Χρήστος Μαρκογιαννάκης: “Όλα αλλάζουν, αλλά η ψυχολογία του εγκλήματος μένει ίδια”

by admin
1 views

Ο βραβευμένος συγγραφέας Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ήταν καλεσμένος στο στούντιο της “Φωνής της Ελλάδας” τη Δευτέρα 27 Μαΐου και συνομίλησε με τη Νατάσα Βησσαρίωνος με αφορμή την παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου “Ο δολοφόνος στις σελίδες” σήμερα Τρίτη 28 Μαΐου, στην Αθήνα.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, σπούδασε στη Νομική και την Εγκληματολογία στην Αθήνα και το Παρίσι, και έχοντας εργαστεί ως δικηγόρος, τα τελευταία χρόνια ζει στη γαλλική πρωτεύουσα. Είναι συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας και δοκιμιακών βιβλίων για την αισθητική του εγκλήματος, εμπνευστής της έννοιας criminart και μέλος της Crime Writers’ Association. Το βιβλίο του “Μυθιστόρημα με κλειδί” απέσπασε το Μεσογειακό βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος 2023 (Prix Méditerranée du Polar 2023).

Στη “Φωνή της Ελλάδας” μίλησε για την πορεία του, από τη νομική, στην εγκληματολογία και στη συνέχεια στη συγγραφική δραστηριότητα, για τους συγγραφείς που θαυμάζει, για την άνθιση της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα, για τα βιβλία του, αστυνομικά και μη, που έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από το γαλλικό και ελληνικό αναγνωστικό κοινό, για την πολιτική της Γαλλίας για τη φιλαναγνωσία και το ζήτημα της μετάφρασης ελληνικών βιβλίων σε άλλες γλώσσες.

Έχω τη χαρά να κάνω αυτό που αγαπώ και να αγαπάνε και άλλοι αυτό που κάνω, με την αγάπη που το κάνω” τόνισε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης και χαρακτήρισε “μεγάλο μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος” τον Πέτρο Μάρκαρη, που όπως είπε χαρακτηριστικά “άνοιξε τις πόρτες του εξωτερικού για την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία”.

Στα μυθιστορήματά μου με ενδιαφέρει η ψυχολογία. Όλα αλλάζουν. Η μέθοδος της αστυνομίας δεν θα έχει καμία σχέση σε 100 χρόνια από σήμερα, η κοινωνία δεν θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή, όπως δεν έχει σχέση η κοινωνία στα βιβλία της Άγκαθα Κρίστι, ή του Ζωρζ Σιμενόν, για παράδειγμα, με τη σημερινή. Όμως η ψυχολογία του εγκλήματος είναι πάντα η ίδια. Σκοτώνουμε ανέκαθεν για τους ίδιους λόγους: ζήλεια, εκδίκηση, δύναμη και χρήμα. Κάποιες φορές είναι και η ευχαρίστηση… Όπως συμβαίνει στο μυθιστόρημά μου “Ο δολοφόνος στις σελίδες“. Επομένως, όλα αλλάζουν, αλλά η ψυχολογία του εγκλήματος και το γιατί μένουν τα ίδια” ανέφερε ο δημοφιλής συγγραφέας.

Το τελευταίο του μυθιστόρημα “Ο δολοφόνος στις σελίδες”, το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά στα γαλλικά, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μίνωας. Σήμερα, Τρίτη 28 Μαΐου και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου, στο Athénée (Βουκουρεστίου 9, Αθήνα) με ομιλητές τον υφυπουργό πολιτισμού Χρίστο Δήμα, τη συγγραφέα Λένα Διβάνη και τη δημοσιογράφο Κυριακή Μπεϊόγλου ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η ραδιοφωνική παραγωγός του ραδιοφώνου της ΕΡΤ “Kosmos” Ρουμπίνη Σταγκουράκη.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ

Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ