Νέα Ζηλανδία: Πάνω από 200.000 παιδιά και ευάλωτοι ενήλικες κακοποιήθηκαν σε ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας τα τελευταία 70 χρόνια

by admin
1 views

Σύμφωνα με έρευνα της Βασιλικής Εξεταστικής Επιτροπής που είδε χθες το φως της δημοσιότητας σχεδόν ένα στα τρία άτομα που βρίσκονταν υπό φροντίδα σε κρατικά ή θρησκευτικά ιδρύματα από το 1950 έως το 2019 υπέστη κάποια μορφή κακοποίησης.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λούξον εξέφρασε τη λύπη του μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διαπίστωσε ότι πάνω από 200.000 παιδιά, νέοι και ευάλωτοι ενήλικες κακοποιήθηκαν σε ιδρύματα πρόνοιας τα προηγούμενα 70 χρόνια.

«Αυτή είναι μια σκοτεινή και θλιβερή μέρα στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας ως κοινωνία και ως κράτος, θα έπρεπε να είχαμε πάει καλύτερα και είμαι αποφασισμένος ότι θα το κάνουμε», είπε ο Λούξον σε συνέντευξη Τύπου, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως βασανιστήρια την κακοποίηση παιδιών σε ένα από τα κρατικά ιδρύματα πρόνοιας στη λίμνη Άλις.

Νέα Ζηλανδία: Πάνω από 200.000 παιδιά και ευάλωτοι ενήλικες κακοποιήθηκαν σε ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας τα τελευταία 70 χρόνια
Επιζώντες και συγγενείς τους συγκεντρώθηκαν στο Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας για να ακούσουν τα πορίσματα της Επιτροπής. (AP Photo/Charlotte Graham-McLay)

Η έκθεση της εξεταστικής επιτροπής εξηγεί ότι ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι στην κακοποίηση οι προερχόμενοι την κοινότητα των ιθαγενών Μαορί, καθώς και άτομα με νοητικές ή σωματικές αναπηρίες. Μάλιστα, διάφοροι κρατικοί και θρησκευτικοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να καλύπτουν τις κακοποιητικές ενέργειες, μεταφέροντας τα θύματα σε άλλες τοποθεσίες και αρνούμενοι την ενοχή.

Η επιτροπή έκανε μια σειρά από συστάσεις στις αρχές, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για δημόσια συγγνώμη από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, τον Πάπα και τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ, επικεφαλής της Καθολικής και Αγγλικανικής εκκλησίας αντίστοιχα, μέλη των οποίων είχαν καταδικαστεί στο παρελθόν για κακοποίηση παιδιών.

Αποζημιώσεις

Η έκθεση υπολόγισε ότι το μέσο κόστος ζωής ενός επιζώντος κακοποίησης είναι περίπου $857.000 Νέας Ζηλανδίας (σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ), χωρίς να διευκρινίζει το ποσό της αποζημίωσης για τους επιζώντες.

Τέλος, η Βασιλική Εξεταστική Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να δημιουργήσει μια Υπηρεσία Ασφαλούς Φροντίδας που θα είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη των ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και εισάγει μια νέα νομοθεσία που θα προβλέπει την υποχρεωτική αναφορά περιστατικών κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που γίνονται κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής εξομολόγησης.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ