Ιταλία: Θερμό πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τη μετονομασία του αεροδρομίου Μαλπένσα σε Σίλβιο Μπερλουσκόνι

by admin
6 views

Δεν πέρασαν καλά καλά 13 μήνες από τον θάνατο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που σημάδεψε 3 δεκαετίες της Ιταλίας, και είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, η παρουσία του παραμένει σταθερή στην Ιταλία. Πέρσι, ούτε 10 μέρες μετά τον θάνατό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο δημοτικό συμβούλιο του Μιλάνου προτάθηκε η αλλαγή ονόματος του αεροδρομίου Μαλπένσα, το μεγαλύτερο της πόλης. Ένα χρόνο μετά, ο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι, επιβεβαίωσε το πράσινο φως στην ανωτέρω πρωτοβουλία.

Aνταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

Έτσι λοιπόν οι πολιτικές αντιδράσεις ποικίλουν. Εάν το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλικής Δεξιάς χειροκροτεί την απόφαση, η αντιπολίτευση σηκώνει τη φωνή, λέγοντας ουσιαστικά πως ‘με όλους τους αξιόλογους μιλανέζους που θα άξιζαν αυτό το αξίωμα, τον Μπερλουσκόνι επιλέξατε;’. Άλλωστε, ξεκίνησε ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών για εναλλακτικά ονόματα, η οποία ήδη ξεπερνά τις 20.000 υπογραφές.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί η πρόσφατη παρέμβαση του δημάρχου του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ο οποίος παρατηρεί πως η ENAC (εθνική αρχή πολιτικής αεροπορίας) ουδέποτε πληροφόρησε τον διαχειριστή αεροδρομίων του Μιλάνου, SEA, για την απόφαση. Γεγονός το οποίο δείχνει πως πρόκειται περί μιας απόφασης με την παράκαμψη διαφόρων θεσμών, αλλά σε πιο βαθιά ανάγνωση της κίνησης -παραπέμπει και σε πιο προσεγμένη στρατηγική της Λέγκα εις βάρος της Μελόνι.
Η μετονομασία του αεροδρομίου σε Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα φέρει την υπογραφή Σαλβίνι, όμως την ημέρα της πρότασης στο δημοτικό συμβούλιο δεν ήταν η Λέγκα που την πρότεινε αφού απείχε από την ψηφοφορία, ενώ τώρα την υπογράφει μετά χαράς. Μπορεί η πρωτοβουλία να ευχαριστεί το Φόρτσα Ιτάλια, αλλά φέρνει την Μελόνι – ως αρχηγός της κυβέρνησης – αντιμέτωπη με τα πυρά της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, η Λέγκα του Σαλβίνι βρίσκεται από χθες στη νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Ομάδα των Πατριωτών, τρίτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, ξεπερνώντας τους Συντηρητικούς της Μελόνι, και όπου μετρά και έναν νεοεκλεγέντα αντιπρόεδρο, τον στρατηγό Βανάτσι, γνωστός για έναν αμφιλεγόμενο βιβλίο με ομοφοβικές και ρατσιστικές δηλώσεις. Ένας υπόγειος πόλεμος στην πρωθυπουργό και κυβερνητικό σύμμαχο;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ