Οι επιλογές του Κιέβου για το πώς θα εξελιχθεί η τολμηρή και επικίνδυνη επιχείρηση της εισβολής στο Κουρσκ

by admin
1 views

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του έχει ξεκαθαρίσει ότι το Κίεβο δεν έχει καμία πρόθεση να κρατήσει μόνιμα τον μικρό θύλακα του ρωσικού εδάφους που έχει καταλάβει τις τελευταίες ημέρες στο Κουρσκ, όμως το δίλημμα αν θα διατηρήσει περαιτέρω τις δυνάμεις του εκεί για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Μόσχα ή θα αποσυρθεί τώρα δεν έχει επιλυθεί ακόμη.

Με καθημερινά τα χτυπήματα από τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τους πυραύλους και τους βομβαρδισμούς, αλλά και με τις εξαντλημένες δυνάμεις της πρώτης γραμμής να υποχωρούν αργά στο Ντονμπάς, η Ουκρανία χρειαζόταν απελπισμένα κάποια καλά νέα αυτό το καλοκαίρι και με αυτήν την προοπτική ξεκίνησε την καλοεκτελεσμένη και εξαιρετικά τολμηρή εισβολή στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ.

Οι επιλογές του Κιέβου για το πώς θα εξελιχθεί η τολμηρή και επικίνδυνη επιχείρηση της εισβολής στο Κουρσκ
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Ανώτερη βρετανική στρατιωτική πηγή, υπό καθεστώς ανωνυμίας, σχολίασε στο BBC ότι το πιο εντυπωσιακό σ’ αυτήν την εισβολή είναι το πόσο καλά οι Ουκρανοί ανέπτυξαν και συντόνισαν τα συστήματά τους, από τον στρατιωτικό εξοπλισμό και την αεράμυνα έως τον ηλεκτρονικό πόλεμο και την προέλαση του πεζικού.

Στην επιχείρηση αυτή χρησιμοποιήθηκαν πολλά από τα σύγχρονα όπλα που προμήθευσε η Δύση, αλλά κατά τρόπο πιο αποτελεσματικό από πέρυσι, όταν η καλοκαιρινή επίθεση απέτυχε να απωθήσει τον ρωσικό στρατό από τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

Το δίλημμα

Παρά τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης στο Ντονμπάς, με αυτήν την εισβολή η Ουκρανία έδειξε ότι είναι ικανή να αναπτύξει μια συντονισμένη επίθεση χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία του σύγχρονου πολέμου. Από αυτήν την άποψη, οι πιο επιφυλακτικοί στο Κίεβο υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία έχει ήδη κάνει μια σημαντική επίδειξη δύναμης προκαλώντας απώλειες και ανησυχίες στους Ρώσους. Με άλλα λόγια, μια απόσυρση τώρα θα ήταν τιμητική, αφού θα είχε καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στο Κρεμλίνο, πριν προλάβει η Ρωσία να μεταφέρει αρκετές δυνάμεις στην περιοχή για να εξολοθρεύσει τους εισβολείς.

Οι επιλογές του Κιέβου για το πώς θα εξελιχθεί η τολμηρή και επικίνδυνη επιχείρηση της εισβολής στο ΚουρσκΟι επιλογές του Κιέβου για το πώς θα εξελιχθεί η τολμηρή και επικίνδυνη επιχείρηση της εισβολής στο Κουρσκ
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Όμως οι υποστηρικτές της αντίθετης άποψης θεωρούν ότι η απόσυρση θα αναιρούσε δύο από τους πλέον προφανείς στόχους της εισβολής: αφενός να ασκηθεί αρκετή πίεση στη Ρωσία ώστε να αναγκαστεί να εκτρέψει προς το Κουρσκ ορισμένα από τα δικά της στρατεύματα που βρίσκονται στο Ντονμπάς και αφετέρου να χρησιμοποιηθούν τα κατειλημμένα εδάφη ως διαπραγματευτικό χαρτί σε ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο μέλλον .

Ο καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο πανεπιστήμιο του Έξετερ Ντέιβιντ Μπλάγκντεν επισημαίνει ότι «αν το Κίεβο κατέχει ρωσικό έδαφος, θα μπορέσει να διαπραγματευτεί από θέση μεγαλύτερης ισχύος την επιστροφή εδαφών του, ενώ παράλληλα θα έχει πλήξει την εικόνα του παντοδύναμου καθεστώτος Πούτιν μεταξύ των Ρώσων πολιτών, πιέζοντας το Κρεμλίνο να επιδιώξει μια διευθέτηση της κατάστασης ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η εξουσία του».

Οι επιλογές του Κιέβου για το πώς θα εξελιχθεί η τολμηρή και επικίνδυνη επιχείρηση της εισβολής στο ΚουρσκΟι επιλογές του Κιέβου για το πώς θα εξελιχθεί η τολμηρή και επικίνδυνη επιχείρηση της εισβολής στο Κουρσκ
Οι Ρώσοι μετακινούν επειγόντως δυνάμεις προς της περιοχή του Κουρσκ. (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αντιστρέψουν την κατάσταση στο Κουρσκ, διατηρώντας την πίεση στην Ουκρανία, ενδεχομένως με ακόμη πιο σφοδρές πυραυλικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς.

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ