Αίγυπτος: Αν επιτευχθεί συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων, θα βοηθήσει στον περιορισμό του λαθρεμπορίου όπλων στη Γάζα

by admin
13 views

«Η Αίγυπτος έστειλε ένα μήνυμα στο Ισραήλ ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία για τη συμφωνία ομήρων και την κατάπαυση του πυρός, το Κάιρο θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσει στην κατασκευή ενός υπόγειου φράγματος υψηλής τεχνολογίας για να αποτρέψει το λαθρεμπόριο όπλων στη Γάζα», ανέφερε το ισραηλινό ραδιόφωνο του Στρατού.

Σύμφωνα με την έκθεση, «οι εργασίες στον τοίχο θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μόλις τις πρώτες ημέρες μιας πιθανής εκεχειρίας».

Χτες Κυριακή, το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού ανακοίνωσε τους όρους που έθεσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για την αναμενόμενη συμφωνία με τη Χαμάς:

Οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να επιτρέψει στο Ισραήλ να συνεχίσει να πολεμά μέχρι να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους.

Η συμφωνία πρέπει να αποτρέψει το λαθρεμπόριο όπλων στη Χαμάς μέσω των συνόρων μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου.

Δεν πρέπει να επιτραπεί σε χιλιάδες μαχητές να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα.

Το Ισραήλ θα εργαστεί για να επιστρέψει τον μεγαλύτερο αριθμό ζωντανών ομήρων.

Η Χαμάς συμφωνεί σε διαπραγματεύσεις χωρίς οριστική παύση των μαχών

Ένας ηγέτης της Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Κυριακή ότι το κίνημα συμφώνησε «να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις» για τους ομήρους «χωρίς μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Ο αξιωματούχος, ζητώντας την ανωνυμία του, υπενθύμισε ότι «η Χαμάς είχε προηγουμένως απαιτήσει από το Ισραήλ να συμφωνήσει σε μια πλήρη, μόνιμη κατάπαυση του πυρός» προκειμένου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.

Πρόσθεσε, «Αυτό το βήμα παρακαμφθεί, καθώς οι μεσολαβητές δεσμεύτηκαν ότι όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις αιχμαλώτων, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί».

Και συνέχισε, «Η Χαμάς υπαναχώρησε από τον όρο της για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, καθώς συμφώνησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινούσαν χωρίς μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ είχε προηγουμένως αντιταχθεί σθεναρά στις απαιτήσεις της Χαμάς για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Νέες κινήσεις συνομιλιών

Το αιγυπτιακό Cairo News Channel ανέφερε την Κυριακή, επικαλούμενο υψηλόβαθμη πηγή, ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς αναμένεται να επισκεφθεί το Κάιρο αυτή την εβδομάδα για να πραγματοποιήσει συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η πηγή είπε: «Ο αρχηγός της CIA αναμένεται να μεταβεί στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αιχμαλώτων και τον τερματισμό του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και εννέα μήνες στη Λωρίδα της Γάζας».

Μια ενημερωμένη πηγή είπε νωρίτερα ότι ο Μπερνς θα ταξιδέψει στο Κατάρ αυτή την εβδομάδα.

Το Cairo News πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος θα δεχθεί επίσης μια ισραηλινή αντιπροσωπεία αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: Sky News

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ