Ερντογάν σε Πάπα: Χλευασμός της θρησκείας η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

by admin
3 views

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πάπα Φραγκίσκο, σήμερα Πέμπτη, όπου και του ανέφερε ότι η “ανήθικη” τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων χλευάζει τις ιερές αξίες της θρησκείας και κάλεσε να ληφθεί κοινή στάση εναντίον της, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ορισμένες χριστιανικές ομάδες και συντηρητικοί πολιτικοί δήλωσαν ότι εξοργίστηκαν από ένα τμήμα της τελετής έναρξης στο Παρίσι που έδειχνε μια κιτς σκηνή η οποία φαινόταν να παρωδεί τον Λεονάρντο ντα Vinci και τον πίνακά του “Ο Μυστικός Δείπνος” που απεικονίζει τον Ιησού Χριστό και τους μαθητές του.

Οι διοργανωτές του Παρισιού 2024 ζήτησαν συγγνώμη από τους πιστούς που αναστατώθηκαν από τον πίνακα και δήλωσαν ότι ποτέ δεν υπήρξε πρόθεση να δείξουν ασέβεια σε οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα, αλλά να γιορτάσουν την ανεκτικότητα.

Ο Τόμας Τζόλι, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης δήλωσε ότι η σκηνή δεν ήταν εμπνευσμένη από τον Μυστικό Δείπνο, αλλά απεικόνιζε μια παγανιστική γιορτή που συνδεόταν με τους θεούς του Ολύμπου. Ο Ερντογάν είχε δηλώσει την Τρίτη ότι θα μιλούσε με τον Πάπα Φραγκίσκο για αυτό που αποκάλεσε “αηδιαστική” επίθεση στο θρησκευτικό πνεύμα, λέγοντας ότι ήταν μια προσβολή για τον χριστιανικό κόσμο και μια επιβολή του “λόμπι των ΛΟΑΤΚΙ”.

Σε ανακοίνωσή της, η τουρκική προεδρία ανέφερε την Πέμπτη Ο Ερντογάν είπε στον Πάπα ότι τα “ανήθικα θεάματα” κατά τη διάρκεια της τελετής είχαν προκαλέσει αναστάτωση, προσθέτοντας ότι η ασέβεια προς τον θρησκευτικές αξίες σηματοδοτούσε ένα “καμπανάκι κινδύνου για την ηθική κατάρρευση στην οποία παρασύρεται ο κόσμος”.

Ο Ερντογάν και το ισλαμιστικών ριζών ΑΚΡ του έχουν σκληρύνει τις στάση τους απέναντι στην LGBTQ κοινότητα, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική εκστρατεία στις περσινές εκλογές. Ο Ερντογάν έχει προηγουμένως αποκάλεσε την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ μια “διεστραμμένη” τάση την οποία δεν αναγνωρίζει.

Η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί έγκλημα στην Τουρκία, αλλά η εχθρότητα απέναντί της είναι ευρέως διαδεδομένη και οι αστυνομικές καταστολές στις παρελάσεις υπερηφάνειας έχουν έγιναν πιο σκληρές με την πάροδο των ετών.

“Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια καταπατείται υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης και της ανεκτικότητας, ότι οι θρησκευτικές και ηθικές αξίες χλευάζονται, και ότι αυτό προσβάλλει τους μουσουλμάνους όσο και τον χριστιανικό κόσμο”, δήλωσε η προεδρία στο X.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ