Το Ιράν δικάζει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το πραξικόπημα του 1953 που έφερε στην εξουσία τον Σάχη

by admin
1 views

Ιρανικό δικαστήριο ξεκίνησε την Κυριακή μια δίκη κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων αμερικανικών ιδρυμάτων για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα του 1953 που έφερε στην εξουσία τον Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί και ανέτρεψε τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μοσαντέκ, ανέφερε το πρακτορείο EFE.

«Το δικαστήριο θα εκδικάσει την υπόθεση που άσκησαν περίπου 402.000 Ιρανοί εναντίον έξι αμερικανικών οντοτήτων για το ρόλο τους στην ανατροπή του Μοσαντέκ, (πραξικόπημα) που εδραίωσε την κυβέρνηση του φιλοδυτικού μονάρχη Μοχάμεντ Ρέζα Παχλεβί μέχρι την Ισλαμική Επανάσταση του 1979», ανακοίνωσε ο Ιρανικό σταθμός Press TV.

Το Ιράν δικάζει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το πραξικόπημα του 1953 που έφερε στην εξουσία τον Σάχη
Φώτο Αρχείου – Ο Σάχης της Περσίας Mohammed Reza Pahlevi. (AP Photo/Aristotle Sariscostas)

Αυτοί που κατηγορούνται είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), το Υπουργείο Οικονομικών, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Federal Reserve.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο «συνέλαβαν το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά παράβαση των διεθνών αρχών και κανόνων, παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν, με σκοπό να διατηρήσουν την επιρροή και την εξουσία τους στην ιρανική κυβέρνηση, να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και να λεηλατήσουν τη χώρα» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση. «Στην πραγματικότητα, το πραξικόπημα σηματοδότησε την αρχή της πλήρους κυριαρχίας του Ιράν από τις ΗΠΑ για να το καταστήσουν πιο εξαρτημένο και να αποτρέψουν την ανεξαρτησία και την πρόοδό του», συνεχίζει η κατηγορία.

Η έναρξη της δίκης συμπίπτει με την 71η επέτειο του πραξικοπήματος που ενορχηστρώθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του δημοφιλούς Ιρανού πρωθυπουργού Μοσαντέκ, ο οποίος είχε κρατικοποιήσει τη βιομηχανία πετρελαίου αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τους Βρετανούς για την εκμετάλλευσή της.

«Η σκλαβιά, η αποικιοκρατία, τα πραξικοπήματα και οι στρατιωτικές επεμβάσεις είναι μόνο ένα μέρος της σκοτεινής και επαίσχυντης ιστορίας των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στις διεθνείς υποθέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τα ιρανικά δικαστήρια διενεργούν συχνά δίκες κατά αμερικανικών ιδρυμάτων ή ατόμων, χωρίς να μπορούν να εφαρμοστούν οι εκδοθείσες ποινές, καθώς πρόκειται  μάλλον για  πολιτικές ενέργειες.

Πηγή: agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ