5η Διαδικτυακή Συνάντηση της Δ.ΕΛ.ΕΞΩ. για την διδασκαλία της ελληνικής στο εξωτερικό – Βαρκελώνη και Κωνσταντινούπολη

by admin
2 views

Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 και ώρα Ελλάδας 14:00 με 15:30 θα πραγματοποιηθεί η πέμπτη συνάντηση στη σειρά διαδικτυακών διαλέξεων «Χαρτογραφήσεις» της Δ.ΕΛ.ΕΞΩ. (Διδασκαλία της ΕΛληνικής στο ΕΞΩτερικό), κατά τις οποίες αποτυπώνεται η διδασκαλία της Ελληνικής σε διαφορετικά συγκείμενα στο εξωτερικό.

Στην πέμπτη συνάντηση με θέμα “Η διδασκαλία της ελληνικής στη Βαρκελώνη και η ελληνόγλωσση εκπαίδευση της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη” θα γίνουν τοποθετήσεις από τις Μαρία Ανδριά, Σπυριδούλα Βαρλοκώστα και Μαρία Ιακώβου σχετικά με την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη Βαρκελώνη και από την Μαρία Ρομποπούλου σχετικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Αναλυτικά:

«Η διδασκαλία της Ελληνικής στη Βαρκελώνη»

Στην παρούσα ανακοίνωση θα παρουσιαστούν οι εστίες εκμάθησης της Ελληνικής στη Βαρκελώνη, Ισπανία. Συγκεκριμένα, θα εστιάσουμε σε δύο εκπαιδευτικά πλαίσια:

  • Πρώτον, στη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας (Γ2) σε ενήλικες μαθητές και συγκεκριμένα στο Τμήμα Νέων Ελληνικών για Ενήλικες της Ελληνικής Κοινότητας Καταλονίας και στο Τμήμα Ελληνικών της Κρατικής Σχολής Γλωσσών της Βαρκελώνης- Drassanes.
  • Δεύτερον στη διδασκαλία Ελληνικής για τον ελληνόφωνο πληθυσμό που διαβιεί στη Βαρκελώνη, εστιάζοντας στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) Βαρκελώνης. Παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον που έχει παρατηρηθεί την τελευταία δεκαετία στην Ισπανία αναφορικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση
    (Andria, υπό έκδοση, 2024· Rodríguez-Lifante & Andria, 2020· Morales Ortiz, Pagán Cánovas, & Martínez Campillo, 2010· Omatos 2010· Morfakidis, 2010· Rodríguez-Lifante & Jaén-Morcillo, 2010), η συστηματική γλωσσολογική έρευνα στο συγκεκριμένο περιβάλλον παραμένει περιορισμένη.

Η παρουσίαση βασίζεται σε εμπειρικά δεδομένα που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο δύο ερευνητικών προγραμμάτων:

  • (1) το LETEGR2 (LEARNING, TEACHING AND LEARNING TO TEACH IN GREEK AS A SECOND/FOREIGN LANGUAGE: EVIDENCE FROM DIFFERENT LEARNING CONTEXTS) που διεξήχθη κατά την τριετία 2018-2021, και
  • (2) το GRECAT (GReek in CATalonia- Από το παρελθόν στο παρόν: Η Ελληνική ως γλώσσα πολιτισμικής κληρονομιάς στην Ελληνική Κοινότητα της Καταλονίας) που διεξάγεται το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Και τα δύο έργα γίνονται υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Η Ελληνική ως μητρική γλώσσα στην Κωνσταντινούπολη: η εκπαίδευση της Ελληνορθόδοξης μειονότητας»

H θρησκευτική και γλωσσική Ελληνορθόδοξη Μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, με θεσμοθετημένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης (1923) δίγλωσση εκπαίδευση, αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρό πρόβλημα γλωσσικής μετακίνησης/αλλαγής (language shift). Η μέχρι πρότινος παγιωμένη διγλωσσική συμπεριφορά των ομιλητών της, με την Ελληνική ως μητρική και την Τουρκική ως δεύτερη γλώσσα, μεταστρέφεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς προς μια μονόγλωσση συμπεριφορά υπέρ της επίσημης κυρίαρχης και πλειοψηφούσας γλώσσας του Κράτους στο οποίο διαβιεί, της Τουρκικής. Στόχος της ανακοίνωσης είναι να εντοπίσει και να αναδείξει τους παράγοντες που οδήγησαν στη μεταστροφή αυτή, εστιάζοντας στον εκπαιδευτικό τομέα.

Στο πρώτο μέρος της ανακοίνωσης παρουσιάζεται το κοινωνιογλωσσολογικό υπόβαθρο της μειονότητας.

Στο δεύτερο μέρος, περιγράφεται η ελληνορθόδοξη μειονοτική εκπαίδευση, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής καθώς και τα απορρέοντα προβλήματα, και στο τρίτο μέρος παρουσιάζεται η έρευνα η οποία διεξαχθεί από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Μάιο του 2014.

Η έρευνα συνίσταται στην περιχαράκωση εκείνων των κοινωνιογλωσσικών και κοινωνικοπολιτισμικών παραγόντων που επηρεάζουν τη γλωσσική συμπεριφορά των μαθητών/τριων με άξονες μελέτης τη χρήση και την αξία της ελληνικής γλώσσας για τους/τις μαθητές/τριες της μειονότητας καθώς και τις προοπτικές διατήρησής της ως μητρικής γλώσσας ή/και ως γλώσσας κοινωνικοποίησης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom στον σύνδεσμο
https://authgr.zoom.us/j/96146492928?pwd=Sm94ODIxRk5USVJNMzVFOG1aa25WUT09

5η Διαδικτυακή Συνάντηση της Δ.ΕΛ.ΕΞΩ. για την διδασκαλία της ελληνικής στο εξωτερικό – Βαρκελώνη και Κωνσταντινούπολη

Η διεθνής ομάδα ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος Δ.ΕΛ.ΕΞΩ. ιδρύθηκε το 2022 και εντάσσεται στις δράσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.
Εστιάζει στη διδασκαλία της ελληνικής εκτός Ελλάδας και παρέχει το οργανωτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη συζήτησης, κριτικής και έρευνας με αντικείμενο τη διδασκαλία της ελληνικής ανά τον κόσμο, υπό το πρίσμα ποικίλων θεωρητικών και μεθοδολογικών παραδόσεων.

Πηγή: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ