Κατηγορεί τις Φιλιππίνες για επεισόδιο στη Νότια Σινική Θάλασσα

by admin
2 views

Επεισόδιο σημειώθηκε στη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς η ακτοφυλακή της Κίνας δήλωσε ότι ένα πλοίο των Φιλιππίνων που είχε αγνοήσει τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της «συγκρούστηκε σκόπιμα» με ένα κινεζικό σκάφος με «αντιεπαγγελματικό και επικίνδυνο» τρόπο.

Σε δηλώσεις αξιωματούχων της κινεζικής ακτοφυλακής ανέφερε ότι το ίδιο πλοίο των Φιλιππίνων εισήλθε στη συνέχεια στα ύδατα κοντά στον υποθαλάσσιο ύφαλο Second Thomas Shoal αφού εμποδίστηκε να εισέλθει στην Ατόλλη Sabina Shoal ύδατα.

Δύο σκάφη της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων «εισέβαλαν παράνομα» σε ύδατα που γειτνιάζουν με το Sabina Shoal χωρίς άδεια από τις Αρχές, ανέφερε ο εκπρόσωπος της κινέζικης ακτοφυλακής, Γκαν Γιου.

«Οι Φιλιππίνες έχουν επανειλημμένα προβεί σε προκλητικές ενέργειες και έχουν προκαλέσει προβλήματα, ενώ παραβίασαν και τις προσωρινές συμφωνίες μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων», δήλωσε ο Γκαν, αναφερόμενος αποστολές προμηθειών των Φιλιππίνων προς ένα σκάφος που είχε προσαράξει στο Second Thomas Shoal.

Η ακτοφυλακή της Κίνας δήλωσε ότι έλαβε μέτρα ελέγχου κατά των πλοίων των Φιλιππίνων σύμφωνα με το νόμο και προειδοποίησε τις Φιλιππίνες να «σταματήσουν αμέσως τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις», αλλιώς «θα υποστούν όλες τις συνέπειες».

Η προσωρινή συμφωνία και οι διεκδικήσεις

Η Κίνα και οι Φιλιππίνες κατέληξαν σε «προσωρινή συμφωνία» τον Ιούλιο, μετά από επανειλημμένες διαμάχες κοντά στον υποθαλάσσιο ύφαλο Second Thomas Shoal. Η Κίνα έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από τις δυτικές χώρες για την
την επιθετικότητά της ώστε να εμποδίζει τις προσπάθειες των Φιλιππίνων να ανεφοδιάσουν τα στρατεύματα
σε ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού, το οποίο προσάραξε σκόπιμα στο σημείο πριν από 25 χρόνια.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότια Σινική Θάλασσα, απορρίπτοντας μια απόφαση του 2016 από το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης ότι οι επεκτατικές αξιώσεις του Πεκίνου δεν είχαν καμία βάση βάσει του διεθνούς δικαίου.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ