει πια μια στρατηγική διεξόδου, με ένα χτύπημα το οποίο παρουσίασε ήδη ως επιτυχία κατά του Ισραήλ, δεν είναι διατεθειμένο να πάρει το παραμικρό ρίσκο, εξού και η χώρα βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό ενώ ενδιαφέρον είναι και το ότι το χτύπημα σήμερα του Ισραήλ στο Λίβανο δεν είχε ως στόχο τη Χεζμπολάχ αλλά τη Χαμάς.

Την ίδια ώρα, είχαμε σήμερα την κατάρριψη ενός drone το οποίο απογειώθηκε από τη Συρία, σπάνιο συμβάν και εξίσου σπάνιο κατευθυνόταν προς τη νότια Γαλιλαία στην οποία σε αντίθεση με τη βόρεια, δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερα χτυπήματα.

Εκεί έγιναν σήμερα ασκήσεις του στρατού με την Αστυνομία κάτι που μπορεί να δείχνει ότι το Ισραήλ έχει πληροφορίες για χτύπημα και από τη Συρία. Το ίδιο έγινε και στην Ερυθρά Θάλασσα και εδώ εκφράζονται εκτιμήσεις ότι ίσως και εκεί  αναμένεται νέο χτύπημα των Χούθι.

Συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα – Πιέσεις από τις ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός
Γάζα: Eyad BABA / AFP

ΗΠΑ: Προσπάθειες για να αρθεί το αδιέξοδο

Oι Ηνωμένες Πολιτείες ρίχνουν -παρασκηνιακά- όλο το βάρος στις συνομιλίες του Καΐρου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μεν εχθές αλλά θα συνεχιστούν σε χαμηλότερο επίπεδο και τις επόμενες ημέρες. Εκτιμάται στην Ουάσιγκτον, ότι μόνο με μια επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών θα αποτραπεί η αναμενόμενη απάντηση του Ιράν και θα αποφευχθεί μεγαλύτερη κλιμάκωση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι παραμένουν πολλά και σημαντικά εκκρεμή ζητήματα, το κλίμα είναι εποικοδομητικό και υπάρχει η αίσθηση ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θέλουν να αποφύγουν τα χειρότερα.

Όπως είπε και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν τα πάντα κυρίως πίσω από κλειστές πόρτες για να αρθεί το αδιέξοδο, παράλληλα όμως παραμένουν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για να βοηθήσουν το Ισραήλ να προστατεύσει την ασφάλεια του και τους πολίτες του, όπως κάνουν άλλωστε τους τελευταίους 11 μήνες.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Αποστολή στο Ισραήλ: Κωστής Κωνσταντίνου

Ανταπόκριση από τις ΗΠΑ: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ