Αυστριακός καγκελάριος: Πρέπει να κατηγορήσουμε τον Όρμπαν για την έλλειψη συντονισμού του, αλλά να μην μποϊκοτάρουμε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

by admin
6 views

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ απέρριψε την Τρίτη το μποϊκοτάζ που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των συνεδριάσεων της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ μετά τις επισκέψεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Ρωσία και την Κίνα, αναφέρει το πρακτορείο EFE.

Σε δήλωση που έστειλε στο αυστριακό πρακτορείο Τύπου APA, ο καγκελάριος Nehammer δηλώνει ότι δεν είναι υπέρ του μποϊκοτάρισμα των συναντήσεων των αρχηγών κυβερνήσεων και των υπουργών της Ευρώπης.

Ο Βίκτορ Όρμπαν “έσπασε ένα ταμπού, το οποίο πρέπει να συζητήσουμε. Ωστόσο, δεν πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό σπάζοντας ένα άλλο ταμπού, δηλαδή με μποϊκοτάζ”, τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος σε σχέση με τις επισκέψεις του Όρμπαν στη Μόσχα και το Πεκίνο και σε μια συνάντηση που ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενέργειες που δεν εγκρίθηκαν από τις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να κατηγορήσουμε τον Όρμπαν για την έλλειψη συντονισμού του, αλλά να μην μποϊκοτάρουμε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ», επέστησε την προσοχή ο επικεφαλής της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Το να μην μιλάμε ο ένας στον άλλο εντός της ΕΕ είναι η χειρότερη λύση», προειδοποίησε ο Νεχάμερ, προσθέτοντας ότι αναμένει από τους συντηρητικούς υπουργούς της κυβέρνησής του να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της εξαμηνιαίας προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, την οποία έχει η Ουγγαρία μέχρι το τέλος της το έτος.

Αντίθετα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κοινωνικών Υποθέσεων της αυστριακής κυβέρνησης, Johannes Rauch, ανακοίνωσε ότι συμμετείχε στο μποϊκοτάζ που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η επικεφαλής Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην κυβέρνηση της Βιέννης, Leonore Gewessler, επίσης περιβαλλοντολόγος, παρευρέθηκε σε μια άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών ενέργειας στη Βουδαπέστη την Τρίτη και δήλωσε ότι αυτή ήταν μια “προσωπική πολιτική απόφαση”.
Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης Freedom Party (FPOe), Herbert Kickl, ζήτησε από τον καγκελάριο Nehammer την Τρίτη οι ευρωβουλευτές από το δεξιό κόμμα του, το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (OeVP), να ψηφίσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά του διορισμού Ursula von der Leyen για νέα θητεία ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι αυτή που ζήτησε το μποϊκοτάζ των συνεδριάσεων της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και, επιπλέον, ακύρωσε, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, την επίσκεψη που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έναρξη της εξαμηνιαίας προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στη χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν είναι τίποτα άλλο από υπάλληλος των κρατών μελών στην ΕΕ, επομένως δεν είναι το αφεντικό τους», είπε επίσης ο Χέρμπερτ Κικλ, το κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 27% των προθέσεων ψήφου ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Αυστρία στις 29 Σεπτεμβρίου.

Στις αρχές Ιουλίου, ο Βίκτορ Όρμπαν πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τρεις μέρες αργότερα όμως ο Ούγγρος πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Μόσχα και είχε συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μια κίνηση που καταδίκασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στον οποίο ο Όρμπαν έστειλε τώρα μια επιστολή με τα συμπεράσματά του μετά τις επισκέψεις του στο Κίεβο και τη Μόσχα περιελάμβανε και το Πεκίνο.

Στην επιστολή του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός αναφέρει ότι ο σημερινός Δημοκρατικός Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «δεν είναι σε θέση να αλλάξει την τρέχουσα φιλοπολεμική πολιτική των ΗΠΑ», αλλά ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ (με τον οποίο συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Φλόριντα) είναι έτοιμος να ενεργήσει «αμέσως» ως μεσολαβητής στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Στην επιστολή, ο Όρμπαν επικρίνει την προσέγγιση της ΕΕ, η οποία εκτίμησε ότι στερείται ανεξάρτητης και κυρίαρχης στρατηγικής και «αντιγράφει» την φιλοπολεμική πολιτική των ΗΠΑ στο όνομα της διατλαντικής ενότητας». «Προτείνω να συζητήσουμε εάν η συνέχιση αυτής της πολιτικής είναι λογική στο μέλλον», σημειώνει ο Όρμπαν, ο οποίος προτείνει επίσης «να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι άμεσης επικοινωνίας με τη Ρωσία» ταυτόχρονα με τη διατήρηση επαφών υψηλού επιπέδου με το Κίεβο και τη διεξαγωγή συζητήσεων με Κίνα «σχετικά με τις λεπτομέρειες μιας μελλοντικής ειρηνευτικής διάσκεψης».

Όμως αυτή η προσέγγιση του Ούγγρου πρωθυπουργού έρχεται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 27 Ιουνίου, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσαν την ακλόνητη δέσμευσή τους να παρέχουν στην Ουκρανία πολιτική, οικονομική, οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στο μέλλον και «τόσο καιρό όσο χρειάζεται και όσο έντονα χρειάζεται».

agerpres.ro/Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ