Ιστορική επιστροφή των Εργατικών στη Βρετανία: Οι κορυφαίοι υπουργοί και η σημασία του αποτελέσματος για την Ελλάδα

by admin
6 views

Η σαρωτική νίκη των Εργατικών στη Βρετανία, η οποία έβαλε τέλος σε μία 14ετή διακυβέρνηση από τους Συντηρητικούς, σηματοδοτεί μία νέα εποχή στο πολιτικό σκηνικό του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Κιρ Στάρμερ αμέσως μόλις έλαβε την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο, έδωσε το στίγμα των προθέσεων του και υποσχέθηκε εθνική ανανέωση.

Εκ διαμέτρου αντίθετο το κλίμα στο στρατόπεδο των Συντηρητικών που κατέγραψε την πιο ταπεινωτική ήττα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο Ρίσι Σούνακ παραδέχθηκε την ήττα του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και ζητώντας συγνώμη από τους Βρετανούς, ενώ παράλληλα παραιτήθηκε από την ηγεσία των Συντηρητικών. Ο ίδιος ο Σούνακ εξελέγη, ενώ από τα βασικά στελέχη του κόμματος ο μόνος που διασώθηκε ήταν ο Τζέρεμι Χαντ.

Στους νικητές της βραδιάς συμπεριλαμβάνονται και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 60 έδρες, που πήραν την τρίτη θέση με τον ηγέτη τους να πανηγυρίζει δεόντως, αλλά και το Ριφόρμ του Νάιτζελ Φάρατζ που κατάφερε να μπει στο Κοινοβούλιο μετά από επτά αποτυχημένες προσπάθειες.

Αναμφισβήτητα ο Φάρατζ ολοκλήρωσε την προεκλογική εκστρατεία με εξαιρετική πολιτική ορμή και μπορεί αριθμητικά να μην έχει πολλούς βουλευτές, όμως το εύρος της υποστήριξής του είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αρκετούς πονοκεφάλους σε Εργατικούς και Συντηρητικούς τα επόμενα χρόνια.

Επιτυχία και για το Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς εξασφάλισε για πρώτη φορά 7 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο ενώ τη χειρότερή του απόδοση σημείωσε το SNP, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας.

Προβληματισμός στους Εργατικούς υπάρχει και στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, αφού ο πρώην ηγέτης του κόμματος, ο ριζοσπαστικός Τζέρεμι Κόρμπιν, επικράτησε με άνεση ως ανεξάρτητος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια του Ίσλινγκτον Νορθ που εκπροσωπεί από το 1983, κατατροπώνοντας τον υποψήφιο των Εργατικών.

Τρία είναι δηλαδή τα χαρακτηριστικά των χθεσινών εκλογών: Η τεράστια νίκη των Εργατικών, η απόλυτη συντριβή των Συντηρητικών, αλλά και η άνοδος των μικρών κομμάτων γιατί πήραν το 40% των ψήφων. Στον εκλογικό χάρτη επικρατεί φυσικά κυρίως το κόκκινο χρώμα και είναι ακριβώς αντίστροφη εικόνα από τις εκλογές του 2019, τότε με τον Μπόρις Τζόνσον, που ο χάρτης του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν μπλε.

Ανακοινώνει ονόματα ο Στάρμερ

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κίρ Στάρμερ άρχισε να διορίζει την υπουργική του ομάδα την Παρασκευή, ορίζοντας τη Ρέιτσελ Ριβς ως την πρώτη γυναίκα υπουργό Οικονομικών της χώρας και την Άντζελα Ρέινερ ως αναπληρώτρια πρωθυπουργό.

Ο Στάρμερ διόρισε τον Ντέιβιντ Λάμι ως τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας και ως υπουργό Άμυνας τον Τζον Χίλι, ενώ η Ιβέτ Κούπερ γίνεται υπουργός Εσωτερικών, εποπτεύοντας την εσωτερική ασφάλεια και την αστυνόμευση.

Οι Λάμι και Χίλι αναλαμβάνουν καθήκοντα σε μια περίοδο δύο μεγάλων παγκόσμιων συγκρούσεων και έχουν υποσχεθεί να διατηρήσουν τη συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία και να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα από το αποτέλεσμα

Στις εκλογές η σκιώδης υπουργός Πολιτισμού δεν εξελέγη. Πήρε τη θέση της μια βουλεύτρια από το κόμμα των Πρασίνων. Αυτό λοιπόν θα έχει σαν αποτέλεσμα να ψάξει τώρα να βρει ποιος από τους συνεργάτες του και έμπιστος μπορεί να κρατήσει το υπουργείο Πολιτισμού.

Αυτό θα έχει πολύ ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά, γιατί θα είναι ο επικεφαλής που θα έχει να ασχοληθεί με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο ίδιος ο Στάρμερ έχει δηλώσει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μία τυχόν συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σκοπό να αλλάξει το νομοσχέδιο που απαγορεύει ουσιαστικά το Βρετανικό Μουσείο να να δώσει τα Γλυπτά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ