Ο Μπάιντεν θα λύσει το θέμα των F16 σε 3-4 βδομάδες

by admin
6 views

Δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και αναφέρθηκε στη συνεργασία της Συμμαχίας με το Ισραήλ, αλλά και στην πώληση των f-16 από τις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πώλησης των f-16 για την οποία η Γερουσία των ΗΠΑ έχει ορίσει κάποιες προϋποθέσεις και έχει εκφράσει κάποιες αντιρρήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως ο Αμερικανός ομόλογός του, τον έχει διαβεβαιώσει ότι θα λυθεί εντός λίγων εβδομάδων.

«Μίλησα ξανά με τον κ. Μπάιντεν και μου είπε: “Θα το λύσω σε 3-4 εβδομάδες”. Του το υπενθύμισα ξανά καθώς έφευγα σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη σχέση του ΝΑΤΟ με το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία καταπατά τις θεμελιώδεις αξίες της συμμαχίας μας, να συνεχίσει τη σχέση εταιρικής σχέσης με το ΝΑΤΟ».

«Μια μεγάλη σφαγή λαμβάνει χώρα στη Γάζα. Σχεδόν 40.000 αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ισραηλινές επιθέσεις. Τόνισα ότι η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να συζητηθεί χωρίς μόνιμη λύση στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα. Σε όλες τις επαφές μου, επέστησα την προσοχή στις συνεχιζόμενες φρικαλεότητες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ιδίως στη Γάζα», είπε ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η κυβέρνηση Νετανιάχου θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής με τις επεκτατικές και απερίσκεπτες πολιτικές της», προσέθεσε.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος: «Η Τουρκία δεν θα εγκρίνει καμία πρωτοβουλία για συνεργασία με το Ισραήλ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μέχρις ότου εγκαθιδρυθεί συνολική και βιώσιμη ειρήνη στα παλαιστινιακά εδάφη. Είναι σημαντικό για τα υπεύθυνα μέλη της διεθνούς κοινότητας να ενώσουν τα χέρια τους για μια λύση δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967».

Μήνυμα στη Δύση για τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία

Ακόμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα στη Δύση για τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία. «Είναι σημαντικό να αυξήσουμε τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αναμένουμε αλληλεγγύη από τους συμμάχους μας κατά της τρομοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι αποφάσεις που πήραμε και οι μόνιμοι μηχανισμοί διαβούλευσης που δημιουργήσαμε κατά τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνέβαλαν στην καλύτερη κατανόηση των διαστάσεων της τρομοκρατικής απειλής, ιδίως του PKK», προσέθεσε.

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε κριτική σε κάποιες χώρες για την υποστήριξη της πολιτοφυλακής των Κούρδων στη Συρία, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού PYD/YPG.

«Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε τη στρεβλή σχέση που έχουν δημιουργήσει ορισμένοι από τους συμμάχους μας με το PYD/YPG, τη συριακή προέκταση της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου να εγκαταλείψουμε αυτές τις συμμαχίες που βλάπτουν την ακεραιότητα της συμμαχίας», συμπλήρωσε.

Για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα του συνεχίζει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου.

«Ως σύμμαχοι, έχουμε λάβει θέση υπέρ του διεθνούς δικαίου κατά του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια. Εγκρίναμε την είσοδο του ΝΑΤΟ για την παροχή βοήθειας ασφαλείας και εκπαιδευτικής υποστήριξης στην Ουκρανία. Αποφασίσαμε να διορίσουμε έναν ανώτερο εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ στο Κίεβο. Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για τον τερματισμό του πολέμου από την πρώτη μέρα. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν χαμένοι σε μια δίκαιη ειρήνη. Μοιράστηκα ανοιχτά τις απόψεις μου εδώ ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να γίνει μέρος του πολέμου στην Ουκρανία», είπε αρχικά.

«Έχουμε υπερβεί το όριο του στόχου του 2% στις αμυντικές δαπάνες. Το πνεύμα της ενότητας και της αλληλεγγύης πρέπει να υιοθετηθεί ειλικρινά και από τους 32 συμμάχους. Δεν υπάρχει καμία λογική και λογική εξήγηση για τους σημερινούς περιορισμούς στο εμπόριο της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των συμμάχων», προσέθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνάντηση με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ σε μία επαναπροσέγγιση από τότε που η Άγκυρα διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Δαμασκό το 2011.

«Κάλεσα τον κ. Άσαντ είτε να έρθει στη χώρα μου είτε ας κάνουμε αυτή τη συνάντηση σε μια τρίτη χώρα πριν από δύο εβδομάδες. Έχω αναθέσει στον υπουργό Εξωτερικών μου σχετικά με το θέμα αυτό. Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία ξεπερνώντας αυτή τη δυσαρέσκεια, τα πληγωμένα συναισθήματα με τη συνάντηση με τους συνομιλητές του», υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Στόχος μας η μόνιμη ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασία της Σαγκάης»

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ακόμα ότι στόχος της χώρας του είναι να γίνει μόνιμο μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, του ευρασιατικού οργανισμού πολιτικής, οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας, στον οποίον συμμετέχουν μεταξύ άλλων, η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Ινδία.

«Στόχος μας δεν είναι να είμαστε παρατηρητής στη συνεργασία της Σαγκάης, αλλά μόνιμο μέλος. Η Τουρκία θα πρέπει τώρα να συμμετέχει ως μόνιμο μέλος», είπε ακόμα.

Τέλος μίλησε για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2026 στην Τουρκία. «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη την πόλη. Πιθανότατα θα ταίριαζε στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε μία τόσο μεγάλη εκδήλωση», κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ