Τι ακολουθεί τη δολοφονία Χανίγια: Φόβοι για σοβαρή κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή

by admin
1 views

Με αυξημένη αγωνία ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αφού μέσα σε μόλις 24 ώρες οι συγκρούσεις στην περιοχή οδηγούνται προς μια επικίνδυνη κλιμάκωση, μετά την ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Βηρυτό και, κυρίως, τη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Τι ακολουθεί τη δολοφονία Χανίγια: Φόβοι για σοβαρή κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή
Μόλις χθες η ισραηλινή αεροπορία προχώρησε σε βομβαρδισμό προαστίου της Βηρυτού με στόχο ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ. (AP Photo/Hussein Marla)

Χωρίς να έχει γίνει κάποια ανακοίνωση περί της ανάληψης της ευθύνης για την επιχείρηση κατά του Παλαιστίνιου ηγέτη, είναι γνωστό ότι το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξαλείψει την ηγεσία της Χαμάς και έχει ιστορικό δολοφονιών στο Ιράν καθώς και επιχειρήσεων εναντίον ιρανικών στόχων.

Η Χαμάς από την πρώτη στιγμή κατηγόρησε το Ισραήλ μιλώντας για «προδοτική σιωνιστική επιδρομή στην κατοικία του» στην Τεχεράνη, ενώ το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι το αίμα της Χανίγια «δεν θα πάει χαμένο».

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε επίσης τη δολοφονία, χαρακτηρίζοντάς την ως μια άνανδρη πράξη και μια επικίνδυνη εξέλιξη. Η πράξη καταδικάστηκε άμεσα και από Τουρκία και Ρωσία, με την Άγκυρα να την χαρακτηρίζει ειδεχθή, ενώ η Μόσχα μιλά για μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία.

Για τους Παλαιστίνιους, η δολοφονία του Χανίγια είναι άλλη μια υπενθύμιση ότι το Ισραήλ χτυπά όπου και όποτε μπορεί και γι’ αυτό το λόγο κερδίζει συνεχώς έδαφος μια νέα πολιτική προσέγγιση που προκρίνει την ένωση όλων των Παλαιστίνιων.

Ασφαλώς τώρα είναι ένα ζήτημα αν οι διάφορες παλαιστινιακές οργανώσεις θα μπορέσουν να λάβουν αυτό το μήνυμα και κατά πόσο θα μπορέσουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να παρουσιάσουν μια διαφορετική πολιτική προσέγγιση μεταξύ τους.

Μέχρι σήμερα, αυτές οι οργανώσεις είχαν αποτύχει να καταλήξουν σε μια πραγματική συμφωνία ενότητας. Παρά τις διάφορες δηλώσεις περί του αντιθέτου, στην πραγματικότητα οι Παλαιστίνιοι δεν κατάφεραν ποτέ να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συναίνεσης που να λειτουργεί και να αντιμετωπίσουν αυτόν τον πόλεμο ενωμένοι. Οι λόγοι ήταν πολλοί και διάφοροι, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής πίεσης.

Αναμφίβολα, η δολοφονία Χανίγια έρχεται σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη στιγμή για τη Μέση Ανατολή, με τις κλιμακούμενες αντιπαραθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ να απειλούν να επεκταθούν σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση και καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, εν μέσω μιας καταστροφικής ανθρωπιστικής κρίσης.

Τι ακολουθεί τη δολοφονία Χανίγια: Φόβοι για σοβαρή κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση ΑνατολήΤι ακολουθεί τη δολοφονία Χανίγια: Φόβοι για σοβαρή κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή
Φώτο Αρχείου (Israeli Defense Forces via AP)

Οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους των ΗΠΑ ήρθαν από τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο οποίος καθώς ταξίδευε προς τις Φιλιππίνες σχολίασε ότι δεν πιστεύει ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι αναπόφευκτος, αλλά αν το Ισραήλ δεχόταν επίθεση, οι ΗΠΑ θα βοηθούσαν στην υπεράσπισή του.

Ο Χανίγια είναι ο δεύτερος ανώτερος ηγέτης της Χαμάς που σκοτώνεται από την αρχή του πολέμου στη Γάζα. Τον Ιανουάριο, η ισλαμιστική οργάνωση είχε ανακοινώσει ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου Σαλέχ αλ Αρούρι σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα του Λιβάνο,υ Βηρυτό. Ο Αρούρι θεωρούνταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.

Αν και σύμφωνα με αναλυτές ο Χανίγια δεν είχε βαρύνουσα άποψη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χαμάς, ο θάνατός του ασφαλώς θα έχει σημαντικές συνέπειες στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τους Ισραηλινούς ομήρους και την κατάπαυση του πυρός.

Πηγές: CNN, Al Jazeera

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ