BBC: Τι σηματοδοτεί η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

by admin
1 views

Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, όπου συμμετείχε στην ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου, είναι άλλη μια σημαντική -και επικίνδυνη- εξέλιξη που θα ανανεώσει τους φόβους για κλιμάκωση της βίας σε όλη τη Μέση Ανατολή, αναφέρει ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Hugo Bachega.

Η Χαμάς λέει ότι ήταν στόχος του Ισραήλ, το οποίο ακόμη δεν έχει προβεί σε σχόλιο.

Η επίθεση έγινε λίγες ώρες μετά την επίθεση που πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Βηρυτό, πλήττοντας τη βάση της λιβανέζικης πολιτοφυλακής και της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε τον ανώτερο διοικητή Φουάντ Σουκρ, περιγράφοντάς τον ως το δεξί χέρι του ηγέτη της Χεζμπολάχ, αν και η Χεζμπολάχ δεν το έχει επιβεβαιώσει ακόμη.

Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει η Χεζμπολάχ, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει 150.000 πυραύλους και ρουκέτες. Η στοχοποίηση μιας προσωπικότητας υψηλού προφίλ στο προπύργιό της μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική πρόκληση και η αντίδραση είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο μέρος της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ περιοριζόταν σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι οι μάχες θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε μια μεγάλη σύγκρουση και να εμπλακούν κι άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ έχουν δηλώσει ότι είναι απρόθυμοι να εμπλακούν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον Λίβανο, το Ισραήλ και την περιοχή στο σύνολό της.

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ