Φ. Σαχινίδης στο Πρώτο: Δεν είπα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα Βόρειας Κορέας-Απλώς χρησιμοποίησα εκφράσεις οι οποίες ταρακουνούν-Στο ΠΑΣΟΚ δεν λειτουργούμε θεσμικά (audio)

by admin
7 views

Τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» και στον Θάνο Σιαφάκα, ο Φίλιππος Σαχινίδης, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός.

«Για μένα το πιο κρίσιμο και καθοριστικό είναι να λύσουμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ταυτότητάς μας»

Όπως και δήλωσε αρχικά στην εκπομπή του Θάνου Σιαφάκα, «Κάναμε χθες μια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να κάνουμε μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων της εκλογικής διαδικασίας των ευρωεκλογών. Και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι πιο κρίσιμες αποφάσεις για το τι θα πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα θα παρθούν στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει στις 30 Ιούνιου (…). Η δική μου εισήγηση χθες ήταν ότι δεν παίρνω θέση διότι δεν υπήρξε εισήγηση. Έτσι έκλεισα την τοποθέτησή μου στη χθεσινή συνεδρίαση, διότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει εισήγηση για το τι πρέπει να κάνουμε, δεν μπορώ να τοποθετηθώ. Είπα όμως ότι για μένα το πιο κρίσιμο και καθοριστικό είναι να λύσουμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ταυτότητάς μας. Πρόβλημα που έχει να κάνει με την ιδεολογία, με το ποιους θέλουμε να εκφράσουμε, ποιες κοινωνικές συμμαχίες θέλουμε να συγκροτήσουμε και πού θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα. Όσο λοιπόν, δεν ξεκαθαρίζουν ποιους θέλουν να εκφράσουν-διότι η ήττα της σοσιαλδημοκρατίας και των σοσιαλιστικών κομμάτων σε ένα μεγάλο βαθμό προέκυψε γιατί οι μεγάλοι χαμένοι από τις μεταβάσεις, είτε αυτές είναι η μετάβαση της παγκοσμιοποίησης είτε η πράσινη, η ψηφιακή μετάβαση εγκατέλειψαν τα σοσιαλιστικά κόμματα και αναζήτησαν πολιτική έκφραση σε άλλα κόμματα. Έκτοτε τα σοσιαλιστικά κόμματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ποιους ακριβώς θέλουν να εκφράσουν. Και αυτοί που παραδοσιακά τους στήριζαν νιώθουν ότι τα σοσιαλιστικά κόμματα τους εγκατέλειψαν. Επομένως, πρέπει να γίνει μια μεγάλη συζήτηση».

Όσο για τα τι κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ και τι ακριβώς εκφράζει, ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε «Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα κόμμα σοσιαλιστικό. Όμως, θα πρέπει να επανα-νοηματοδοτήσει τι ακριβώς εννοεί. Και θεωρώ ότι μια από τις υποχρεώσεις μας είναι πρώτον, να έχουμε όταν παράγεται καινούργιος πλούτος και καινούργια εισοδήματα, μια όσο το δυνατόν δίκαιη κατανομή και όταν διαπιστώνουμε εκ του αποτελέσματος ότι αυτή η κατανομή δεν υπήρξε δίκαια, να παρεμβαίνουμε για να διασφαλίζουμε έτσι ώστε να μειώνονται οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Και βέβαια για μένα το κρίσιμο και το μεγάλο ζήτημα είναι ότι θα πρέπει τους μεγάλους χαμένους των μεταβάσεων, είτε αυτές είναι πράσινες μεταβάσεις είτε είναι ψηφιακές και είναι και αρκετοί να νιώθουν ότι μπορούμε να τους στηρίξουμε και να τους εκφράσουμε και να τους βοηθήσουμε να επανενταχθούν (…)».

«Δεν μπορεί να έχουμε μονοκρατορία ενός κόμματος σε μια υγιή κοινοβουλευτική δημοκρατία»

Και στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να έχουμε μονοκρατορία ενός κόμματος σε μια υγιή κοινοβουλευτική δημοκρατία. Μια κοινοβουλευτική δημοκρατία για να λειτουργεί σωστά προϋποθέτει μια ισχυρή κυβέρνηση και απέναντί της μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Στην περίπτωση της Ελλάδος δεν έχουμε μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό δημιουργεί ένα θεσμικό έλλειμμα, δημιουργεί ένα έλλειμμα στην ποιότητα της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας (…)». Σχετικά με το αν για όλα φταίει ο αρχηγός του κόμματος, ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε «Δεν ισχυρίζομαι ότι για όλα αυτά φταίει ο εκάστοτε αρχηγός του οποιουδήποτε κόμματος. Λέω ότι αυτή τη στιγμή η χώρα έχει ένα έλλειμμα στην αξιωματική αντιπολίτευση και θέσαμε έναν στόχο να είμαστε το δεύτερο κόμμα με ένα ποσοστό το οποίο θα μας επέτρεπε να διασφαλίσουμε ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση για μια διακυβέρνηση της χώρας με ένα προοδευτικό πρόσημο. Όμως, δεν το πετύχαμε και από τη στιγμή που δεν το πετύχαμε πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση, η όποια συζήτηση φαντάζομαι ότι θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή».

Αναφερόμενος έπειτα στη δήλωση που είχε κάνει για τον Νίκο Ανδρουλάκη «Αν δείτε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να χτυπάει και να κρυφοκοιτάζει εδώ μέσα μην παραξενευτείτε. Θα είναι γιατί θέλει να πάρει μαθήματα από το πώς λειτουργεί το κόμμα», ο κ. Σαχινίδης σημείωσε το εξής «Το είπα διότι πραγματικά στα δύο χρόνια, δυόμιση εν πάση περιπτώσει, που έχουν εκλεγεί το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κεντρική Επιτροπή, τα όργανα αυτά δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη. Και χθες συνεδρίασε ένα όργανο το οποίο δεν υπάρχει στο καταστατικό του κόμματος. Ήταν μια κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτό δεν είναι όργανο κομματικό. Η διαδικασία η τυπική προβλέπει τον πρόεδρο να εισηγείται στο Πολιτικό Συμβούλιο και μετά αφού η εισήγηση αυτή πάρει την έγκριση του Πολιτικού Συμβουλίου να συζητιέται στην Κεντρική Επιτροπή. Ευθέως λοιπόν δεν μπορούσε να υπάρξει εισήγηση σε ένα όργανο το οποίο δεν υφίσταται και το οποίο δεν μπορούσε ούτε να εγκρίνει ούτε να απορρίψει την ομιλία του Προέδρου».

«Δεν είπα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα Βόρειας Κορέας-Απλώς χρησιμοποίησα εκφράσεις οι οποίες ταρακουνούν-Στο ΠΑΣΟΚ δεν λειτουργούμε θεσμικά»  

Τώρα, ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα Βόρειας Κορέας είπε χαρακτηριστικά το εξής «Όχι, δεν είναι κόμμα Βόρειας Κορέας. Αλλά πρέπει το κόμμα το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση για θεσμικές εκτροπές να μην υιοθετεί τις πρακτικές της κυβέρνηση. Να λειτουργεί με έναν τρόπο θεσμικό. Δεν μπορεί δηλαδή να καταγγέλλεις την κυβέρνηση για τις θεσμικές εκτροπές, αλλά εσύ ο ίδιος όταν λειτουργείς ως κόμμα να μην σέβεσαι τις διαδικασίες. Η απόσταση από τον Κιμ και την Βόρεια Κορέα είναι τεράστια αλλά να ξέρετε, στην πολιτική πρέπει να διανθίζεις τον πολιτικό σου λόγο και με εκφράσεις οι οποίες ταρακουνούν. Διότι αν απλώς έλεγα ότι ξέρετε κάτι, δεν μπορεί να καταγγείλεις τη Νέα Δημοκρατία για τις θεσμικές εκτροπές, αλλά εμείς εδώ να μη λειτουργούμε θεσμικά, δεν νομίζω ότι κανένας θα έδινε σημασία. Και δεν ισχύει ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι Κιμ, ούτε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα Βόρειας Κορέας αλλά το ότι δεν λειτουργούν σωστά τα όργανα είναι και αυτό μια σκληρή πραγματικότητα, είτε μας αρέσει, είτε όχι». Και στο ερώτημα αν ήταν ατυχής αυτή η κριτική απάντησε «Το πώς όμως, κάνει ο καθένας την κριτική του είναι ζήτημα των επιλογών του. Δόξα σοι ο Θεός, έχω αρκετά χρόνια στην πολιτική μου διαδρομή και ξέρω πολύ καλά να χρησιμοποιώ την ελληνική γλώσσα και τα παραδείγματα τα οποία υιοθετώ». Τέλος, αναφορικά με το αν πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Ανδρουλάκης είπε «Δεν έβαλα τέτοιο ζήτημα διότι δεν υπήρξε εισήγηση για το τι σκέφτεται να κάνει».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ