Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν συμφωνία για τους ομήρους

by admin
2 views

Στον απόηχο των πρόσφατων διαπραγματεύσεων στη Ντόχα και ενόψει του νέου γύρου που θα διεξαχθεί στο Κάιρο, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες Σάββατο στους δρόμους ισραηλινών μεγαλουπόλεων ζητώντας την επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η μητέρα ενός εκ των ομήρων της Χαμάς κάλεσε την ηγεσία των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας να μην επιτρέψει στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να τορπιλίσει τη συμφωνία, όπως μεταδίδει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ – που έχουν μεσολαβητικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις – ευελπιστούν πως η επίτευξη συμφωνίας θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ακόμη κι αν αυτή δεν είναι η ιδανική συμφωνία, είναι η μόνη που υπάρχει», επεσήμανε ο πατέρας ενός ομήρου.

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν στο Τελ Αβίβ και στη Χάιφα, ενώ κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν και σε άλλες περιοχές της ισραηλινής επικράτειας.

Πολλοί διαδηλωτές κατηγορούν τον Νετανιάχου ότι σαμποτάρει τη συμφωνία, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις ακροδεξιών εταίρων του – από τους οποίους εξαρτάται η πολιτική του επιβίωση.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν για ακόμη μια φορά την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Νετανιάχου ενδέχεται να μην μπορέσει να επιστρέψει στην πρωθυπουργία του Ισραήλ και να βρεθεί αντιμέτωπος με δίωξη, κατηγορούμενος για διαφθορά.

Ογκώδης διαδήλωση στην Πλατεία Ομήρων στο Τελ Αβίβ

Στο Τελ Αβίβ, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων συγγενείς ομήρων συγκεντρώθηκαν στη λεγόμενη Πλατεία Ομήρων με αίτημα την επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων και έκαναν έκκληση στον πρωθυπουργό και τη διαπραγματευτική ομάδα να καταλήξουν σε συμφωνία πριν εξαντληθεί ο χρόνος.

Μιλώντας στο συλλαλητήριο, ο Ιλάι Δαυίδ, του οποίου ο αδελφός Εβιατάρ Δαυίδ, 23 ετών, είναι αιχμάλωτος στη Γάζα, απευθύνθηκε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τη διαπραγματευτική ομάδα, δηλώνοντας ότι «ήρθε η ώρα να διασφαλίσουμε ότι κάθε όμηρος θα επιστρέψει αμέσως στην πατρίδα του».

«Έχετε την πλήρη υποστήριξη του ισραηλινού έθνους. Μη φοβηθείτε να πάρετε την πιο ηθική απόφαση και να επιστρέψετε τους ομήρους μας στην πατρίδα», είπε.

Ορισμένοι διαδηλωτές τόνισαν το αίτημά τους για συμφωνία με επιδείξεις, όπως ένα άτομο το οποίο φορώντας μία μάσκα του Μπενιαμίν Νετανιάχου έσκυψε πάνω από ένα άλλο άτομο που παρίστανε έναν νεκρό και αιματοβαμμένο όμηρο, με ένα πανό δίπλα του που έγραφε «Πρόσθεσα ρήτρες, οι όμηροι πέθαναν. Συγγνώμη», αναφερόμενος στους ισχυρισμούς ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εισήγαγε νέες απαιτήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι οποίες καθυστέρησαν την επίτευξη συμφωνίας.

Ο Μορ Σόχαμ, του οποίου ο αδελφός Ταλ, παραμένει αιχμάλωτος μετά την απελευθέρωση έξι άλλων μελών της οικογένειάς του τον Νοέμβριο, επικαλέστηκε την εβραϊκή παράδοση, λέγοντας: «Όποιος σώζει μια ζωή, είναι σαν να έσωσε έναν ολόκληρο κόσμο».

Ακόμα τόνισε τη σημασία της στιγμής, λέγοντας στο πλήθος: «Κανένας Ισραηλινός πολίτης δεν πιστεύει ότι οι όμηροι έχουν περισσότερο χρόνο και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει συμφωνία τώρα. Το “τώρα” δεν είναι ένα σύνθημα όπως η “ολοκληρωτική νίκη”, είναι ένα σχέδιο δράσης – το μοναδικό που υπάρχει. Νετανιάχου, υπογράψτε μια συμφωνία τώρα!», είπε.

Ο Έλι Άλμπαγκ, του οποίου η κόρη Λίρι απήχθη από τη στρατιωτική βάση Ναχάλ Οζ, τόνισε ότι πιστεύει ότι η στιγμή είναι ώριμη για μια συμφωνία και ότι η επιλογή είναι μεταξύ της οριστικοποίησης μιας συμφωνίας ή της μετάβασης σε έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο του οποίου η έκβαση δεν μπορεί να προβλεφθεί: «Η Χαμάς θέλει [μια συμφωνία] επίσης, και η Χεζμπολάχ», είπε, «Αν δεν υπάρξει συμφωνία – θα γίνει ένας φοβερός πόλεμος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-Times of Israel

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ