ΟΗΕ: «Σοβαρή» η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με ΜΚΟ

by admin
2 views

Αρκετές ΜΚΟ προειδοποίησαν αυτή τη Δευτέρα ότι η «σοβαρή» κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα ήταν εμφανής σε δήλωση της ερευνητικής αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα αυτή, στην οποία προειδοποίησε για «αυξανόμενη καταστολή» μετά τις προεδρικές εκλογές της 28 Ιουλίου.
Σε αποδεικτική βάση που τη στηρίζει στο μετεκλογικό πλαίσιο».
Υπό αυτή την έννοια, συνέχισε το JEP, η δήλωση της αποστολής «αποκαλύπτει, για άλλη μια φορά, τη σοβαρή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη» χώρα της Καραϊβικής.
«Συμφωνούμε με το αίτημα να σταματήσει αμέσως η καταστολή που εξαπολύθηκε από τις 28 Ιουλίου και όλοι όσοι κρατούνται αυθαίρετα να απελευθερωθούν», ανέφερε η ΜΚΟ.

Από την πλευρά του, ο Fundaredes επεσήμανε επίσης ότι η αποστολή του ΟΗΕ αποφάνθηκε για τα γεγονότα που «αποδεικνύουν σοβαρές καταστολές μετά τις εκλογές», στα οποία, σύμφωνα με το εκλογικό σώμα, ο Nicolás Maduro επανεκλέγεται για τρίτη συνεχή εξαετή θητεία το εξουσία, αποτέλεσμα που απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση της πλειοψηφίας, η οποία επιμένει στη «νίκη» του σημαιοφόρου της, Edmundo González Urrutia.

Σε δημοσίευμα στην «άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων».

«Οι αυθαίρετες συλλήψεις και η καταχρηστική χρήση βίας δημιουργούν ένα κλίμα φόβου και άνευ προηγουμένου καταστολής», πρόσθεσε ο Φουνταρές.

Ο γενικός συντονιστής της Provea, Oscar Murillo, συμφωνεί και με τις δύο ΜΚΟ, λέγοντας, μέσω του ίδιου κοινωνικού δικτύου, ότι στο έθνος της Νότιας Αμερικής «έχει σημειωθεί μια χιονοστιβάδα σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της αυξανόμενης καταστολής που ακολούθησε.

Η ανεξάρτητη Διερευνητική Αποστολή για τη Βενεζουέλα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση Μαδούρο «πρέπει να σταματήσει αμέσως την αυξανόμενη καταστολή που συγκλονίζει τη χώρα από τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου και να διερευνήσει διεξοδικά τη χιονοστιβάδα των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ανέφερε ότι κατέγραψε «23 θανάτους, η συντριπτική πλειονότητα από πυροβολισμούς», μεταξύ «28 Ιουλίου και 8 Αυγούστου, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων» και ότι, «σε 18 περιπτώσεις, τα θύματα ήταν άνδρες ηλικίας μικρότερης των 30 ετών».
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι διαμαρτυρίες για το εκλογικό αποτέλεσμα – ορισμένες από τις οποίες μετατράπηκαν σε πράξεις βίας – είχαν ως αποτέλεσμα 25 θανάτους και περισσότερες από 2.400 συλλήψεις.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ