Ισπανία: Απολογισμό της οκτάμηνης κυβερνητικής θητείας του έκανε ο Πέδρο Σάντσεθ πριν τις θερινές διακοπές

by admin
2 views

Ανταπόκριση Ισπανία: Δώρα Μακρή

Την καθιερωμένη τελευταία συνέντευξη Τύπου εφ όλης της ύλης, πριν τις διακοπές του καλοκαιριού ολοκλήρωσε πριν λίγο ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, κάνοντας απολογισμό των οκτώ μηνών της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του. Το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στις 27 Αυγούστου.

Ο Σάντσεθ εμφανίστηκε στα ΜΜΕ, την επομένη της κατάθεσης του ως μάρτυρας ενώπιον του δικαστή που ερευνά την υπόθεση κατά της συζύγου του, Begoña Gómez, στην οποία αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το δικαίωμά του να μην απαντήσει. Η διαδικασία αυτή κλείνει επί του παρόντος (μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου) με μήνυση κατά του δικαστή Juan Carlos Peinado που κατέθεσε η γενική εισαγγελία του κράτους για κατάχρηση εξουσίας. 

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Σάντσεθ επανέλαβε ότι η ισπανική οικονομία «πηγαίνει σαν σφαίρα» και ότι «η Ισπανία βρίσκεται σε μια πολύ θετική στιγμή οικονομικής απόδοσης» με αφορμή και την δημοσιοποίηση χθες των οικονομικών δεδομένων που δείχνουν υψηλή ανάπτυξη το 2ο τρίμηνο, της τάξης του 0,8%, που οδηγεί σε ετήσια ανάπτυξη του ισπανικού ΑΕΠ στο 2,9%. Επίσης οι τιμές συγκρατούνται και ο πληθωρισμός υποχώρησε και βρίσκεται στο 2,8%. «Αναπτυσσόμαστε περισσότερο από τις κύριες οικονομίες της ΕΕ και πάνω από τις προβλέψεις», τόνισε ο Σάντσεθ, ο οποίος ανέφερε ακόμα ότι “έχουμε στοιχεία ρεκόρ στην απασχόληση». Κατέληξε δε ότι απομένουν τρία ακόμα χρόνια κυβερνητικής θητείας: «Υπάρχουν επιπλέον τρία χρόνια προόδου που πρόκειται να υλοποιήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Μετά την παράθεση στοιχείων ο Σάντσεθ αναφέρθηκε και στο θέμα της προκαταρκτικής συμφωνίας στην Καταλονία μεταξύ Καταλανών σοσιαλιστών (PSC) και αριστερών εθνικιστών (ERC) την οποία ελπίζει να αποδεχτούν τα μέλη του ERC. «Δεν ξέρω πια πόσα πραξικοπήματα είχαμε, πόσες φορές καταστρέψαμε την Ισπανία», είπε ειρωνικά ο Σάντσεθ, απαντώντας στη συνήθη έκφραση της ακροδεξιάς Vox ότι ο Σάντσεθ πάει από πραξικόπημα σε πραξικόπημα – και ισχυρίστηκε ότι «η Ισπανία και η Καταλονία είναι πιο δυνατές και πιο ενωμένες από ότι πριν από έξι χρόνια».

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Βενεζουέλα και επανέλαβε ότι  «Η διαφάνεια στην εκλογική καταμέτρηση είναι επιβεβλημένη», επισημαίνοντας ότι «για να αναγνωριστούν τα αποτελέσματα είναι απαραίτητο να μπορούμε να επαληθεύσουμε τα πρακτικά όλων των εκλογικών τμημάτων» ενώ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, ομαλότητα και εγγύηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στην ομιλία του έκανε απολογισμό επίσης για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, εθνική συμφωνία για την κατοικία, βελτίωση μισθών, εργασιακή μεταρρύθμιση, νόμος για την αμνηστία αν και οι ερωτήσεις που ακολούθησαν περιστράφηκαν κυρίως στο ζήτημα της συζύγου του και στην Καταλονία.

Απαντώντας υποστήριξε ότι η υπόθεση της συζύγου του «είναι μία υπόθεση που προέρχεται από την απογοήτευση και την ανικανότητα της αντιπολίτευσης» και πρόσθεσε ότι ως τώρα έχει δώσει πολλές εξηγήσεις στη Βουλή :«Είναι ένα θέμα που προέρχεται από την απογοήτευση και την ανικανότητα μιας αντιπολίτευσης που έχει αποκηρύξει τη νόμιμη μάχη των ιδεών χωρίς να θέτει ένα πολιτικό σχέδιο στο τραπέζι», επιμένει. Κάνει λόγο για «ηχηρή αποτυχία» του πολιτικού εγχειρήματος του Λαϊκού Κόμματος (PP), που εγκαταλείφθηκε, λέει, από τον ακροδεξιό εταίρο του. Σχετικά με την μήνυση κατά του δικαστή Πεϊνάδο για κατάχρηση εξουσίας υποστήριξε ότι “η Γενική Εισαγγελία αυτό που έκανε είναι να υπερασπιστεί την Προεδρία της Κυβέρνησης», διότι, βεβαιώνει, είδε ότι έχουν παραβιαστεί «δικαιώματα» που αναγνωρίζονται στον πρωθυπουργό.

Τέλος αποκάλεσε «μοντάζ» το επεισόδιο της προηγούμενης ημέρας, όπου ο δικαστής πήγε στη Μονκλόα για να πάρει κατάθεση. “Είδα τους εκπροσώπους των ακροδεξιών οργανώσεων να τσακώνονται για το ποιος θα έμπαινε στην αίθουσα στη Μονκλόα. Είναι θλιβερό και ντροπιαστικό”, τόνισε και διαβεβαίωσε ότι με την μήνυση που κατέθεσε χθες η Εισαγγελία “υπερασπίζεται η αξιοπρέπεια των θεσμών και ο “διαχωρισμός των εξουσιών». «Ο χρόνος θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους», κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ