Ναυάγιο στη Σικελία: Τι είναι το φαινόμενο «downburst» που ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι βύθισε το Bayesian

by admin
1 views

Οι ιταλικές αρχές αναζητούν όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να οδήγησαν στην τραγωδία με τη βύθιση της πολυτελούς θαλαμηγού κοντά στο Παλέρμο. Αν και άνοιξε η έρευνα για ανθρωποκτονία, οι ειδικοί δηλώνουν πως το καιρικό φαινόμενο «downburst» μπορεί να βύθισε το σκάφος.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι ένας υδροστρόβιλος – ουσιαστικά ένας ανεμοστρόβιλος πάνω από τη θάλασσα – προκάλεσε το περιστατικό.

Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν πιο πιθανό να προκλήθηκε από ένα downburst – έναν τοπικό θυελλώδη άνεμο που συνδέεται με καταιγίδες.

Τι είναι το «downburst»;

Οι καταιγίδες είναι ισχυρά και πολύπλοκα φαινόμενα, με τον αέρα μέσα σε σύννεφο καταιγίδας να κινείται ταχύτατα προς τα πάνω και προς τα κάτω.

Το φαινόμενο downburst συμβαίνει όταν ο αέρας πέφτει προς τα κάτω από τη βάση του σύννεφου – συχνά σε συνδυασμό με μια βροχόπτωση – δημιουργώντας μια ισχυρή ριπή ανέμου που φυσάει προς το έδαφος.

Όταν προσκρούει σε μια επιφάνεια, ο άνεμος εξαπλώνεται, φυσώντας απρόβλεπτα προς τα έξω. Οι άνεμοι που συνδέονται με τις καταιγίδες μπορούν να φτάσουν ταχύτητες άνω των 160 χιλιομέτρων/ώρα. Τείνουν να είναι αρκετά βραχύβιοι, συνήθως διαρκούν μερικά λεπτά.

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις αερομεταφορές έχοντας προκαλέσει πολλά αεροπορικά δυστυχήματα κατά τη διάρκεια των ετών. Ωστόσο, ο κίνδυνος τείνει να προβλέπεται καλά από τους μετεωρολόγους, βοηθώντας τους πιλότους να τις αποφεύγουν.

Πηγή: BBC

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ