Μεξικό: Η Claudia Sheinbaum θα λάβει το πιστοποιητικό εκλεγμένης προέδρου στις 15 Αυγούστου

by admin
1 views

Η πρόεδρος του Ανώτατου Τμήματος του Εκλογικού Δικαστηρίου του Δικαστικού Κλάδου της Ομοσπονδίας (TEPJF), Μόνικα Σότο, ανέφερε αυτή τη Δευτέρα ότι η Claudia Sheinbaum θα λάβει πιθανώς το πιστοποιητικό πλειοψηφίας της στις 15 Αυγούστου, το οποίο θα τη διαπίστευσε ως εκλεγμένη πρόεδρο του Μεξικού.

Σύμφωνα με τους νόμους του Μεξικού, αυτό το πιστοποιητικό είναι ένα έγγραφο που πιστοποιεί τη νίκη στις εκλογές και εκδίδεται από το TEPJF, αφού το δικαστικό όργανο εγκρίνει τα αποτελέσματα των εκλογών. Αυτή η διαδικασία έκδοσης πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση των τελικών καταμετρήσεων και αφού επιλυθούν όλες οι προκλήσεις στην εκλογική διαδικασία. Η Sheinbaum, η οποία θα ηγηθεί της μεξικανικής κυβέρνησης την περίοδο 2024-2030, περιμένει την επίσημη πιστοποίησή της, αν και οι τελικές μετρήσεις έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συντριπτική της νίκη. Το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE) ανέφερε ημέρες μετά τις εκλογές ότι η Sheinbaum κέρδισε τις εκλογές με 59,76% των ψήφων, που ισοδυναμεί με περισσότερες από 35,9 εκατομμύρια ψήφους υπέρ της, το υψηλότερο ιστορικό ρεκόρ, σε σύγκριση με το 27,4% της αντιπολίτευσης Xóchitl Gálvez, ο οποίος συγκέντρωσε 16,5 εκατομμύρια ψήφους.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα, η Σότο ανέφερε ότι μετά την ημέρα των εκλογών της 2ας Ιουνίου, το TEPJF έλαβε 243 ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών και «βρίσκονται σε κατάσταση επίλυσης».

Με τον τρόπο αυτό, είπε, «θα προτείνω στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου τις επόμενες ημέρες να γίνουν δημόσιες συνεδριάσεις για την επίλυση όλων των θεμάτων αμφισβήτησης που συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές».

«Μετά από αυτό και εάν εγκριθεί η εν λόγω γνώμη, θα συγκαλέσω την πανηγυρική σύνοδο για να παραδώσω το πιστοποιητικό πλειοψηφίας που θα γίνει την Πέμπτη, 15 Αυγούστου», είπε η Σότο.

Στο μήνυμά της, η Σότο επανέλαβε ότι το TEPJF «πάντα συμπεριφερόταν σύμφωνα με τις αρχές της αμεροληψίας, της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας».

Η πιστοποίηση TEPJF είναι το τελευταίο βήμα για την ανάληψη καθηκόντων ως εκλεγμένη ηγέτη, η οποία θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα κατέχει τη θέση στη χώρα,. Η ορκωμοσία αναμένεται την 1η Οκτωβρίου.

Πηγή: EFE – 6 Αυγούστου 2024

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ