Συστηματική κακοποίηση, ταπείνωση και εξευτελισμός καταγράφονται στα σωφρονιστικά ιδρύματα του Ισραήλ για Παλαιστίνιους κρατούμενους

by admin
2 views

«Καλωσήρθατε στην Κόλαση» είναι το όνομα της τελευταίας έρευνας της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’ Tselem σχετικά με τις φυλακές του Ισραήλ που λειτουργούν ως κρατητήρια βασανισμού για τους Παλαιστίνιους από την 7η Οκτώβρη. Το B’ Tselem συνέλεξε 55 μαρτυρίες από κρατούμενους που, σχεδόν, στην πλειοψηφία τους βρέθηκαν στις φυλακές χωρίς να τους αποδοθούν επαρκή κατηγοριοποιητικά στοιχεία.

Η επικεφαλής της οργάνωσης, Γιούλι Νοβάκ, δηλώνει ότι «όλοι (οι κρατούμενοι) μας είπαν το ίδιο πράγμα», αναφερόμενη στην πρωτοφανή κακοποίηση, την καθημερινή βία, την ταπείνωση και τον εξευτελισμό που βίωσαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Οι φυλακές του κράτους του Ισραήλ αριθμούν σε 16, ενώ λειτουργούν πλείστα κέντρα κράτησης του ισραηλινού σωφρονιστικού συστήματος και του ισραηλινού στρατού (IDF), εντός των οποίων καταγγέλλονται περιστατικά άρνησης ιατρικής περίθαλψης, ωμής βίας από τους φύλακες, στέρησης τροφής και ύπνου, αλλά και υπερπληθυσμού.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Φίρας Χασσάν, κρατούμενο στις φυλακές του Ισραήλ πριν τον Οκτώβρη, οι συνθήκες διαβίωσης εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων άλλαξαν δραματικά, «αυτό που συνέβη μας χτύπησε σαν τσουνάμι» αναφέρει. Ο Φ. Χασσάν διηγείται ένα τραγικό συμβάν «Τα μέλη της IRF μας έδεσαν οπισθάγκωνα, εμένα και επτά ακόμη άτομα, ξυλοκοπώντας μας για ατελείωτες ώρες. Μας κράτησαν σε ένα κελί για έξι ώρες, υπέφερα από αβάστακτο πόνο, πείνα σε σημείο λιποθυμίας».

Στα στρατόπεδα βασανιστηρίων βρέθηκαν και ανήλικα άτομα, με έναν 16χρονο, Μοχάμεντ Μαφάρτζα, να αφηγείται την ιστορία της παραμονής του στο σωφρονιστικό σύστημα τονίζοντας ότι υπήρξαν περιπτώσεις στέρησης νερού και σωματικής βίας. Ο 18χρονος κρατούμενος, Μοχάμεντ Νάζαλ, είπε στη συνέντευξή του στο B’ Tselem ότι οι φύλακες ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου έναν συγκρατούμενό του, αφήνοντάς τον να κείτεται νεκρός στο κελί του για μίαμιση ώρα.

Η φρίκη που έζησαν οι -συχνά αδίκως- κρατούμενοι έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στις ψυχές τους, τραυματίζοντας τους ανεπανόρθωτα. Όσοι επέστρεψαν στις οικογένειές τους, έχουν να αντιμετωπίσουν αφενός τη συνέχιση του πολέμου και αφετέρου να καταπολεμήσουν τις αναμνήσεις τους από τα σύγχρονα στρατόπεδα βασανιστηρίων. «Από όταν επέστρεψα στην οικογένειά μου, τα παιδιά μου κοιμούνται δίπλα μου, γιατί φοβούνται για εμένα», προσθέτει ο Φίρας Χασσάν.

Οι βασανιστικές αυτές συνθήκες κράτησης φαίνεται να αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδίου του Ιταμάρ Μπεν-Γκριβ, ακροδεξιού Υπουργού Εθνικής Ασφάλειας για την κυριολεκτική και ψυχική εξόντωση του Παλαιστινιακού λαού. Η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών (IPS) υποστηρίζει πάντως ότι λειτουργεί βάσει νόμου και υπό την επίβλεψη κρατικού ελεγκτή. Ο IDF (Israel Defence Forces) αρνείται όλες τις κατηγορίες για συστηματική κακοποίηση των κρατουμένων.

Συστηματική κακοποίηση, ταπείνωση και εξευτελισμός καταγράφονται στα σωφρονιστικά ιδρύματα του Ισραήλ για Παλαιστίνιους κρατούμενους
(Photo by Mahmud HAMS / AFP)

Επιμέλεια: Κατερίνα Φλωρούς

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ